Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και γιατί προκαλείται

Η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση (ΠΑΥ) είναι μια προοδευτική νόσος που σχετίζεται με δομικές αλλαγές στις πνευμονικές αρτηρίες, αγγεία τα οποία μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες.

«Είναι σαν να σκαρφαλώνεις σε ένα βουνό, σαν κάτι να σε σπρώχνει προς τα πίσω συνέχεια». «Θα περιέγραφα  την Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση σαν να είσαι σε ένα αυτοκίνητο που δεν μπορεί να τρέξει με περισσότερα από 10 χλμ/ώρα».

Τι είναι η Πνευμονική Αρτηριακή Υπέρταση

Έτσι περιγράφουν ασθενείς τη νόσο αυτή, η διάγνωση της οποίας είναι ίσως δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα, από σοκ και δυσπιστία έως θυμό ή λύπη. Ωστόσο, είναι «ίσως και ανακουφιστικό για τον ασθενή», διότι η κατάσταση έχει πλέον ένα όνομα και μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη βέλτιστη θεραπεία.

Οι πνευμονικές αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση.

Τα πρώτα συμπτώματα

Εάν η ΠΑΥ δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια. Τα πρώτα συμπτώματα συχνά παρατηρούνται κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων, όπως είναι το ανέβασμα σε μια σκάλα, το τρέξιμο, περπάτημα σε ανηφόρα ή απλά η μεταφορά μιας τσάντας.

Οι απλές καθημερινές εργασίες, που θεωρούμε δεδομένες, μπορεί να είναι εξίσου δύσκολες με την αναρρίχηση στην κορυφή του Έβερεστ. Καθώς η ΠΑΥ εξελίσσεται, αυτά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να γίνουν συχνότερα και μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν την ικανότητα του ασθενούς να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

Τι είναι αυτό που την προκαλεί;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ΠΑΥ. Συχνά είναι ιδιοπαθής, που σημαίνει ότι δεν συνδέεται με κάποια άλλη κατάσταση. Σπανίως μπορεί να είναι κληρονομική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ΠΑΥ μπορεί να σχετίζεται με άλλες καταστάσεις, όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή η νόσος του συνδετικού ιστού.

Ορισμένα από τα αίτια είναι γνωστά, ενώ άλλα δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Ο ειδικός γιατρός μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με ΠΑΥ να κατανοήσουν ποιον τύπο ΠΑΥ έχουν. Ανεξάρτητα από τον τύπο ΠΑΥ που έχουν, οι θεραπευτικές επιλογές παραμένουν οι ίδιες.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πόσο «καίει» ο οργανισμός ανά ηλικία; Η λίστα με τους 9 παράγοντες που επηρεάζουν τον μεταβολισμό

Μήπως έχεις πίεση και δεν το γνωρίζεις; Ήρθε η ώρα να το μάθεις!

Αρτηριακή πίεση: «Έχω 14 τη μεγάλη και 10 τη μικρή. Είναι φυσιολογικές οι μετρήσεις μου»;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X