Νέος κοροναϊός: Πόσες ημέρες χρειάζεται για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα;

Ψυχραιμία, έγκυρη ενημέρωση, ορθή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και αποφυγή επαφής με πιθανό κρούσμα, θα συντελέσουν, ώστε να προφυλαχθούμε σωστά και υπεύθυνα από τον νέο κοροναϊό.

«Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά, διότι υπάρχουν πολλές πληροφορίες», όπως επίσης και fake news που σπέρνουν τον πανικό και τρομοκρατούν τον κόσμο, όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος – φυματιολόγος, γιατρός Δημόσιας Υγείας Σταματούλα Τσικρικά.

Η σωστή πρόληψη είναι το «κλειδί»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης (ΕΚΠ) και Ελέγχου Νόσων (ΕΝ) παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, το ΕΚΠ και ΕΝ χαρακτηρίζει μέτρια την πιθανότητα εισαγωγής δευτερογενών κρουσμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα μέχρι στιγμής κρούσματα να είναι πολύ λίγα και ελεγχόμενα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας, δηλώνοντας ότι «η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα». «Πρέπει να επικρατήσει η λογική, το ξέρουμε ότι τα αναπνευστικά νοσήματα, οι πνευμονίες και οι γρίπες σκοτώνουν. Η σωστή πρόληψη είναι το κλειδί».

Πόσες ημέρες χρειάζεται για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα;

Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο ενημέρωσης, η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ετοιμότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει εμπειρία από προηγούμενες καταστάσεις κοροναϊών, αλλά και από την εποχική γρίπη. «Δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται πανικός, όταν η φυματίωση σκοτώνει 18 εκατ. παγκοσμίως, όταν έχουμε τη γρίπη που σκοτώνει και δεν εμβολιαζόμαστε».

Αν και είναι σχετικά μικρή η περίοδος εμφάνισης του νέου ιού, από τα έως τώρα δεδομένα διαφαίνεται ότι η μέγιστη περίοδος επώασης εκτιμάται 2 – 14 ημέρες με βάση τα προηγούμενα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τους ιούς MERS-CoV και SARS-CoV. Τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά της σοβαρής λοίμωξης αναπνευστικού, όπως για παράδειγμα υψηλός πυρετός, δύσπνοια και βήχας.

Χειρότερος ο ιός Έμπολα ή ο νέος κοροναϊός;

Η κλινική εικόνα παρουσιάζει ευρεία διακύμανση από την ήπια μορφή της νόσου, που είναι και η συνηθέστερη, μέχρι τη βαριά, η οποία δύναται να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Προσθέτει ότι οι ασθενείς που πάσχουν από χρόνια νοσήματα είναι πιο επιρρεπείς διότι έχουν μειωμένο αμυντικό σύστημα.

Δεν υπάρχει στοχευμένη φαρμακευτική αγωγή, αλλά συμπτωματική, καθώς η χορήγηση αντιικής θεραπείας δεν φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Κάθε ασθενής δύναται να μολύνει 1.4 – 2.5 ευπαθή άτομα μα ο αριθμός αυτός μπορεί να μεταβληθεί με τη συλλογή επικαιροποιημένων στατιστικών δεδομένων.

Να σημειωθεί ότι η έως τώρα αναφερόμενη θνησιμότητα υπολογίζεται περίπου 3% όταν στην αντίστοιχη περίπτωση του ιού Έμπολα ξεπερνούσε το 90%.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κοροναϊός: 5+1 ερωτήσεις για τον ιό – Τι είναι, ποια είναι τα συμπτώματα και πώς μεταδίδεται

Γρίπη vs Κρυολόγημα: Μπορεί κανείς να «κολλήσει» τους δύο ιούς ταυτόχρονα;

Κρυολόγημα/ ίωση: 4 χρήσιμες συμβουλές αν αρρώστησες

Πώς να επιλέξω σωστά το γεύμα ή το σνακ μου ώστε να παίρνω ενέργεια χωρίς να βαραίνω; Τα 5 κριτήρια

Σχετικά άρθρα