Έχεις καθυστέρηση; Μάθε τα 8 πιθανά αιτία της καθυστέρησης της περιόδου! 

Σίγουρα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν η περίοδος καθυστερεί είναι μία πιθανή εγκυμοσύνη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί λόγοι που οδηγούν στην απώλεια της καθυστέρηση της περιόδου που εντοπίζονται σε ορμονικές ανισορροπίες, αλλά και σοβαρές ιατρικές καταστάσεις.

Στη ζωή της γυναίκας δύο είναι τα διαστήματα που δικαιολογείται απολύτως η ακανόνιστη ροή της περιόδου, την πρώτη φορά που έρχεται και όταν ξεκινάει η εμμηνόπαυση. Αυτό οφείλεται καθώς το σώμα πέρνα μία μεταβατική φάση και ο κανονικός κύκλος μπορεί τελικά να γίνει ακανόνιστος.

Τα 8 πιθανά αίτια της καθυστέρησης 

Ένας υγιής εμμηνορρυσιακός κύκλος κυμαίνεται σε μία συχνότητα 21 έως 35 ημερών εάν δεν εμπίπτει σε αυτό το εύρος τότε οφείλεται στους παρακάτω λόγους.

  • Άγχος  

Το άγχος έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις ορμόνες και επηρεάζει την καθημερινότητά μας, αλλά και το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της περιόδου. Με την πάροδο του χρόνου το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, ξαφνική αύξηση ή απώλεια βάρους και αυτά με τη σειρά τους να επηρεάσουν τον κύκλο σας. Να ανακουφίσει του μπορεί να βοηθήσουν διάφορες τεχνικές χαλάρωσης αλλά και γυμναστική.

  • Χαμηλό σωματικό βάρος

Οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία ή βουλιμία συχνά εμφανίζουν απώλεια περιόδου. Ζυγίζετε 10% κάτω από εκείνο που θεωρείται φυσιολογικό βάρος για το ύψος σας μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα και να σταματήσει την ωορρηξία. Οι γυναίκες που συμμετέχουν σε έντονες σωματικές ασκήσεις όπως οι μαραθώνιοι μπορεί επίσης να μην έχουν περίοδο. 

  • Παχυσαρκία

Όπως το χαμηλό σωματικό βάρος επηρεάζει τις ορμόνες, έτσι κάνει και το υπερβολικό βάρος. Με τη βοήθεια του γιατρού θα καταφέρετε να έχετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης ώστε να επαναφέρετε την περίοδο σας στα φυσιολογικά.

  • Πολυκυστικές ωοθήκες 

Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός παράγει περισσότερες ανδρικές ορμόνες από ότι θηλυκές. Έτσι, σχηματίζονται κύστες στις ωοθήκες και επηρεάζουν το ρυθμό της ωορρηξίας.

Άλλες ορμόνες που άνοιξε φύγουν δημιουργούν επίσης ανισορροπία είναι η ινσουλίνη η οποία σχετίζεται άμεσα με τις πολυκυστικές ωοθήκες. Ωστόσο με τη συνταγογράφηση αντισυλληπτικών ή άλλων φαρμάκων από το γιατρό θα ρυθμιστεί και πάλι ο κύκλος.

  • Έλεγχος εγκυμοσύνης 

Όταν καταναλώνονται αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν τις ορμόνες οιστρογόνο και προγεστίνη, τότε το σώμα χρειάζεται έως και 6 μήνες για να επαναρυθμίσει τον εμμηνορρυσιακό κύκλο μετά τη διακοπή του χαπιού. Άλλοι τρόποι αντισύλληψης όπως ο δακτύλιος μπορεί επίσης να προκαλέσουν ακανόνιστη περίοδο.

  • Χρόνια νοσήματα 

Ασθένειες όπως ο διαβήτης και η κοιλιοκάκη επηρεάζουν το χρόνο της περιόδου. Οι αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος που οφείλονται σε ορμονική ανισορροπία μπορούν να επιδράσουν στην καθυστέρηση ή μη της περιόδου. Η κοιλιοκάκη δε η οποία προκαλεί βλάβες στο λεπτό έντερο μπορεί να βοηθήσει το σώμα να απορροφήσει βασικά θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας εν τέλει την απώλεια της περιόδου.

  • Πρώιμη εμμηνόπαυση 

Η τιμή της περίοδος για να ξεκινήσει η εμμηνόπαυση είναι μεταξύ 45 και 55 ετών. Παρόλα αυτά Υπάρχουν γυναίκες που εμφανίζουν συμπτώματα γύρω στην ηλικία των 40 ετών ή νωρίτερα. Αυτό σημαίνει πως η παροχή ωαρίων μειώνεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί η να διακόπτεται η έμμηνος ρύση.

  • Προβλήματα στο θυρεοειδή

Ένας υπερδραστήριος ή υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί και πάλι να είναι αιτία καθυστερημένης περιόδου. Ο θυρεοειδής αδένας ρυθμίζει το μεταβολισμό άρα και τα επίπεδα των ορμονών. Όταν εκείνος παρουσιάσει προβλήματα τότε θα προκληθούν ανισορροπίες στις ορμόνες που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται με φάρμακα.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας;

Ο γιατρός είναι εκείνος που θα διαγνώσει σωστά και έγκαιρα την αιτία της καθυστέρησης ή της απώλειας της περιόδου και θα προτείνει τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές. Θα σε βοηθήσει όμως να κρατήσεις ένα αρχείο αλλαγών σχετικά με την περίοδο σας για να μπορείς να το επιδείξεις στο γιατρό βοηθώντας τον στη διάγνωση του.

Συμπτώματα που θα πρέπει να σας θορυβήσουν είναι: 

  • Ασυνήθιστα έντονη αιμορραγία
  • Έντονος πόνος
  • Ναυτία και τάση προς έμετο
  • Πυρετός
  • Αιμορραγία που κρατάει για περισσότερο από 7 ημέρες
  • Αιμορραγία που προκύπτει αφού έχετε ήδη μπει στην εμμηνόπαυση και δεν είχατε περίοδο τον τελευταίο χρόνο.

 

 

Σχετικά άρθρα