Period Hacks: 4 αποτελεσματικοί τρόποι για να καταπραΰνετε τα συμπτώματα της περιόδου

Στις δύσκολες ημέρες του μήνα είναι απολύτως φυσιολογικά να αισθάνεστε έντονη δυσφορία, πρήξιμο, κράμπες και πόνους, κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς και της μέσης. Αξίζει να γνωρίζετε, πως οι παράγοντες εκείνοι που σχετίζονται με τον έντονο πόνο περιλαμβάνουν την βαριά αιμορραγία, το αν έχετε μείνει έγκυος πριν τα 20 και την ενδομητρίωση.  

Παρόλα αυτά, τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να καταπραΰνουμε, όσο περισσότερο γίνεται τα ενοχλητικά συμπτώματα της περιόδου; 

Τι προκαλεί τις κράμπες; 

Οι κράμπες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενα κατά την διάρκεια της περιόδου και συμβαίνουν για έναν συγκεκριμένο λόγο: Η μήτρα συστέλλεται, συμβάλλοντας στην καλύτερη αιματική ροή. Ωστόσο, όταν η αιμορραγία είναι πιο έντονη, οι δεδομένοι πόνοι γίνονται όλο και πιο συχνοί, ενώ έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μεγαλύτερη ένταση.   

Πώς μπορούμε να καταπραΰνουμε τους πόνους; 

Ενυδάτωση 

Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να ανακουφίσει το φούσκωμα που αισθάνεστε, το οποίο επιδεινώνει και την ένταση των συμπτωμάτων περιόδου. Άλλοι εναλλακτικοί τρόποι ενυδάτωσης είναι η κατανάλωση τσαγιού, χυμών, smoothies, φρούτων και λαχανικών. Τις ημέρες εκείνες αποφύγετε το αλκοόλ.  

Θερμότητα και μασάζ 

Η θερμότητα στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να σας ανακουφίσει από τους έντονους πόνους. Συγκεκριμένα, μια μελέτη έδειξε πως ένα θερμικό έμπλαστρο περίπου στους 40 βαθμούς αποτέλεσε την ιδανική επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες που ταλαιπωρούνταν από κράμπες, κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ακόμη, μην διστάσετε να κάνετε μασάζ στην δεδομένη περιοχή, ώστε να διευκολύνετε και να επιταχύνετε την αιματική ροή. 

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο; 

Όταν έχουμε περίοδο οι λιγούρες μας για κάποιο γλυκό ή αλμυρό σνακ γίνονται όλο και εντονότερες. Παρόλα αυτά, η μεγάλη κατανάλωση τους μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας. Προτιμήστε τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα κεράσια, τα βατόμουρα και τις ντομάτες, τα ψάρια, τις τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τα φασόλια και τα αμύγδαλα και προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Αντιθέτως, αποφύγετε το αλκοόλ, τη ζάχαρη, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα πολύ επεξεργασμένα παρασκευάσματα (πχ μπισκότα, κράκερ), την καφεΐνη, αλλά και το κάπνισμα.  

Εκγύμναση 

Πολλές γυναίκες θεωρούν πως η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της περιόδου, καθώς με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνονται ενδορφίνες και άλλες εγκεφαλικές ουσίες που βοηθούν την υγεία. Μια πολύ καλή επιλογή είναι η yoga αν αισθάνεστε έντονη κόπωση.   

Εν τέλει, τα συμπτώματα της περιόδου μπορούν να καταπραϋνθούν με πολύ απλούς τρόπους στην άνεση του σπιτιού σας. Ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές και δείτε θεαματική διαφορά στην ένταση των πόνων που σας ταλαιπωρούν. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον Γυναικολόγο σας. 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Yoga (@yoga)

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εάν η περίοδος σας καθυστερεί, τότε θέλει έλεγχο ο θυρεοειδής σας

Γυμναστική και περίοδος: Ποια τα οφέλη των ορμονών και ποιες ασκήσεις είναι οι κατάλληλες;

Πηγές

https://www.plannedparenthood.org/learn/health-and-wellness/menstruation/what-can-i-do-about-cramps-and-pms

https://www.onhealth.com/content/1/menstrual_period_cramps

https://www.healthline.com/health/womens-health/menstrual-cramp-remedies#prevention

Article Image coverhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα