Πώς καταστρέφει το αλκοόλ την υγεία μας; Τα 8 οφέλη που θα απολαύσετε μόλις το κόψετε!

 

Όλοι μας μετά από μία κουραστική μέρα γεμάτη υποχρεώσεις, άγχος και τρέξιμο για να τα προλάβουμε όλα, λαχταράμε πηγαίνοντας σπίτι να συνοδεύσουμε την ξεκούρασή μας με ένα ποτηράκι από το αγαπημένο μας  κρασί. Τι λένε όμως οι ειδικοί για αυτό; Ναι μεν αυτή η συνήθεια μας κάνει να νιώθουμε στιγμιαία καλύτερα, είναι όμως καλή για την γενικότερη υγεία μας; Οι ειδικοί εξηγούν!

Οι επιπτώσεις από την συστηματική κατανάλωση αλκοόλ

αλκοολ και υγεια

 

 

Είναι δεδομένο πως όλοι πίνουμε αλκοόλ, άλλοι σε μικρότερες, άλλοι σε μεγαλύτερες ποσότητες, ωστόσο η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ έχει σοβαρές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική μας υγεία.

Άντρες και γυναίκες που καταναλώνουν συστηματικά αλκοόλ τείνουν να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών και να αυξάνουν το βάρος τους, αφού  το αλκοόλ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Τα αυξημένα επίπεδα του βάρους και όχι μόνο προκαλούν στα άτομα ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη. Ακόμη η συχνή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει απώλεια μνήμης και αυξημένο άγχος στην καθημερινότητα, κάτι που με τη σειρά του έχει επίσης αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

Οι παρενέργειες μπορεί να γίνουν ακόμα πιο σοβαρές και να επηρεάσουν όχι απλά την διάθεσή μας και την ευεξία μας, αλλά ακόμα και τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και των οργάνων μας. Πιο συγκεκριμένα, το αλκοόλ είναι υπαίτιο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, στεφανιαία νόσο  αλλά και νεφρική ανεπάρκεια. Η καρδιά χρειάζεται να εργάζεται σκληρότερα από κάθε άλλη φορά για να επιτελέσει τις βασικές τις λειτουργίες και να μεταφέρει –το βιώσιμο για τον άνθρωπο- οξυγόνο στο αίμα.

Άλλο ένα όργανο που αρχίζει να δυσλειτουργεί είναι το συκώτι μας, το οποίο επιτελεί κοντά στις 500 λειτουργίες στον οργανισμό μας. Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την διάσπαση του αλκοόλ, ωστόσο όταν πυροβολείται από τεράστιες ποσότητες αδυνατεί να το κάνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορέσει να αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα ή να μπορέσει να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες. Η χρόνια κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κύρωση του ήπατος και μπορεί να αποβεί μοιραία για την ζωή.

Επιπλέον ο ύπνος που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού εν συνόλω και της σωματικής αλλά και νοητικής ευεξίας, μετά τη χρήση αλκοόλ διαταράσσεται. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται ξεκούραση την οποία αποκτά μέσω μιας υγιούς ρουτίνας ύπνου, καλής διατροφής και σταθερών υγιεινών συνηθειών. Το αλκοόλ λοιπόν επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, αποτρέποντάς μας έτσι να κάνουμε έναν ποιοτικό και βαθύ ύπνο.

Τι γίνεται όμως, εάν κόψουμε το αλκοόλ;

Τα θετικά αποτελέσματα θα είναι εμφανή από τον πρώτο κιόλας μήνα!

  • Αρχικά ο ύπνος σας θα βελτιωθεί αυτόματα, αφού θα μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη του στην καθημερινότητά σας. Ο σωστός ύπνος βοηθάει στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, μας γεμίζει με θετικά συναισθήματα, αναπλάθει τους ιστούς. Για έναν μέσο ενήλικα η μέση, κατάλληλη διάρκεια ύπνου είναι 7-9 ώρες.
  • Εάν κοιμόμαστε καλά, είναι ευκόλως εννοούμενο πως η  ενέργειά μας θα αυξηθεί και έτσι θα έχουμε την διάθεση αλλά και την σωματική και ψυχική δύναμη να απολαύσουμε τα πράγματα που αγαπάμε και να επιδοθούμε σε διάφορες δραστηριότητες!
  •  Παράλληλα με αυτόν τον τρόπο θα ενεργοποιήσουμε και τον μεταβολισμό μας. Κοινώς θα χάσουμε βάρος και θα έρθουμε πιο κοντά στο να επιτύχουμε τους στόχους μας για ένα υγιές σώμα.
  • Ποιος ή ποια δεν θέλει ένα υγιές και λαμπερό δέρμα; Σταματήστε την κατανάλωση αλκοόλ και θα δείτε θεαματικά αποτελέσματα στο δέρμα σας. Αμέσως θα γίνει πιο λείο, απαλό και λαμπερό, χαρίζοντάς σας περισσότερη ευεξία!
  • Η ψυχική υγεία είναι ένα από τα ζητήματα που μας απασχολεί καθημερινά. Εκτός των καθημερινών δυσκολιών που εντείνουν το στρες δεν χρειαζόμαστε ένα επιπλέον επιβαρυντικό παράγοντα! Μειώνοντας το αλκοόλ η ψυχική μας υγεία θα ισορροπηθεί και θα ανακτήσουμε τη χαμένη μας συγκέντρωση!
  • Να σημειώσουμε εδώ πως θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα και να τα αξιοποιήσουμε εκεί που πραγματικά μπορεί να πιάσουν τόπο!

Εν ολίγοις παν μέτρον άριστον! Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με μέτρο! Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει και θετικά αποτελέσματα στον υγεία μας εάν γίνεται με σύνεση. Εφορία, χαλάρωση, προστασία της καρδιάς, καλή χοληστερόλη, μειωμένη αρτηριακή πίεση είναι μερικά από τα οφέλη της με μέτρο κατανάλωσης αλκοόλ!

 

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Οι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

 

 

Σχετικά άρθρα