Πόση ακτινοβολία εκπέμπει η ψηφιακή μαστογραφία;

Οι κυρίες που θα… θυσιάσουν 2 ώρες από το.. ξεροψήσιμό τους στον ήλιο των διακοπών τους, έχουν εξασφαλισμένη τη μη επιβάρυνσή τους από την ακτινοβολία της ψηφιακής μαστογραφίας τους.

Γράφει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη εξέταση προληπτικού ελέγχου πλην της μαστογραφίας και ειδικά της ψηφιακής μαστογραφίας με τομοσύνθεση που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν αυτός γίνει διηθητικός ξέρουμε πλέον ότι η ακτινοβολία της μαστογραφίας ισούται με την ίδια ακτινοβολία που παίρνει κανείς από 2 ώρες ηλιοθεραπεία ή κάνοντας ένα αεροπορικό ταξίδι μικρής διάρκειας.

Παράλληλα, το δεδομένο όφελος της μαστογραφίας για τη γυναίκα είναι αδιαμφισβήτητο και δεν δικαιολογείται κανένας «φόβος», μιας και η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία εκπέμπει ακτινοβολία που είναι πολύ μικρότερη από το όριο που έχει τεθεί από την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία, συνεπώς ο φόβος αυτός δεν πρέπει να υφίσταται.

Πολύ πιο έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση από την κλασική μαστογραφία

Με την ψηφιακή μαστογραφία με τομοσύνθεση έχουμε πληρέστερη και έγκαιρη διάγνωση, με ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 99% σε σχέση με την απλή μαστογραφία ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι ‘’ευθύνονται’’ για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο. Παράλληλά, αντιμετωπίζεται με επιτυχία και η περίπτωση όπου στην εξέταση της κλασικής μαστογραφίας πιέζεται ο μαστός και συμπιέζονται τα διάφορα στοιχεία που περιέχει το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα καμιά φορά να διαφύγει, κάποιο, ενδεχόμενα πολύ σημαντικό από αυτά.

Γιατί φοβούνται οι γυναίκες να κάνουν ψηφιακή μαστογραφία;

Βέβαια, εκτός από τον φόβο της ακτινοβολίας, υπάρχουν και άλλες αιτίες που πολλές γυναίκες αποφεύγουν τη μαστογραφία, όπως είναι η αγωνία για την τυχόν ανακάλυψη ευρήματος και ο φόβος για τον ενδεχόμενο πόνο της εξέταση, φόβοι τους οποίους θεωρεί «ανεδαφικούς», επειδή όσο πιο έγκαιρα ανακαλύψει κάτι η μαστογραφία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης , ενώ δεν υπάρχει και κανένας πόνος στη διάρκεια της εξέτασης.

 

Πέτρος Μαλακάσης

Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού

Διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού στην Ευρωκλινική Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Από ποια ηλικία πρέπει να κάνω μαστογραφία;

Καρκίνος του μαστού: «Υπάρχει περίπτωση να μην φανεί στη μαστογραφία»;

«Πρέπει να κάνω μαστογραφία, αλλά φοβάμαι πολύ… Υπάρχει περίπτωση να πονέσω»;

Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά η γυναίκα την προληπτική μαστογραφία;

Έχω πυκνούς μαστούς. Μπορεί να διαγνωστεί καρκίνος με απλή μαστογραφία;

 

 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X