Εκλογές 2019: Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείς να βάλεις;

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή (7/7) οι Έλληνες πολίτες προκειμένου να εκλέξουν εκείνους που θα τους εκπροσωπήσουν στη Βουλή.

Πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της μεταμνημονιακής εποχής και για τις 19ες της μεταπολίτευσης. Εθνικές εκλογές στην… καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου).

Πάνω από 9 εκατ. οι ψηφοφόροι

Τα 21.478 εκλογικά τμήματα όλης της χώρας άνοιξαν για τους ψηφοφόρους στις 07.00 το πρωί και κλείνουν στις 19.00 το βράδυ. Στο διάστημα αυτό καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα 9.903.864 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι.

Από αυτούς οι 519.227 είναι ηλικίας 17 έως 21 ετών και ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές. Για πρώτη φορά δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2002 και μετά.

Ποιοι μπορούν να μην ψηφίσουν;

Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019. Από την άλλη, οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α’ Αναθεώρησης, δηλαδή  με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική, εκτός από όσους την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό και για όσους είναι άνω των 70 ετών.

Μέχρι πόσους σταυρούς μπορείς να βάλεις;

Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων ενός εκ των 20  συνδυασμών που συμμετέχουν σε αυτές τις εκλογές. Σημειώνει στο ψηφοδέλτιο σταυρό προτίμησης παραπλεύρως του ονόματός τους (είτε αριστερά, είτε δεξιά), ως ακολούθως:

  • στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
  • στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
  • στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
  • στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Εκλογές 2019: Ποιοι έχουν το δικαίωμα να μην πληρώσουν διόδια

Εκλογές 2019: Μια «ανάσα» πριν δοθεί η τελική αναμέτρηση της Κυριακής 7/7

Εκλογές 2019: Μάθε πού ψηφίζεις – Σε λειτουργία η εφαρμογή

Εκλογές 2019: Τι αλλάζει για 120 δόσεις και Κτηματολόγιο

Εκλογές 2019: Αρχίζει η επιστροφή πινακίδων – Ποιους αφορά

Σχετικά άρθρα