Μπορεί ο υποθυρεοειδισμός να επηρεάσει τη γονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες; Η Παρασκευή Μεντζελοπούλου MD Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος μας απαντά.

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μεντζελοπούλου, συζητάει με τη δημοσιογράφο Άννα Δρούζα για τον Υποθυρεοειδισμό και τα προβλήματα γονιμότητας που μπορεί να προκαλέσει.

Ακούστε το νέο podcast επεισόδιο της σειράς HEALTH-POD και βρείτε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

 • Ποιο είναι το ποσοστό των νεαρών ζευγαριών παγκοσμίως, που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας;
 • Ποιος είναι ο λόγος που τα ζευγάρια στην Ελλάδα καθυστερούν την διαδικασία της εγκυμοσύνης;
 • Πως σχετίζεται ο υποθυρεοειδισμός με την υπογονιμότητα;
 • Ποιος είναι ο λόγος που με το πέρας της ηλικίας αυξάνονται και οι ορμονικές διαταραχές;
 • Τι είναι οι όζοι του θυρεοειδούς και τι η βρογχοκήλη;
 • Πως μπορεί η έλλειψη ιωδίου, να επηρεάσει τον θυρεοειδή αδένα και κατ επέκταση και την πορεία της εγκυμοσύνης;
 • Ποια είναι τα συμπτώματα ενός ανθρώπου με έλλειψη ιωδίου;
 • Από ποιες σοβαρές διαταραχές προστατεύει το ιωδιούχο αλάτι;
 • Ποιος είναι ο λόγος που η θυρεοειδίτιδα Hashimoto δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά;
 • Ποιος είναι ο λόγος που η θυρεοειδίτιδα Hashimoto συνδέεται με τις καθ’ έξιν αποβολές;
 • Ποια είναι τα συμπτώματα της υπογονιμότητας, σε άνδρες και γυναίκες;
 • Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί η θυρεοειδίτιδα Hashimoto;
 • Ποια είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού;
 • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μπορούν να εμφανιστούν σε μια έγκυο γυναίκα, όταν ταυτόχρονα υπάρχει και υποθυρεοειδισμός;
 • Ποια η συχνότητα εμφάνισης του υποθυρεοειδισμού σε παιδιά και εφήβους;

Περισσότερα για την Δρ. Μεντζελοπούλου:

H Παρασκευή (Βούλα) Μεντζελοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αίγιο. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (1992-1998) και στη συνέχεια ολοκλήρωσε την θητεία της ως αγροτικός ιατρός στο Γενικό νοσοκομείο Αιγίου (1998-2000). To 2001 αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της.

Αρχικά εργάστηκε εθελοντικά στο Michael Reese Hospital του Σικάγο και στο Loyola University και ολοκλήρωσε την απαιτητική διαδικασία εισαγωγής για ειδικότητα στις ΗΠΑ. Έλαβε την ειδίκευση της στην Παθολογία στο Yale University Internal Medicine Program at Bridgeport Hospital το 2005.

Συνέχισε την εκπαίδευσή της σε ένα από τα πιο πρωτοπόρα ιδρύματα στην μελέτη της Ενδοκρινολογίας και του Σακχαρώδους Διαβήτη παγκοσμίως, το Washington University of St. Louis/ Barnes Jewish Hospital όπου και έλαβε την ειδικότητα της πάνω στην Ενδοκρινολογία, Διαβήτη και Μεταβολισμό (Endocrinology, Diabetes and Metabolism) το 2007. Κατά την διάρκεια της ειδικότητας ασχολήθηκε με την εργαστηριακή έρευνα πάνω σε μοντέλα παχυσαρκίας και τις πολυκυστικές ωοθήκες. Στη συνέχεια, εξειδικεύθηκε στον Σακχαρώδη Διαβήτη στο μεγαλύτερο διαβητολογικό κέντρο στον κόσμο, το φημισμένο Joslin Diabetes Center του Harvard Medical School στην Βοστώνη. Εκεί ασχολήθηκε ειδικά με την αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη κατά την διάρκεια της κύησης και τις κυήσεις υψηλού κινδύνου ως μέλος της ομάδας Κυήσεων Υψηλού Κινδύνου στο Beth Israel Deaconess Medical Center (2007-2009). Επίσης εργάστηκε κυρίως σε κλινικά προγράμματα για την απώλεια βάρους σε ασθενείς με διαβήτη σαν μέλος της ερευνητικής ομάδας WHY WAIT υπό την επίβλεψη του Dr. Osama Hamdy. Παράλληλα δίδαξε κλινική ενδοκρινολογία ως Λέκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard (2007-2010). To 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα με σκοπό να μεταφέρει τις αρχές άσκησης της ειδικότητας της στην πατρίδα της, με στόχο την προώθηση, κυρίως, της γυναικείας υγείας και πρόληψης.

H κ. Μεντζελοπούλου είναι διπλωματούχος των American Board of Internal Medicine και American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του Washington Manual Consultation Series, Endocrinology Subspecialty και έχει συμμετάσχει σε συνέδρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Είναι μέλος της Αμερικάνικης, Ευρωπαϊκής και Ελληνικής Ενδοκρινολογικής εταιρείας. Συνεργάζεται επιστημονικά με ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία.

Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

Σχετικά άρθρα