«Δεν έχω περίοδο. Θα μου έρθει ξανά ποτέ;». Ένας γυναικολόγος εξηγεί…

Η τελευταία μου περίοδος ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018. Στις 20/1 επισκέφθηκα τον γυναικολόγο, χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα  και επιβλήθηκα σε ενδοκολπικό υπέρηχο, όπου διαπιστώθηκε πάχος ενδομητρίου 9,5 χιλιοστών.

Ο γιατρός μου είπε ότι ενδέχεται να έχω ξανά περίοδο έστω και μια φορά καθώς υπάρχει ωοθυλάκιο που πρέπει να αποβληθεί και ίσως για αυτό το ενδομήτριο είναι διογκωμένο.

Αλλά μου πρότεινε να κάνουμε και απόξεση για να είμαστε πιο σίγουροι. Εσείς προτείνεται να περιμένω να μου έρθει η περίοδος ή να προβώ στην εξέταση;

Στα ερωτήματά σας απάντησε ο Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Στέφανος Βαλαντάσης

Σε μια γυναίκα που δεν έχει περίοδο για πλέον των 6 μηνών περιμένουμε ένα ενδομήτριο μικρότερο των 4 χιλιοστών. Στη περίπτωση σας μπορείτε να περιμένετε λίγες ημέρες

Έτσι, θα δείτε αν υπάρξει μια περίοδος και αμέσως μετά επαναλαμβάνεται η μέτρηση ενδομητρίου. Όπως λοιπόν, πολύ σωστά ανέφερε ο γυναικολόγος σας ένα ενδομήτριο που παραμένει σε αυτές τις διαστάσεις, χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Ήρθα σε ερωτική επαφή για πρώτη φορά πριν ένα χρόνο. Μετά τις πρώτες επαφές με το αγόρι μου, έπαθα οξεία ουρολοίμωξη την οποία και ξεπέρασα κατόπιν αντιβίωσης. Τους τελευταίους 4 μήνες όμως, ανά κάποια διαστήματα, έχω τσούξιμο. Όχι όπως τότε βέβαια.

Κάποιες φορές τα ούρα μου έχουν μυρωδιά χαλασμένου αυγού και κάποιες ιχθύος. Άλλες φορές είναι φυσιολογική η μυρωδιά. Επίσης, τους μήνες αυτούς κατεβάζω συνέχεια υγρά. Και το αγόρι μου παραπονιέται συνέχεια ότι τα υγρά μου έχουν πάρα πολύ περίεργη γεύση.

Έχω πάει στη γυναικολόγο και μου είπε ότι τα υγρά μου είναι πεντακάθαρα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και έκανα το τεστ ΠΑΠ και ήταν πολύ καλό. Τι γίνεται;

Α: Είναι πιθανή λοίμωξη κατώτερου ουροποιητικού και κολπίτιδα από αναερόβια. Συνιστάται επανάληψη της καλλιέργειας κολπικών υγρών και των ούρων, σε αξιόπιστα εργαστήρια για πιο ασφαλή αποτελέσματα. Επίσης πρέπει να γίνει εκ νέου γυναικολογικός έλεγχος για κλινική εκτίμηση και θεραπείες.

Πολύ συχνά το εργαστήριο αδυνατεί να απομονώσει το ή τα μικρόβια. Για αυτόν τον λόγο πρέπει ο γυναικολόγος σου να αξιολογήσει τα κλινικά συμπτώματα και να δώσει θεραπείες όχι αποκλειστικά βασισμένος στα αποτελέσματα.

Ερώτηση και απάντηση

Ε: Παίρνω εδώ και 3 χρόνια το χάπι για το  καρκίνο του μαστού. Πήγα στον γυναικολόγο μου και έχω ενδομήτριο 7 χιλιοστά. Να ανησυχώ; Ο ογκολόγος μου είπε να σταματήσω το χάπι για 10 ημέρες. Τι να κάνω; Αν το σταματήσω, μετά να το αρχίσω πάλι;

Α: Το συγκεκριμένο χάπι προφυλάσσει τον μαστό σου. Άρα πρέπει να το λαμβάνεις. Έχει όμως μια μικρή παρενέργεια, μια οιστρογονική δράση στο ενδομήτριο. Για αυτό το ελέγχουμε ανά 6 μήνες. Σε μετρήσεις μεγαλύτερες των 4 χιλιοστών, συνιστούμε έλεγχο ενδομητρίου με βιοψία για αποκλεισμό κακοήθειας.

Δρ. Στέφανος Βαλαντάσης
Χειρούργος – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
τ. Αναπλ. Διευθυντής ΝΗΣ, Μεγάλης Βρετανίας

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Περίοδος και διαταραχές: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται η συχνομηνόρροια

Νιώθεις ενοχλήσεις στη μέση της περιόδου σου; «Πόσες ημέρες θα κρατήσει ο πόνος;»

Σχετικά άρθρα