28χρονη που είχε 87% πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο του μαστού υποβάλεται σε διπλή προληπτική μαστεκτομή για να είναι πάντα δίπλα στον 5χρονο γιο της

Η ιστορία της 30χρονης πλέον Στέφανι Γκερμίνο συγκλονίζει και ταυτόχρονα εμπνέει τις γυναίκες όλου του κόσμου. Στα 28 της χρόνια υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή, γνωρίζοντας πως είχε 50% πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού λόγω κληρονομικότητας.


Η 30χρονη Στέφανι γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φλόριντα, δηλώνει ερωτευμένη με την αρραβωνιαστικιά της και είναι μαμά ενός γλυκού 7χρονου αγοριού. Είναι ιδιοκτήτρια ενός ινστιτούτου ομορφιάς.


Η Στέφανι αποφάσισε να υποβληθεί σε διπλή προληπτική μαστεκτομή επειδή σε προηγούμενη εξέταση που είχε κάνει βρέθηκε θετική σε μία γενετική μετάλλαξη, συγκεκριμένα του γονιδίου BRCA. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πιθανότητες που έχει η Στέφανι να αναπτύξει καρκίνο του μαστού στο μέλλον είναι 87% και καρκίνο στις ωοθήκες με ποσοστό αυξημένο κατά 63%.


Η ίδια μέσα από την ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram εξήγησε γιατί πήρε αυτήν την απόφαση αλλά και μοιράστηκε πολλές φωτογραφίες της μετά την διπλή μαστεκτομή που έκανε, δίνοντας ελπίδα και ώθηση σε γυναίκες που βιώνουν το ίδιο δίλημμα.
Όπως είπε η ίδια η γιαγιά της είχε καρκίνο του μαστού, και ενώ βγήκε νικήτρια από αυτήν την μάχη, πέρασε την γενετική μετάλλαξη στην μητέρα της. Σε ηλικία μόλις 16 ετών η μητέρα της έκανε το τεστ και ανακάλυψε πως έχει και η ίδια την μετάλλαξη του γονιδίου, γεγονός που σήμαινε πως οι πιθανότητες και για εκείνη ήταν αυξημένες.


Έτσι η Στέφανι πήρε την γενναία απόφαση να κάνει διπλή προληπτική μαστεκτομή, μία επέμβαση αρκετά επώδυνη αλλά και ψυχοφθόρα. Το στήθος είναι για τις γυναίκες ένα χαρακτηριστικό της θηλυκότητάς τους άρα μπορούμε να φανταστούμε τα στάδια από τα οποία πέρασε.


Η Στέφανι αποφάσισε να μην κάνει επανακατασκευή του στήθους της με πλαστική επέμβαση και εξηγεί μέσα από τις αναρτήσεις της πόσο δύσκολη είναι η αποθεραπεία. Για εκείνη ήταν αρκετά δύσκολο να συνηθίσει το ότι πλέον δεν είχε στήθος αλλά και να εξηγήσει στον τότε 4χρονο γιο της τι είχε συμβεί. Για μέρες μετά την επέμβαση δεν μπορούσε να ξαπλώσει μπρούμυτα, ενώ είχε και πόνους από την επέμβαση. Φυσικά η κατάθλιψη και το άγχος ήταν εκεί παρόντα σε όλη την διαδικασία, μέχρι τελικά να νιώσει ανακουφισμένη από την επιλογή της.


Η απόφαση της να μην προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του στήθους της έβρισκε αντίθετους τους γιατρούς της. ποι ίδιοι πίστευαν πως θα ήταν μία απόφαση που η νεαρή κοπέλα θα μετάνιωνε στην πορεία της ζωής της. η αρραβωνιαστικιά της, πάντα στο πλάι της, την έβρισκε υπέροχη και έτσι. Οπότε και η Στέφανι αποφάσισε να μην ρισκάρει με τον περιττό κίνδυνο των εμφυτευμάτων.


Στόχος της είναι να ευαισθητοποιήσει αλλά και εμπνεύσει άλλες γυναίκες και προ πάντων να τις οδηγήσει στο να κάνουν προληπτικούς ελέγχους, αφού η γνώση και η πρόληψη σώζουν κυριολεκτικά ζωές!

Σχετικά άρθρα