Σύμφωνα με νέα έρευνα ο πολύ λίγος ή ο υπερβολικός ύπνος αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξεων

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στην υγεία, αλλά και στην διάθεσή μας. Τα οφέλη που μας προσφέρει είναι πολλαπλά και συμβάλει στην γενικότερη υγεία αλλά και την ψυχική μας ισορροπία. Ωστόσο για να καρπωθούμε τα οφέλη του ύπνου είναι σημαντικό να υπάρχει σε σωστή ποιότητα και ποσότητα.

Τόσο ο ανεπαρκής όσο και ο παραπανίσιος ύπνος μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο πιο ευάλωτο σε διάφορες λοιμώξεις, διαπίστωσε μια νέα νορβηγική επιστημονική μελέτη. Όσοι κοιμούνται λιγότερες από έξι ώρες ή περισσότερες από εννέα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν από ιούς ή βακτήρια.

   Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, με επικεφαλής τη δρα Ίνγκεμποργκ Φόρτχαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής “Frontiers in Psychiatry”, μελέτησαν 1.848 άτομα. Βρήκαν ότι όσοι κοιμούνται συνήθως λιγότερες από έξι ώρες τα βράδια, έχουν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια λοίμωξη, ενώ όσοι κοιμούνταν πάνω από εννέα ώρες, έχουν 44% μεγαλύτερο κίνδυνο για λοίμωξη. Ακόμη όσοι έχουν χρόνια προβλήματα ύπνου, είναι πιθανότερο να κάνουν συχνότερη χρήση αντιβιοτικών.

   Παλαιότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι τα προβλήματα ύπνου μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο λοίμωξης, π.χ. από ρινοϊούς του κρυολογήματος, κάτι που επιβεβαιώνει η νέα μελέτη.

   “Η συνειδητοποίηση της σημασίας του ύπνου όχι μόνο για τη γενική ευεξία, αλλά και για την υγεία των ασθενών, είναι αναγκαία τόσο για τους ίδιους τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς”, δήλωσε η δρ Φόρτχαν.

Ποια είναι τα οφέλη του ύπνου

Ο καλός ύπνος βοηθά την μνήμη μας, καθώς εάν κοιμόμαστε σωστά εξασκούμε τις νοητικές μας δεξιότητες αλλά και ό, τι καινούριο μαθαίνουμε εντυπώνεται πολύ καλύτερα στον εγκέφαλό μας.

Αυξάνεται η δημιουργικότητά μας, αφού όταν κοιμόμαστε καλά ο εγκέφαλός μας μπορέι να αυξήσει την καλύτερη οργάνωση των αναμνήσεων και των δεξιοτήτων μας και άρα να μας δίνει περισσότερες έξυπνες ιδέες.

Ο σωστός ύπνος καταπολεμά τις φλεγμονές που αφορούν τις παθήσεις της καρδιάς, τα εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και την γήρανση.

Έρευνες έχουν αποκαλύψει πως όσοι κοιμούνται περισσότερο απολαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής, γεγονός το οποίο προσφέρει μακροζωία.

Ακόμη οι επιδόσεις μας τείνουν να αυξάνονται εάν κοιμόμαστε σωστά, εφόσον μειώνεται η κούραση που νιώθουμε και το μυαλό μας παραμένει συγκεντρωμένο σε σημαντικά πράγματα.

Το σωματικό βάρος διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα όταν κοιμόμαστε σωστά, επειδή δεν καταναλώνουμε περιττές θερμίδες που συνήθως είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες που μας κάνουν να παχαίνουμε.

Ο καλός και σωστός ύπνος μειώνει τα επίπεδα άγχους και στρες, ενώ προλαμβάνει την εκδήλωση κατάθλιψης στους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα