Αστάθεια περιόδου: Οι πόνοι στην κοιλιά μου μπορεί να είναι εγκυμοσύνη;

Έχω 11 ημέρες καθυστέρηση. Ο κύκλος μου δεν είναι σταθερός. Έκανα έρωτα χωρίς προφυλακτικό, όμως έχω πόνους κάθε στιγμή της ημέρες χαμηλά στην κοιλιά μου (στις ωοθήκες μου δηλαδή) και ειδικά όταν σηκώνω βάρη. Έκανα τεστ εγκυμοσύνης και μέσα σε 5 λεπτά έδειξε μια γραμμή που σημαίνει αρνητικό. Μόλις, όμως, πέρασαν 8-10 λεπτά εμφάνισε μια ακόμα γραμμή, η οποία ήταν πιο θολή.

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Από τη στιγμή που δεν έχετε σταθερό κύκλο, δεν ξέρετε και αν έχετε καθυστέρηση απαραίτητα λόγω εγκυμοσύνης.

Μπορεί να είναι απλά άλλος ένας ακόμα κύκλος που δεν είναι σταθερός. Αν φοβάστε για εγκυμοσύνη πρέπει να κάνετε μια εξέταση αίματος για χορειακή γοναδοτροπίνη, καθώς τα τεστ κύησης από το φαρμακείο δίνουν μια σοβαρή ένδειξη αλλά δεν είναι η απολύτως έγκυρη και αξιόπιστη εξέταση.

Αυτό που ως ειδικός θα συνιστούσα, θα ήταν να δείτε κατά προτεραιότητα αν είστε έγκυος και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης να προχωρήσετε σε διερεύνηση γιατί ο κύκλος σας δεν είναι σταθερός.

Επίσης, είναι απαραίτητη η συζήτηση με το γυναικολόγο για να βρείτε μια σταθερή μέθοδο αντισύλληψης που να ταιριάζει στις ιδιαιτερότητες και τις προσωπικές ανάγκες σας, ώστε να μπορείτε να απολαμβάνεται τη  σεξουαλική ζωή σας, με ασφάλεια.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: «Είμαι σχεδόν 4 μηνών έγκυος. Μπορώ να κάνω διακοπή κύησης»;

Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη: Πώς θα την αποφύγετε

Σχετικά άρθρα