Αρθροπλαστική γόνατος: Πότε είναι απαραίτητη και δεύτερη επέμβαση;

Καταρρίπτεται με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο μύθος που ήθελε μια αρθροπλαστική να διαρκεί μόνο 10 χρόνια και να υποχρεώνεται έτσι ο ασθενής να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση.

Γράφει ο Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Σύμφωνα με πρόσφατη παγκόσμια έρευνα, η οποία έλαβε υπόψη της όλες τις μεθόδους της συγκεκριμένης επέμβασης, καθώς και όλα τα υλικά τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωσή της, αποδείχθηκε πως η διάρκεια μιας αρθροπλαστικής γόνατος και ισχίου ανήλθε στα 25 χρόνια στο 87% των ασθενών που υποβλήθηκαν στη συγκεκριμένη επέμβαση. Μάλιστα, είναι πιθανό πολύ σύντομα το όριο αυτό θα επεκταθεί στα 30 χρόνια ή ακόμα και θα διατηρείται εφ’ όρου ζωής.

Η σωστή αποκατάσταση

Παράλληλα, διαπιστώθηκε,  ότι όσο πιο γρήγορα κινητοποιείται και φορτίζεται ο ασθενής που έχει υποστεί αρθροπλαστική επέμβαση, αμέσως μετά το χειρουργείο, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιπλοκών.

Αυτό δίνει τη δέουσα απάντηση στη διαφημιζόμενη από πολλούς διαδικασία για λόγους προβολής, να σηκώνεται ο ασθενής 1-2 ώρες μετά την επέμβαση, να ανεβαίνει σκάλες και να κάνει περίπατο, γεγονός που είναι πιθανόν να τον οδηγήσει σε πρόωρη χαλάρωση των υλικών της επέμβασης, σε φλεγμονές, αλλά και σε μόνιμο πρήξιμο στις αρθρώσεις.

Σε κανένα μέρος του κόσμου και ειδικά σε πανεπιστημιακές κλινικές, ο ασθενής δεν παίρνει εξιτήριο νωρίτερα από 4 ημέρες, ενώ η κινητοποίησή του εξαρτάται από τη γενική παθολογική και ορθοπαιδική του κατάσταση.

Σημαντική η εμπειρία του γιατρού

Μετά από 31.000 περίπου χειρουργεία στη διάρκεια των 34χρόνων άσκησης της ιατρικής, μπορώ να πω πως θεοί και μάγοι δεν υπάρχουν. Η  θεραπεία των προβλημάτων των αρθρώσεων  απαιτεί  γνώση και εμπειρία του ιατρού, που θα μειώσουν τις πιθανότητες και τα ποσοστά λάθους για να αποτρέψει ενδεχόμενο δεύτερο ή και τρίτο χειρουργείο που θα αντιμετωπίσει μια πιθανή φλεγμονή από την πρόωρη κινητοποίηση.

Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, κρίνεται απαραίτητη η όσο το δυνατόν συντομότερη χειρουργική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος και ισχίου, προκειμένου να προστατευθούν οι υπόλοιπες αρθρώσεις και ειδικά η σπονδυλική στήλη, η οποία θα επιβαρυνθεί όπως και η λεκάνη, με την ανισοσκελία και το παράδοξο βάδισμα που προκαλεί η νόσος.

Ανεξάρτητα από τη διάρκεια ζωής μιας αρθροπλαστικής που μας ενδιαφέρει όλους και πρώτιστα κάθε ασθενή, εμάς τους ιατρούς μας επιφορτίζει με το ιδιαίτερο καθήκον να είμαστε ακόμα πιο κοντά στον ασθενή και να λαμβάνουμε υπόψη όλη τη φυσική κατάσταση της υγείας  του και των προβλημάτων που ενδεχόμενα αντιμετωπίζει.

Γεώργιος-Ελευθέριος Κατσιφαράκης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Ειδικός Αθλητικών Κακώσεων και MIS Αρθρώσεων και Σπονδυλικής Στήλης

Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος τoυ Ορθοπαιδικού Τμήματος της Κλινικής Λευκός Σταυρός και Επιστημονικός Συνεργάτης σε Metropolitan, Ευρωκλινική, Ιατρικό Π. Φαλήρου και American Medical Center of Nicosia

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Επιτρέπεται η ήπια άσκηση στην οστεοαρθρίτιδα;

Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο: «Μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενέσεις υαλουρονικού»;

Σχετικά άρθρα