Κνίδωση εκ ψύχους: Πώς εκδηλώνεται και ποιους αφορά;

Έχω κνίδωση εκ ψύχους έχω κάνει τεστ πάγου και βγήκε θετικό.Το έχω 5 χρόνια και τον τελευταίο χρόνο κάνω ομοιοπαθητική αλλά δεν είδα διαφορά.τι να κάνω για να απαλλαχθώ; Δεν το αντέχω αλλο!

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Δημήτρης Καπετανάκης

kapetanakis1-1

Η κνίδωση εκ ψύχους είναι μια αντίδραση του δέρματος απέναντι στο κρύο και εμφανίζεται σε λίγα λεπτά μετά από έκθεση σε κρύο. Η κνίδωση αυτή προσβάλλει κυρίως νέα άτομα και τα συμπτώματα είναι διάφορα, από ήπια όπως κόκκινα εξανθήματα στο σημείο που το δέρμα εκτέθηκε στο κρύο, έως σοβαρά όπως οίδημα (πρήξιμο) των χεριών όταν κρατούν κρύα αντικείμενα ή των χειλιών όταν τρώνε ή πίνουν κρύα φαγητά ή ροφήματα.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα είναι η αναφυλαξία κάτι που οδηγεί σε σημαντική πτώση της πίεσης με αποτέλεσμα την λιποθυμία ή το σοκ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει ο ασθενής να επισκεφτεί γιατρό για την διερεύνηση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Θεραπευτικά συστήνονται κυρίως αντισταμινικά και πιό σπάνια κορτιζόνη ή κυκλοσπορίνη.

Η αιτιολογία της νόσου είναι άγνωστη. Σε σπάνιες καταστάσεις συνδέεται αυτή με κρυοσφαιριναιμία, ιογενή ηπατίτιδα, λοιμώδη μονοπυρήνωση, λεμφοσάρκωμα κ.ά.

Η πορεία διαφέρει σε κάθε ασθενή. Στο 50% των περιπτώσεωνέχει υποχωρήσει τελείως ή μειώνεται δραστικά μετά από 5-6 χρόνια. Σε λιγότερες περιπτώσεις μπορεί η νόσος να κρατήσει χρόνια ή και για πάντα.

Ως ένθερμος  οπαδός της κλασσικής ιατρικής, θεωρώ αρκετά επικίνδυνη την αντιμετώπιση της κνίδωσης αυτής από ομοιοπαθητικούς.

Δημήτρης Καπετανάκης

Δερματολόγος-Νοσ. ΥΓΕΙΑ

www.e-dermatology.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πάσχω από αλλεργική κνίδωση. Ποιες τροφές θα πρέπει να αποφεύγω;

Κνίδωση: Τι συμβαίνει όταν το παιδί βγάζει εξανθήματα

Η μικρή μου πέρασε ίωση και εμφάνισε κνίδωση. Πού οφείλεται αυτό;

Εποχιακές αλλεργίες: «Έχω σημάδια και φαγούρα εδώ και μήνες… Παίρνω αγωγή αλλά δεν βλέπω αποτέλεσμα»

 

 

Σχετικά άρθρα