Τελικά, είναι βοηθητικό το γιαούρτι σε περίπτωση μυκητίασης;

Έπειτα από μια αντιβίωση που πήρα εδώ και ένα μήνα για την ακμή, μού δημιούργησε μυκητίαση αν και πήρα προβιοτικά και έτρωγα γιαούρτια. Παρόλα αυτά, είχα φαγούρα και πόνο στην κάτω περιοχή.

Πήρα από το φαρμακείο κρέμες ενδοκολπικές για τη μυκητίαση και θα τις βάζω για μια βδομάδα. Μπορώ να έρθω αφού τελειώσει η αγωγή σε σεξουαλική επαφή ή πρέπει να περιμένω κάποιο διάστημα;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Αγαπητή φίλη,

Όταν υποψιάζεστε την πιθανότητα κολπίτιδας, πρέπει να πηγαίνετε στον γυναικολόγο για εξέταση. Έτσι θα δείτε αν πράγματι υπάρχει μικρόβιο, ποιο μικρόβιο είναι αυτό, αν συνυπάρχει και δεύτερο μικρόβιο, ποια είναι η καταλληλότερη θεραπεία κλπ. Καταλαβαίνετε ότι οι «τυφλές» και «τυχαίες θεραπείες έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι και άστοχες και να μην σας λύσουν το πρόβλημα.

Τα προβιοτικά μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού σας, αλλά δεν θα σας δώσουν λύση στο πρόβλημα όταν υπάρχει ήδη εγκατεστημένη κολπίτιδα. Η κατανάλωση γιαουρτιών δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επιστημονική βάση. Συμπερασματικά, όταν υπάρχει υποψία κολπίτιδας, χρειάζεται εξέταση από γιατρό και όχι τυχαίες θεραπείες. Τα  προβιοτικά είναι κατάλληλα για την προστασία του κόλπου αλλά αν «ξεσπάσει» πρόβλημα, τότε δεν μπορούν να σας βοηθήσουν. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την κολπίτιδα εδώ.

Τρίχα, κύστη ή κάτι άλλο;

Ε: Έχω βγάλει πάνω στο χείλος του αιδοίου ένα βολάκι σαν αρακάς στο μέγεθος. Τι θα μπορούσε να είναι; Από τρίχα; Κύστη; Τι μπορεί να το προκάλεσε;

A: Όλα αυτά που σκέπτεστε μπορεί να ισχύουν. Η διάγνωση σε τέτοια προβλήματα στηρίζεται κυρίως στην όψη του μορφώματος. Χωρίς να το έχει δει κάποιος δεν μπορεί να σας συμβουλεύσει για τίποτα. Πράγματι μπορεί να είναι κύστη από τρίχα, ή σμηγματογόνος κύστη ή κύστη από κάποια άλλη μόλυνση.

Επίσης, σημασία έχει και η ταχύτητα που αυτό μεγαλώνει, αν προκαλεί πόνο, το χρώμα του και άλλες λεπτομέρειες που μας διαφωτίζουν για το είδος του μορφώματος. Ανάλογα με τη σύσταση μπορεί να είναι και κάτι διαφορετικό, όπως θήλωμα. Για αυτόν τον λόγο καλό είναι να σας δει κάποιος γυναικολόγος από κοντά και να έχετε συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά και προτεινόμενο τρόπο σωστής αντιμετώπισης.

Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG
Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος
Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ονυχομυκητίαση: Η πιο συχνή πάθηση που μας ταλαιπωρεί μετά το καλοκαίρι

 Κολπική μυκητίαση: «Τελείωσα τη θεραπεία μου, αλλά βλέπω θέμα με την περίοδο…»

Κολπική μυκητίαση: Μπορεί να κολλήσεις στα προκαταρκτικά;

Σχετικά άρθρα