Σ. Αραβία: Παγκόσμια οργή για τη θανατική ποινή σε ανήλικο

Παγκόσμια οργή έχει ξεσπάσει για τη θανατική ποινή που σχεδιάζει να ορίσει η Σαουδική Αραβία στον Murtaja Qureiris, ο οποίος συνελήφθη όταν ήταν 13 ετών, για υποτιθέμενα αδικήματα που σχετίζονται με βίαιη πολιτική αντίδραση.

Λίγο πριν κλείσει τα 18, σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση πρότεινε την καταδίκη του σε θάνατο. Πρόκειται για ποινή που θα εκτελεστεί όταν θα είναι ενήλικος, αλλά αφορά σε αδικήματα που, υποτίθεται ότι, διαπράχθηκαν όταν ήταν μόλις 10 ετών.

Ήταν μόλις 10 ετών

Μια ομάδα αγοριών, με τα ποδήλατά τους, μαζεύτηκαν σε έναν δρόμο, στην ανατολική Σαουδική Αραβία και ο 10χρονος τότε, Murtaja ήταν έτοιμος να τους οδηγήσει σε μια διαδήλωση. «Ο λαός απαιτεί περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα», φώναξε.

Τρία χρόνια μετά, οι Σαουδαραβικές αρχές συνέλαβαν τον Qureiris, που ήταν τότε μόλις 13 ετών. Ταξίδευε με την οικογένειά του προς το Μπαχρέιν, όταν τους σταμάτησαν στα σύνορα. Τότε, δικηγόροι και ακτιβιστές εκτίμησαν ότι είναι ο νεότερος σε ηλικία πολιτικός κρατούμενος στη Σαουδική Αραβία.

Δικάζεται για τρομοκρατία

Το βασικό αδίκημα για το οποίο καταδικάστηκε, είναι ότι συνόδευσε τον ακτιβιστή μεγαλύτερο αδελφό του, Ali Qureris, πάνω στη μηχανή του, όταν εκείνος πέταξε μια βόμβα μολότοφ σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Awamiya. Ο αδελφός του σκοτώθηκε από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, τις οποίες το βασίλειο χαρακτήρισε βίαιες.

Ο Qureiris δικάζεται για τρομοκρατία και ανάμεσα στα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται είναι «ότι ανήκει σε εξτρεμιστική, τρομοκρατική ομάδα», ότι βοηθούσε στην κατασκευή βομβών μολότοφ και ότι πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών στην κηδεία του αδελφού του, το 2011.

Ο ίδιος έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και λέει ότι οι ομολογίες του αποσπάστηκαν με βασανιστήρια. Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι έχει εκτελέσει 37 ανθρώπους. Σύμφωνα με ομάδα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άνηκαν κυρίως στη μειονότητα των Σιιτών.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έτοιμος να επαναφέρει τη θανατική ποινή ο Ερντογάν

Θανατική ποινή στους διακινητές ναρκωτικών προτείνει ο Τραμπ

Ιαπωνία: Θανατική ποινή σε «μαύρη χήρα» που δολοφόνησε τρεις εραστές της

Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας: Ο βασιλιάς της πιο πλούσιας οικογένειας στον κόσμο – Οι διακοπές των 100 εκατομ. δολαρίων, η πολυπόθητη αγορά της Μάντσεστερ και ο Κασόγκι

Σχετικά άρθρα