aeroplano

Κινδυνεύουμε από φλεβική θρόμβωση αν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο;

Τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να είναι πηγή χαράς εφόσον αποτελούν μέρος της ταξιδιωτικής εμπειρίας, μπορεί όμως και να αποτελούν πηγή ανησυχίας, ειδικά αν είναι πολύωρα.

Αφορά όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν ή όχι κάποιο φλεβικό πρόβλημα και αναρωτιούνται για την πιθανότητα να παρουσιάσουν φλεβική θρόμβωση στη διάρκεια της πτήσης.

Γράφει ο Αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίου

Πόσο βάσιμη όμως, είναι η ανησυχία αυτή; Και τι θα πρέπει να κάνει κάποιος που υποφέρει από κιρσούς; Ο φόβος για φλεβική θρόμβωση και οι κιρσοί είναι διαφορετικά πράγματα. Αποτελούν ξεχωριστές παθήσεις με τη μεν θρόμβωση να είναι πάθηση των βαθύτερων φλεβών, ενώ οι κιρσοί είναι πάθηση των επιφανειακών φλεβών.

Όμως όταν μιλάμε για φλεβική θρόμβωση πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι για το αν μιλάμε για επιπολής θρομβοφλεβίτιδα η οποία είναι επιπλοκή των κιρσών. Η εν τω βάθει θρόμβωση, ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πνευμονικής εμβολής».

Τι είναι αυτό που προκαλεί τη φλεβική θρόμβωση;

Ο κίνδυνος θρόμβωσης δεν είναι αμελητέος και αυτό εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν σε ένα πολύωρο άνω των 8 ωρών αεροπορικό ταξίδι, με κυριότερο λόγο τη στενότητα του χώρου και τη δυσκολία πολλών μετακινήσεων, αλλά αυτό δεν έχει σύμφωνα με έρευνες σχέση με το λεγόμενο σύνδρομο της οικονομικής θέσης.

Η συγκεκριμένη θεώρηση φαίνεται πως αποτελεί «μύθο», γιατί τόσο η οικονομική θέση, όσο και η business class φαίνεται ότι έχουν την ίδια πιθανότητα να προκαλέσουν πρόβλημα, του οποίου η πιθανότητα είναι περίπου ίδια με αυτή που παρουσιάζεται εξαιτίας της νοσηλείας σ ένα νοσοκομείο.

taxidi kopela

Όπως είναι γνωστό, ο ξηρός αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους και ο περιορισμός της κίνησης παίζει σημαντικό ρόλο, με την παρατεταμένη αδράνεια να εμποδίζει τις συσπάσεις των μυών του ποδιού με αποτέλεσμα η ροή του αίματος προς την καρδιά να μην είναι ελεύθερη και να κινδυνεύει το αίμα να λιμνάσει.

Η ηλικία παίζει ρόλο;

Παράλληλα βέβαια, υπάρχουν και άλλοι ιατρικοί λόγοι που ενδεχόμενα επιβαρύνουν τη φλεβική κατάσταση και κρύβουν κινδύνους, όπως η άνω των 50 ετών ηλικία, το κάπνισμα, τα κατάγματα, η ορμονική θεραπεία, η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, η παχυσαρκία, ο καρκίνος, μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, η εγκυμοσύνη αλλά και η ύπαρξη κιρσών, με τον κίνδυνο από αυτούς να είναι περιορισμένος.

Όσο για τα μέτρα προφύλαξης όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύωρο ταξίδι, προτείνονται άνετα και χαλαρά ρούχα, αντιπηκτικά φάρμακα ή ασπιρίνη, χρήση αντιθρομβωτικών καλτσών διαβαθμισμένης συμπίεσης, συχνές κινήσεις κάμψης και έκτασης των ποδιών, περπάτημα στο διάδρομο του αεροπλάνου, άφθονα υγρά και αποφυγή του αλκοόλ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κιρσοί: 6 λύσεις για να τους αντιμετωπίσεις και να μην πονάς

Χρόνια Φλεβική Νόσος: Πώς θα ηρεμήσεις από τα δυσάρεστα συμπτώματα;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X