«Όψεις ρητίνης ή όψεις πορσελάνης; Τι είναι καλύτερο;»

Πήγα στον οδοντίατρο και μετά από μια σειρά εξετάσεων μου είπε ότι μπορώ να βάλω όψεις ρητίνης. Μου έκανε απονεύρωση πρώτα γιατί είχα ένα θέμα και μετά μου είπε ότι μπορώ να κάνω αυτό που θέλω.

Εγώ έχω ακούσει και για όψεις πορσελάνης αλλά κανείς από τους δικούς μου ανθρώπους που εμπιστεύομαι δεν ξέρει τι είναι καλύτερο. Θα ήθελα λοιπόν, να σας ρωτήσω τι από τα δύο είναι καλύτερο και πιο ωφέλιμο. Σαφώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν θετικά και αρνητικά αλλά θα ήθελα να έχω μια συνολική θεώρηση επί του ζητήματος.

Στο ερώτημά σας απάντησε η χειρουργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη

Η αλήθεια είναι πως ο κάθε ειδικός μπορεί να προτείνει και τα δύο. Γιατί και τα δύο είναι λύσεις που υπάρχουν και βολεύουν. Όμως, υπάρχουν πολλοί «μύθοι» σε σχέση με το ποια επιλογή πρέπει να γίνει στον εκάστοτε πελάτη και είναι απαραίτητο να διασαφηνιστούν αυτές οι διαφορές.

Οι όψεις ρητίνης εφαρμόζονται από το 1990 και αποτελούνται από το ίδιο υλικό που χρησιμοποιούμε οι οδοντίατροι για τα λευκά σφραγίσματα τα οποία αντικατέστησαν τα μαύρα σφραγίσματα. Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα των όψεων ρητίνης είναι ότι έχουν χαμηλότερο κόστος γιατί δεν παρεμβάλλεται οδοντοτεχνίτης. Εφαρμόζονται κατευθείαν από τον οδοντίατρο χωρίς να χρειάζονται αποτυπώματα.

Παράλληλα, τα υλικά που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι εξελιγμένα και έχουν άριστη αισθητική απόδοση. Ο οδοντίατρος εφαρμόζει αυτά τα υλικά απευθείας στο στόμα του ασθενούς ενώ μπορεί να διαμορφώσει άμεσα και την αρχιτεκτονική του κάθε δοντιού σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης που οι παρεμβάσεις γίνονται μόνο από το εργαστήριο.

Οι όψεις ρητίνης απαιτούν ελάχιστο τρόχισμα για τα δόντια- έως και καθόλου σε ορισμένες περιπτώσεις- σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης που απαιτείται συγκεκριμένο τρόχισμα ενώ δεν απαιτείται πάντα αναισθησία. Επίσης, για τις όψεις πορσελάνης χρειάζονται περισσότερα του ενός ραντεβού για την αποκατάστασή τους, ενώ στις όψεις ρητίνης μπορείς σε ένα ραντεβού να βάλεις και για δέκα δόντια!

Πάντως, αν συμβεί οποιοδήποτε ατύχημα και σπάσει κάποια όψη αποκαθίσταται σε 1 ραντεβού και όχι σε περισσότερα όπως συμβαίνει με τις όψεις πορσελάνης, με σημαντικά χαμηλότερο κόστος. Και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν ξεκολλούν οι όψεις όταν έχει τηρηθεί κατά γράμμα η διαδικασία συγκόλλησής τους. Συμπερασματικά, οι όψεις ρητίνης είναι η πιο γρήγορη, χαμηλού κόστους και η λιγότερο επεμβατική οδοντιατρική διαδικασία για ένα ωραίο χαμόγελο.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις κλείσει ραντεβού στον οδοντίατρο; Δες τι πρέπει να προσέξεις λόγω κορωνοϊού!

«Το στόμα μου μυρίζει άσχημα» 3… σπιτικές λύσεις όταν δεν μπορείς να πας στον οδοντίατρο!

Σχετικά άρθρα