Χάπι της επόμενης μέρας: Πόσο αποτελεσματικό είναι και τι να προσέξω;

Μια εβδομάδα μετά την περίοδό μου ήρθα σε επαφή με το αγόρι μου, όπου συνέβη ατύχημα με το προφυλακτικό και χρειάστηκε να πάρω postinor 1500. Το πήρα μέσα στο πρώτο μισάωρο. Έκτοτε έχω έντονη κόπωση, πονοκεφάλους, υπνηλία,  και κάτι πονάκια χαμηλά ή δεξιά και αριστερά  χαμηλά, που όμως δεν κρατούν πολύ. Ποιες οι πιθανότητες να μην έδρασε το χάπι;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα συμπτώματα που αναφέρετε είναι πάρα πολύ νωρίς για να οφείλονται σε εγκυμοσύνη.

Επίσης, είναι πολύ γενικά συμπτώματα και δεν αποτελούν απόδειξη για κύηση. Το πιθανότερο είναι ότι οφείλονται στο χάπι, το οποίο περιέχει υψηλές δόσεις ορμόνης. Οι πιθανότητες αποτυχίας του χαπιού είναι πολύ λίγες.

Ποιο το ποσοστό επιτυχίας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί, η πιθανότητα επιτυχίας είναι περίπου 98%. Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν είναι τρόπος σταθερής αντισύλληψης, αλλά μια «πυροσβεστική» μέθοδος για να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Γι’ αυτό καλό είναι η γυναίκα να επικοινωνεί με τον γυναικολόγο της, όποτε υπάρχει ατύχημα και νομίζει ότι έχει ανάγκη από το χάπι. Περισσότερες πληροφορίες για το «χάπι της επόμενης μέρας» μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link: http://www.εκτρωση.gr/blog-nea/192-xapi-epomenis-meras-video

Κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε ηλικία και ικανότητα τεκνοποίησης και δεν επιθυμεί μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, είναι σωστό να επισκεφτεί το γυναικολόγο που εμπιστεύεται, να ενημερωθεί πλήρως και να επιλέξει τη μέθοδο αντισύλληψης που της ταιριάζει.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί λόγω της αντιβίωσης να μην έπιασε το χάπι της επόμενης μέρας;

Σχετικά άρθρα