Πριγκίπισσα Haya: η πολυτελής ζωή στο πλευρό του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας και το χρυσό διαζύγιο

Πριν από δύο περίπου χρόνια ένα σκάνδαλο συντάραξε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έγινε γνωστό διεθνώς. Η έκτη σύζυγος του σεΐχη Mohammed Bin Rashid Al Maktoum και πριγκίπισσα της Ιορδανίας Haya Bint Al Hussein τον εγκατέλειψε μαζί με τα παιδιά της και ζήτησε άσυλο στη Γερμανία.

Η φυγή της πριγκίπισσας γκρέμισε την πλάνη της φαινομενικά ευτυχισμένης οικογένειας που δημιουργούνταν από τον πλούτο που κατέχει η βασιλική οικογένεια των Εμιράτων. Θυμίζουμε πως και μία από τις κόρες του Mohammed Bin Rashid Al Maktoum προσπάθησε δύο φορές να δραπετεύσει από το παλάτι του πατέρα της και μετά τη σύλληψή της στην τελευταία απόπειρα αγνοείται η τύχη της.

Ποια είναι η πριγκίπισσα Haya Bint Al Hussein

Πρόκειται για την κόρη του εκλιπόντος βασιλιά Hussein της Ιορδανίας και αδερφή του τωρινού ηγέτη της χώρας Abdallah Β’ της Ιορδανίας. Παντρεύτηκε το 2004 με τον σεΐχη και απέκτησε δύο παιδιά την 11χρονη Al Jalila και τον 7χρονο Zayed. Για την μεγάλη αδυναμία που τους έχει εκφράστηκε δημόσια σε συνέντευξη της στο περιοδικό Harper’s Bazaar Arabia. Όταν έφυγε κρυφά για τη Γερμανία τα πήρε μαζί της.

Είναι πρωταθλήτρια στην ιππασία και έχει σπουδάσει στην Οξφόρδη οικονομικά, πολιτική και φιλοσοφία. Στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 εκπροσώπησε τη χώρα στη χώρα της στο αγώνισμα της ιππασίας. Μάλιστα ο πρώην σύζυγος της Σεΐχης είναι ιδιοκτήτης των μεγαλύτερων στάβλων ιπποδρομιών της Αγγλίας με την ονομασία «Godolphin».

Συν τοις άλλοις, διαθέτει μεγάλη φιλανθρωπική δράση που αναφέρεται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της princesshaya.net. Ενδεικτικό της δράσης της είναι ιδιότητα της ως Πρόεδρος της οργάνωσης «International Ηumanitarian City» με έδρα το Ντουμπάι για την οποία μίλησε στο περιοδικό Emirates Woman επισημαίνοντας πως από τις πιο σημαντικές σύγχρονες ανθρωπιστικές κρίσεις είναι ο εμφύλιος στη Συρία. Είναι μία μοντέρνα γυναίκα που συνδυάζει το δυτικό και ανατολικό στοιχείο αρμονικά και διακριτικά.

 Η Φυγή

Ο λόγος που οδήγησε την πριγκίπισσα να εγκαταλείψει το σύζυγό της ήταν η μόνιμη απειλή για τη ζωή της η οποία επιβεβαιωνόταν συνεχώς από το ότι ο σεΐχης είχε απαγάγει δύο από τις κόρες του εν ονόματι Latifa και Shamsha και τις κρατούσε ομήρους.

Όταν πια έφυγε και κατάφερε να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία δεν γλίτωσε από τις απειλές που μεταφέρονταν με μηνύματα λέγοντας πως θα τη βρουν παντού. Στοιχεία που έρχονται στο φως μετά το δικαστήριο αποκαλύπτουν πως ο σεΐχης Mohammed παραβίασε τα κινητά τηλέφωνα της πριγκίπισσας Haya, της νομικής της ομάδας καθώς και των ανθρώπων της προσωπικής της ασφάλειας.

Παρόλο που ο ίδιος ισχυρίστηκε πως δεν ήθελε να την βλάψει και δεν κατείχε υλικό παρακολούθησης, η ίδια παρέδωσε στο δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία για τις απειλές και τους εκβιασμούς. Τελικώς, υπόθεση εκδικάστηκε με την απόφαση να είναι υπέρ της πριγκίπισσας και τον σεΐχη να καταβάλει το αστρονομικό ποσό των 550 εκατομμυρίων λιρών τόσο για την ίδια όσο και για τα παιδιά του.

Τι κρύβεται στο προσκήνιο

Υπόθεση της πριγκίπισσας Haya αποδεικνύει πώς η οικογενειακή καταπίεση και βία δεν κρύβεται ούτε πίσω από τα λεφτά, ούτε τις απειλές. Αυτή είναι μία μόνο από τις χιλιάδες ανάλογες περιπτώσεις γυναικών που είτε δεν ακούγονται είτε δεν κατάφεραν ποτέ να ξεφύγουν από τον δυνάστη τους. Πολλές γυναίκες δεν βρήκαν ποτέ το θάρρος να μιλήσουν για όσα του συμβαίνουν και να ζητήσουν βοήθεια.

Τα πρώτα σημάδια ενός χειριστικού συντρόφου διαφαίνονται από την αρχή της σχέσης αλλά τα δυνατά συναισθήματα του έρωτα υπερκαλύπτουν και δικαιολογούν την όποια κακή συμπεριφορά ως ξέσπασμα της στιγμής. Σταδιακά το άλλοτε ξέσπασμα γίνεται μόνιμη αντίδραση αποκαλύπτοντας τον πραγματικό χαρακτήρα του θύτη. Ψυχική και σωματική κακοποίηση είναι οι τρόποι που έχει για να υποβαθμίσει το θύμα και να το αποκλείσει από ένα περιβάλλον που ενδεχομένως θα μπορέσει να αποταθεί για να γλιτώσει.

Τέτοια περιστατικά είναι καθημερινά γύρω μας αλλά παραμένουν σιωπηλά. Με την διαφυγή της η πριγκίπισσα Haya και τον τρόπο που προστάτευσε τα παιδιά της βγάζοντας τα από ένα τοξικό περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες γυναίκες ώστε να βρουν τη φωνή τους.

 

Σχετικά άρθρα