Νεφρά: Τι συμβαίνει στην υγεία μας όταν δεν λειτουργούν σωστά;

Τα νεφρά είναι αναμφίβολα ελάχιστα γνωστά όργανα, τα οποία συχνά δεν γνωρίζουμε καλά. Πού ακριβώς είναι τα νεφρά; Γενικά βρίσκονται στο κάτω μέρος της πλάτης μας, ενώ εντοπίζονται πολύ ψηλότερα, κάτω από τα τελευταία πλευρά, και στις δύο μεριές της σπονδυλικής στήλης. Κάθε νεφρό ζυγίζει 100 έως 150 γραμμάρια και μετρά 12 εκατοστά.

Τα νεφρά εξαλείφουν οργανικά απόβλητα

Η νεφρική αρτηρία μεταφέρει το αίμα στα νεφρά. Στη συνέχεια περνάει στα σπειράματα, που είναι σφαίρες μικρών αιμοφόρων αγγείων των οποίων το τοίχωμα χρησιμεύει ως φίλτροο. Κάθε νεφρό έχει ένα εκατομμύριο σπιεράματα. Στη συνέχεια, καθαρισμένο πλέον, το αίμα βγαίνει μέσω της νεφρικής φλέβας. Τα οργανικά υπολείμματα (νερό και άλας σε περίσσεια, ουρία κλπ.) αφαιρούνται με τη μορφή ούρων (μεταξύ 1,5 και 2 l / ημέρα) μέσω των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης.

Τα νεφρά ρυθμίζουν τις ποσότητες του νερού

Εκτός από τη λειτουργία της εξάλειψης, τα νεφρά απορροφούν ξανά το νερό και τα ανόργανα άλατα (ασβέστιο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο, κλπ.), που τα κύτταρα χρειάζονται και τα επανατοποθετούν στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα νεφρά παράγουν ορμόνες και βιταμίνες

Τα νεφρά παράγουν ορμόνες όπως η ερυθροποιητίνη (ΕΡΟ), η οποία ελέγχει την παραγωγή κόκκινων κυττάρων του μυελού των οστών. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.

Τα νεφρά εκκρίνουν ρενίνη και αγγειοτενσίνη, ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μετατρέπουν, επίσης, τη βιταμίνη D για να την κάνουν ενεργή.

Είναι χάρη σε αυτή τη βιταμίνη που τα οστά μπορούν να απορροφήσουν το ασβέστιο που είναι απαραίτητο για τη δύναμή τους.

Τι συβαίνει όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά

Όταν τα νεφρά δεν λειτουργούν σωστά, οι παράπλευρες βλάβες στο σώμα μπορεί να είναι σημαντικές.

Ας δούμε ποιες είναι αυτές:

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα νεφρά ελέγχουν το νερό και το αλάτι στο σώμα. Μια δυσλειτουργία προκαλεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Αναιμία

Εάν τα νεφρά δεν παράγουν αρκετή ΕΡΟ, ο αριθμός των ερυθροκυττάρων μειώνεται.

Καρδιαγγειακές παθήσεις

Μόλις η νεφρική λειτουργία πέσει στο 30% της ικανότητάς της, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεκταθεί δραματικά.

Υπερβολική δόση φαρμάκων

Εάν τα νεφρά δεν εκτελούν πλέον τον ρόλο του φιλτραρίσματος, η συγκέντρωση του αίματος σε ενεργό μόριο μπορεί να αυξηθεί επικίνδυνα.

Οστεοπόρωση

Όταν η βιταμίνη D δεν συντίθεται σωστά από τα νεφρά, το σώμα δεν έχει πλέον αρκετό ασβέστιο για την προστασία των οστών.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποιες παθήσεις ευθύνονται για τη νεφρική ανεπάρκεια;

Νεφρική ανεπάρκεια: Τα επικίνδυνα συμπτώματα

Σχετικά άρθρα