Ιδρώνω πολύ, χωρίς όμως να ζεσταίνομαι. Τι μπορεί να είναι;

Καλησπέρα σας, είμαι 20 χρονών και ιδρώνω πάρα πολύ με αποτέλεσμα να βρέχονται τα ρούχα μου στο σημείο της μασχάλης, χωρίς όμως να ζεσταίνομαι. Χρησιμοποιώ πάντα αποσμητικό και ο ιδρώτας δεν είναι δύσοσμος. Ακόμα ιδρώνω μέσα στον ύπνο μου. Τι μπορεί να συμβαίνει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Στο ερώτημα σας απάντησε η Παρασκευή Μεντζελοπούλου, Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Όταν η υπερβολική εφίδρωση δεν προκαλείται από κάποια ιατρική αιτία, ονομάζεται πρωτοπαθής υπεριδρωσία. Συμβαίνει όταν το σώμα ιδρώνει χωρίς να έχει προηγηθεί σωματική δραστηριότητα ή αύξηση στη θερμοκρασία. Αυτή η κατάσταση είναι ως ένα βαθμό κληρονομική και είναι πιο έντονη σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος

Για να μπει η διάγνωση πρωτοπαθούς υπεριδρωσίας πρέπει να αποκλειστούν κάποιες παθήσεις όπως ορμονικές διαταραχές (διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης), αιματολογικές διαταραχές, χρόνιες λοιμώξεις. Η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί επίσης να αυξήσει την εφίδρωση. 

Πρέπει να δείτε ιατρό ώστε να γίνει περαιτέρω έλεγχος αν έχετε και άλλα συμπτώματα εκτός από την υπερβολική εφίδρωση (όπως ταχυκαρδίες, ζάλη, κόπωση, πυρετό), έχετε νυχτερινές εφιδρώσεις, έχετε διαταραχή στην περίοδο, αν η υπερβολική εφίδρωση επηρεάζει την καθημερινότητα σας και την προσωπική και κοινωνική σας ζωή. 

Παρασκευή Μεντζελοπούλου

Ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Διπλωματούχος American Board of Endocrinology Diabetes and Metabolism

www.endodiabetes.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα εδώ

Πρόωρη εμμηνόπαυση: “Μετά από χειρουργείο βλέπω το σώμα μου να πρήζεται συνέχεια…”

Κορτιζόλη: Η “ορμόνη του στρες” και οι συνέπειές της στην υγεία σου

Αφαίρεση θυρεοειδούς: «Κινδυνεύω από άλλες χρόνιες ασθένειες»;

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

 

Σχετικά άρθρα