Μπορεί ο ερυθηματώδης λύκος να προκαλέσει προβλήματα στην καρδιά;

Εδώ και 13 χρόνια πάσχω από ΣΕΛ (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος). Εδώ και 2 εβδομάδες έχω πόνο αριστερά στο στήθος και στην πλάτη αριστερά. Έπειτα από μια εβδομάδα έχω βήχα, κίτρινα πτύελα. Έκανα μια ακτινογραφία και έδειξε ότι έχω αυξημένη ΚΘΔ.

Πριν 2 μήνες είχα κάνει υπέρηχο καρδιάς και έδειξε διαρροή από την αορτική βαλβίδα. Πιστεύετε ότι έχω πρόβλημα με την καρδιά μου;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, Ειδικός Παθολόγος

Η διάρκεια του θωρακικού άλγους που αναφέρετε σε συνδυασμό με τον παραγωγικό βήχα συνηγορούν υπέρ κάποιας λοίμωξης (ιογενούς ή βακτηριακής) του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, ειδικά αν η απόχρεμψη με τα πτύελα προέρχεται από το βρογχικό δένδρο και όχι από τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς (μύτη, παραρρίνιοι κόλποι) με οπισθορινική καταρροή.

Κίνδυνος για επικίνδυνη λοίμωξη

Ως εκ τούτου και δεδομένου του ιστορικού νόσησής σας από συστηματικό ερυθηματώδη λύκο φρόνιμο είναι να απευθυνθείτε στον οικογενειακό σας ιατρό για ενδελεχή κλινική εξέταση και διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, πόσω μάλλον αν λαμβάνετε και ανοσοκατασταλτική αγωγή που μπορεί να οδηγήσει στην άτυπη εκδήλωση συμπτωμάτων δυνητικά επικίνδυνης λοίμωξης, ακόμα και δίχως πυρετό ή ιδιαίτερα ακτινολογικά ευρήματα.

Τι σημαίνει η διαφυγή από την αορτική βαλβίδα;

Όσον αφορά τον αυξημένο καρδιοθωρακικό δείκτη, θα πρέπει να μελετηθούν οι διαστάσεις των κοιλοτήτων και των τοιχωμάτων της καρδιάς για αποκλεισμό πιθανών διατάσεων και υπερτροφιών αντίστοιχα. Η διαφυγή από την αορτική βαλβίδα που συνοδεύεται από ικανή ανεπάρκεια αυτής μπορεί να οδηγήσει χρονίως στην διάταση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς με αποτέλεσμα την αύξηση του καρδιοθωρακικού δείκτη.

Τι μπορεί να προκαλέσει ο ερυθηματώδης λύκος στην καρδιά;

Σημειωτέον ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος μπορεί να προκαλέσει πλευριτική συλλογή και πνευμονίτιδα από τους πνεύμονες, και περικαρδιακή συλλογή και μυοκαρδίτιδα από την καρδιά. Σπανίως επίσης μπορεί να προκαλέσει αγγειίτιδα των στεφανιαίων αγγείων με εκδήλωση οξέος στεφανιαίου συνδρόμου και συγκεκριμένο τύπο ενδοκαρδίτιδας οπότε καλό είναι να παρακολουθείστε αδιαλείπτως από καρδιολόγο.
Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ερυθηματώδης λύκος: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: επιδεινώθηκε η κοκκινίλα στο δέρμα μου

Γιατί ο ερυθηματώδης λύκος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση

Σχετικά άρθρα