Σε αυτές τις 5 περιπτώσεις πρέπει να πας στον γιατρό αμέσως αν έχεις κόκκινα μάτια

Το κοκκίνισμα των ματιών είναι μια συχνή ενόχληση που αφορά όλες τις ηλικίες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σύμπτωμα αυτό δεν είναι κάτι επικίνδυνο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που χρειάζονται άμεσα οφθαλμολογικό έλεγχο.

Γράφει η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Έλενα Κεφάλα

Ξηροφθαλμία

Είναι ίσως η πιο συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών. Οποιαδήποτε διαταραχή στην δακρυική στιβάδα των ματιών έχει ως αποτέλεσμα ερεθισμό και κοκκίνισμα. Η ξηροφθαλμία είναι συχνότερη σε ηλικίες άνω των 50 ετών και λίγο συχνότερη στις γυναίκες ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Στις μέρες μας όμως, που η πολύωρη χρήση υπολογιστή  και γενικά οθονών έχει αυξηθεί, η ξηροφθαλμία είναι πια πολύ συχνή και σε νέα άτομα, τα οποία παραπονούνται για κοκκίνισμα, αίσθημα ξένου σώματος και αίσθημα  βάρους στα βλέφαρα. Άτομα με διαταραχές του θυρεοειδούς και αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζουν επίσης, πολύ συχνά ξηροφθαλμία. Σε όλες τις περιπτώσεις ξηροφθαλμίας η χρήση τεχνητών δακρύων για την ενυδάτωση των ματιών ανακουφίζει από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Προβλήματα από την κακή χρήση φακών επαφής

Η πολύωρη χρήση φακών επαφής (σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και την ώρα του ύπνου), ο καθαρισμός ή συντήρηση των φακών επαφής σε ακατάλληλα υγρά όπως το νερό της βρύσης, εκτός από το ότι διακινδυνεύουν τα μάτια μας να πάθουν σοβαρές μολύνσεις, ταλαιπωρούν τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο κερατοειδής να μην οξυγονώνεται σωστά και τα μάτια να αντιδρούν με κοκκίνισμα και άλλες ενοχλήσεις.

Οι χρήστες φακών επαφής πρέπει ωστόσο να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα συμπτώματα αυτά, διότι αποτελούν μια κατηγορία ασθενών που κινδυνεύουν από κάποιες επικίνδυνες λοιμώξεις του κερατοειδούς (όπως η μόλυνση από ακανθοαμοιβάδα) και γι’ αυτό πρέπει να εξετάζονται από οφθαλμίατρο χωρίς να χρονοτριβούν σε τέτοιες περιπτώσεις.

ponos mati

Αλλεργίες

Οι αλλεργίες αποτελούν συχνή αιτία κοκκινίσματος των ματιών, ιδιαίτερα την άνοιξη (εαρινή επιπεφυκίτιδα). Τυπικά συμπτώματα είναι ο κνησμός και τα υγρά μάτια που συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση ή καταρροή. Ανακούφιση βρίσκει κανείς με κρύες κομπρέσες στα μάτια και τεχνητά δάκρυα ή σε βαρύτερες περιπτώσεις ο οφθαλμίατρος δίνει τη λύση με αντισταμινικά κολλύρια ή και κορτιζονούχα στις περιπτώσεις που χρειάζεται.

Επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα αποτελεί μόλυνση του επιπεφυκότα, του λεπτού χιτώνα που περιβάλει το βολβό του ματιού.  Ο συχνότερος τύπος είναι η απλή βακτηριδιακή επιπεφυκίτιδα. Τυπική εικόνα το κοκκίνισμα των ματιών μαζί με κιτρινωπές εκκρίσεις και ενίοτε πρησμένα βλέφαρα. Αν τα συμπτώματα αυτά δεν υποχωρήσουν σε 1-2 ημέρες, η οφθαλμολογική εξέταση είναι απαραίτητη για να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία και να αποκλειστούν άλλες σοβαρότερες καταστάσεις όπως ιογενείς επιπεφυκίτιδες, ερπητικές λοιμώξεις κ.α.

Οξύ γλαύκωμα

Πρόκειται για επείγουσα οφθαλμολογική πάθηση όπου η ενδοφθάλμια πίεση ανεβαίνει απότομα και αιφνιδιαστικά σε πολύ υψηλά επίπεδα. Παρουσιάζεται με κοκκίνισμα, έντονο πόνο και μέτρια ή μεγάλη θόλωση της όρασης. Η κατάσταση αυτή χρήζει άμεσης αντιμετώπισης λόγω κινδύνου μόνιμης απώλειας όρασης από τη βλάβη του οπτικού νεύρου.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αθήνα: Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)
Κηφισιά: Χαρ.Τρικούπη 197 – Κηφισιά (Αιμοδιάγνωση Med)
τηλ. 210 645 89 59
email: info@lasermiopias.gr
http://www.ofthalmiatros-athina.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς το άγχος μάς επιβαρύνει και σωματικά εκτός από ψυχολογικά;

Ανοιγοκλείνω συχνά νευρικά τα μάτια. Είναι τικ;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X