Διαγνώστηκα με οριακή διάταση. Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και γιατί χρειάζεται τόσο σοβαρή παρακολούθηση;

Καλησπέρα, θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη αν είναι εύκολο για αποτελέσματα εξετάσεων. Έκανα πρόσφατα τριπλεξ και είχα διάμετρο Av.Ao:3.8cm. Μάλιστα γράφει ότι είναι οριακή διάταση και χρειάζεται παρακολουθήση μια φορά τον χρόνο. Θα ήθελα να μάθω ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα και εάν όντως χρειάζεται παρακολουθήση ή οτιδήποτε άλλο. Η ηλικία μου είναι 20, Ύψος 181, Κιλά 82. Επίσης θα ήθελα να μάθω αν χρειάζεται να αποφύγω κάποιες δραστηριότητες και να σας πω ότι το 2016 βέβαια σε ηλικία 16 ετών είχα διάμετρο 2.9cm.

Στο ερώτημα σας απάντησε ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, καρδιολόγος

Η θωρακική αορτή είναι το τμήμα της αορτής που αφορίζεται από την αορτική βαλβίδα της καρδιάς έως το διάφραγμα, στο όριο θώρακος και κοιλίας. Το πρώτο τμήμα της θωρακικής αορτής αποτελείται από την αορτική ρίζα που είναι το εγγύτερο στην καρδιά τμήμα, ενώ συνεχίζει ως ανιούσα θωρακική αορτή. Τα δύο αυτά τμήματα διακρίνονται ευχερώς στο υπερηχοκαρδιογράφημα (τρίπλεξ καρδιάς) και αποτελούν μέρος μιας πλήρους μελέτης. Ωστόσο, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως για την μελέτη της αορτής έχουμε στην διάθεσή μας περισσότερες επιλογές, όπως την αξονική και την μαγνητική τομογραφία, καθώς και την αγγειογραφία.

Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής είναι η διόγκωση του τοιχώματος της αορτής πέρα από κάποια όρια, που μπορεί να ραγεί ή να χωριστεί στα δύο (διαχωρισμός), ενώ ανάλογα με το σημείο και το μέγεθος ο ιατρός θα συστήσει την ενδεδειγμένη αγωγή. Απόλυτος αριθμός του ανώτερου ορίου για την φυσιολογική διάμετρο της ανιούσας αορτής δεν υφίσταται, ωστόσο σε υγιείς ενήλικες η διάμετρος συνήθως δεν υπερβαίνει τα 40 mm. Αυτό συμβαίνει γιατί αφ’ ενός έχουμε διαφορετικές μεθόδους μέτρησης και αφ’ ετέρου η ανώτερη φυσιολογική τιμή διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την επιφάνεια σώματος. Ως εκ τούτου, ο υπολογισμός της ανώτερης φυσιολογικής διαμέτρου της ανιούσας αορτής οφείλει να γίνεται βάσει της επιφάνειας σώματος (BSA) και είναι περίπου τα 2.1 cm/m2 , ενώ αυτή η τιμή θα πρέπει ιδανικά να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και το φύλο.

Φυσιολογικά η ανιούσα αορτή μεγαλώνει αργά με την ηλικία, από 0.7mm έως 0.9mm κάθε 10 έτη περίπου, από την ηλικία των 25 ετών και ύστερα. Παράγοντες ταχύτερης διάτασης της αορτής που οφείλει να διερευνά ο καρδιολόγος είναι το σύνδρομο Marfan ή άλλες διαταραχές του συνδετικού ιστού, η διγλώχινα βαλβίδα, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.

Για τα χαρακτηριστικά του σωματότυπου που μας αναφέρετε, οι τιμές που αναγράφονται στο τρίπλεξ καρδιάς που σας έκανε ο γιατρός σας θεωρούνται φυσιολογικές. Εφόσον δεν ανευρεθεί διάταση, η καρδιολογική παρακολούθηση με υπερηχοκαρδιογράφημα ανα 3ετία, ειδικά σε νέους με έντονη φυσική δραστηριότητα, υπέρβαρους ή καπνιστές είναι συνήθως αρκετή, ενώ η ετήσια καρδιολογική παρακολούθηση συνιστάται, ούτως η άλλως για τους αθλητές.

Συμπερασματικά, καλό είναι οι γιατροί να μην τρομοκρατούν τους ασθενείς όταν βρεθεί μια οριακή σε μέγεθος ανιούσα αορτή, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτή δεν θα εξελιχθεί σε κάτι επικίνδυνο.

Κωνσταντίνος Τούτουζας
Καρδιολόγος
Επίκουρος καθηγητής Α’ Καρδιολογική Κλινική στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΛΥΚΕΙΟΥ 10, Αθήνα
2107233049

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Εμφάνισα ξαφνικό πόνο στη καρδιά και περνάει μόνο όταν κάθομαι. Τι μπορεί να είναι;

Εάν η πρώτη μέτρηση της πίεσης είναι υψηλή και η δεύτερη είναι φυσιολογική, θα πρέπει να ανησυχήσω;

 

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Σχετικά άρθρα