Εποχιακές αλλεργίες και κορωνοϊός; Πως συνδέονται και ποια μέτρα προστασίας πρέπει να λάβουμε;

Γράφει η Αλλεργιολόγος, Καλλιόπη Κόντου Φίλη

Είναι γνωστό από μακρού ότι η ταυτόχρονη ή η εν σειρά έκθεση αλλεργικών ατόμων (ευαίσθητων σε αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα του εξωτερικού περιβάλλοντοςή και εσωτερικών χώρων) σε ιούς του αναπνευστικού αυξάνει την επιρρέπειά τους για την εκδήλωση ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού.                                                                                                                                           

Πρόσφατη αεροβιολογική μελέτη, με πρώτο συγγραφέα τον ομογενή μας, αεροβιολόγο, Δρ. Αθανάσιο Δαμιάλη και ειδικούς επιστήμονες από 31 χώρες  και 130 πόλεις – κυρίως Ευρωπαϊκές – αλλά και από τις άλλες ηπείρους, ερεύνησε εαν η ως άνω παρατήρηση ισχύει και για τις λοιμώξεις από τον SARS-CoV-2 ιό.                               

Τα αποτελέσματα της επίκαιρης αυτής μελέτης έδειξαν ότι πράγματι η εαρινή αύξηση στην αεροκυκλοφορία γυρεοκόκκων ευθύνεται (ενίοτε, δε, σε συνδυασμό με τις επικρατούσες συνθήκες θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας}για σχεδόν το ήμισυ (44%) της παρατηρηθείσας διακύμανσης στην συχνότητα των COVID-19 λοιμώξεων.                                                         

Επίσης οδήγησαν τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας να δηλώσει  ότι «Δεν έχει τόσο σημασία η αυστηρότητα του lockdown, αλλά πόσο νωρίς την άνοιξη θα εφαρμοστεί το lockdown».       

Οι ως άνω παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν την σημασία του γνωστού αγγλοσαξωνικού ρητού «No man is an island» προσαρμοσμένο στην περίπτωση των ασθενειών « no disease-entity is an island: καμία νόσος δεν είναι νησίδα», σημαινει απλά ότι και στον ανθρώπινο οργανισμό τα πάντα είναι αλληλένδετα και αλληλοεξαρτώμενα, άρα αλληλοεπηρεάζονται.

Ας επανέλθουμε, όμως, στο θέμα του ανθρωποκτόνου ιού, που κυριαρχεί στην παγκόσμια ειδησιογραφία πέραν του έτους πλέον. Αφού σύμφωνα με την μελέτη των Damialis et al, η εισβολή και εγκατάστασή του στον ανθρώπινο οργανισμό διευκολύνεται τα μέγιστα από την εαρινή αύξηση των αλλεργιογόνων γυρεοκόκκων, πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι ο περιορισμός της έκθεσης ευάλωτων ατοπικών στους αλλεργιογόνους γυρεοκόκκους, που κυκλοφορούν με την βοήθεια του ανέμου στη ατμόσφαιρα.  

Επομένως πρώτη συμβουλή στον αλλεργικό σε γυρεις ασθενή είναι ο καλός αερισμός του σπιτιού του πριν αρχίσει η απελευθέρωση γυρεοκόκκων, καθώς θερμαίνεται η ατμόσφαιρα, δηλ.έως το αργότερα 10 το πρωί. Ακολουθεί κλείσιμο των παραθύρων, ιδιαίτερα της κρεββατοκάμαρας, όπου περνάμε περίπου το ένα τρίτο του 24ώρου μας.

Ο εγκλεισμός μας, το γνωσό “lockdown”καθώς και η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έχουν ήδη βοηθήσει πολύ, αρκεί η  χρήση της δεύτερης να μη γίνεται προσχηματικά (για να μη μας γράψει ο αστυνόμος). Αν δεν καλύπτει πλήρως τις δυνητικές εισόδους για τον κορωνοϊό, δεν προστατεύει ούτε από τις αλλεργίες.¨                                           

Όμως, παρά την μάσκα.μένουν απροστάτευτοι οι οφθαλμοί και δυστυχώς πολύ συχνά συνυπάρχει συμμετοχή και από τα μάτια (αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα ± αλλεργικό άσθμα). Γυαλιά ηλίου, που προστατεύουν τους οφθαλμοούς και από την πλαϊνή πλευρά του προσώπου -κάπως σαν τα γυαλιά του Σκι- είναι επιθυμητά για κυκλοφορία σε εξωτερικούς χώρους τις ώρες ηλιοφάνειας, ιδιαίτερα μετά τις 10π.μ. (που τότε μεταφέρεται και μεγάλο φορτίο γυρεοκόκκων μακριά από την πηγή του}.                                                                                                                                                                   Εάν τα μέτρα αυτά δεν αρκούν μια επίσκεψη ή τουλάχιστον τηλεφώνημα στον αλλεργιολόγο θα βοηθήσει, αρκεί να γίνει έγκαιρα κι οχι όταν η κατάσταση έχει χρονίσει, διότι η αλλεργία οδηγεί σε φλεγμονή.     

Φυσικά ο αλλεργικός ασθενής που έχει ιστορικό από προηγούμενα έτη και είχε ήδη  επισκεφθεί τον ειδικό στο παρελθον, εάν έχει φάρμακα που τον είχαν βοηθήσει τότε, μπορεί να επαναλάβει την χρήση τους με βάση τις ίδιες οδηγίες. Ταυτόχρονα, όμως, οφείλει να προγραμματίσει ραντεβού με τον ιατρό του για επανεκτίμηση της τρέχουσας κατάστασής του και διάκρισή της από τυχόν ιογενή λοίμωξη.                                                                                                                                 Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί και λόγω της εν ενεργεία πανδημίας, αφού είναι δυνατόν νέα άτομα να εμφανίσουν μια πρώιμη εκδήλωση της COVID-19 λοίμωξης -όπως ανοσμία ή κάποια δερματική εκδήλωση χωρίς άλλα συμπτώματα. Ο έμπειρος ιατρός που γνωρίζει καλά τους χρόνιους ασθενείς του, θα συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση τυχόν άτυπης ή ασυμπτωματικής ίωσης και με τον τρόπο αυτό  και στον περιορισμό της διασποράς του ιού σε ευπαθείς ομάδες.  

Η κα Καλ. Κόντου- Φίλη Μ.D. Ph.D,

Αλλεργιογλόγος  είναι συν-συγγραφέας του Συγγράμματος                                   

ΑΕΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ  ΣΤΗΝ  ΚΛΙΝΙΚΗ  ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΙΑ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΓΚΟΤΣΗΣ,   ΠΑΤΡΑ 2016,               

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αλλεργία ή κορωνοϊός; Πώς θα καταλάβεις τι έχεις; Όλα τα συμπτώματα!

Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες της άνοιξης; Οι 3 πιο συνηθισμένες και η θεραπεία τους!

Νέα έρευνα έδειξε πως η γύρη την άνοιξη αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης από κορωνοϊό κατά 44%

 

Σχετικά άρθρα