Άνθρωποι στο Ιράν πυροβολούνται “θυσιάζοντας” τα μάτια τους για την ελευθερία:”Στόχευσες στα μάτια μου αλλά η καρδιά μου χτυπάει ακόμα”, λέει η Ελάχε

Μια νεαρή γυναίκα βρίσκεται σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου, με έναν επίδεσμο στο δεξί της μάτι. Το αριστερό της μάτι είναι κλειστό, το στόμα της κάνει μορφασμούς και γκρινιάζει από τον πόνο.

H Elahe Tavokolian πυροβολήθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων σε μια βορειοανατολική πόλη κοντά στο Mashhad τον Σεπτέμβριο. Η διδακτορική φοιτήτρια έχασε την όραση στο δεξί της μάτι. Αλλά μόλις τρεις μήνες αργότερα ένιωσε αρκετά γενναία για να μοιραστεί το βίντεο της δοκιμασίας της στο Instagram.

«Στόχευσες στα μάτια μου αλλά η καρδιά μου χτυπάει ακόμα», γράφει στην ανάρτηση. «Σας ευχαριστώ που πήρατε το βλέμμα από το μάτι μου που άνοιξε τα μάτια τόσων πολλών ανθρώπων. «Το φως μέσα στην καρδιά μου και η ελπίδα για τις καλές μέρες που έρχονται θα με κρατήσουν να χαμογελάω. Αλλά η καρδιά σου και η καρδιά του διοικητή σου γίνονται όλο και πιο σκοτεινές κάθε μέρα. «Σύντομα θα πάρω ένα γυάλινο μάτι και εσύ θα πάρεις ένα μετάλλιο».

Η Ελάχε έφυγε πρόσφατα από το Ιράν και υποβλήθηκε σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση στην Ιταλία για να αφαιρέσει μια σφαίρα που έπεσε στο κεφάλι της. Δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου λέγοντας: «Θα ζήσω για να το αφηγηθώ».

Μετά τη διαδικασία, είπε στο BBC Persian ότι σκοπεύει να “εκθέσει τη σφαίρα σε ένα διεθνές δικαστήριο” στο μέλλον. Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του ιρανικού κληρικού κατεστημένου από τον θάνατο της νεαρής Κούρδης, της Mahsa Amini, τον Σεπτέμβριο, που κρατήθηκε από την αστυνομία επειδή φέρεται ότι δεν φορούσε «σωστά» τη μαντίλα της.
Ακολούθησε αστυνομική καταστολή, με σχεδόν 20.000 ανθρώπους να συλλαμβάνονται και 500 να σκοτωθούν, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA).

Οι νέοι που έχουν τυφλωθεί λένε ότι τους ξεχώρισαν.

Όμως ο διοικητής της αστυνομίας ταραχών του Ιράν, ταξίαρχος Χασάν Καραμί, απέρριψε πρόσφατα τέτοιους ισχυρισμούς στα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Είπε ότι ήταν «προπαγάνδα» να κατηγορεί τις δυνάμεις του ότι πυροβολούσαν «εσκεμμένα» τους διαδηλωτές στο πρόσωπο.

Η Ghazal Ranjkesh, φοιτήτρια νομικής, ήταν ένας μία από αυτούς. Πυροβολήθηκε στη νότια πόλη Μπαντάρ Αμπάς τον Νοέμβριο. Η 21χρονη ήταν η πρώτη που ανάρτησε ανοιχτά στα social media για τον τραυματισμό της με σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο. Στο βίντεο που μοιράστηκε από το κρεβάτι της στο νοσοκομείο, αίμα τρέχει από το δεξί της μάτι αλλά εξακολουθεί να κάνει το σημάδι της νίκης με τα δάχτυλά της. Αυτό το βίντεο έγινε viral, δείχνοντας στους Ιρανούς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πώς οι νέοι στοχοποιούνται από τις αρχές.

«Γιατί χαμογελούσες όταν με πυροβόλησες;» Η Ghazal έγραψε δίπλα στο βίντεό της. Αργότερα το διέγραψε για να προστατεύσει το ιατρικό προσωπικό του οποίου οι φωνές ακούγονταν. Όμως η Γκαζάλ είχε ξεκινήσει κάτι μοναδικό. Νεαροί άνδρες και γυναίκες με παρόμοια τραύματα συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν μόνοι και μπορούσαν να βρουν μια κοινότητα στο διαδίκτυο για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν το τραύμα τους.

«Ο ήχος των ματιών είναι πιο δυνατός από κάθε κραυγή», αναφέρει η προσωπική δήλωση της Ghazal στα περσικά στο Instagram. Πρόσφατα δημοσίευσε νέες φωτογραφίες της. Θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως φωτογράφιση μόδας μέχρι να κοιτάξετε λίγο πιο προσεκτικά.

«Ο πόνος είναι αφόρητος αλλά θα τον συνηθίσω», γράφει. “Θα ζήσω τη ζωή μου γιατί η ιστορία μου είναι ημιτελής. Η νίκη μας δεν είναι ακόμα εδώ, αλλά είναι κοντά.” Η Ghazal ζει με προσθετικό μάτι και έχει γράψει για τον αγώνα της ώστε να το αποδεχτεί. Είπε ότι είχε συνηθίσει την πληγή στο πρόσωπό της, και μάλιστα ένιωθε περήφανη γι’ αυτό, και ότι η πλαστική χειρουργική ήταν οδυνηρή.

Αλλά έχει το πνεύμα του μαχητή. «Θα γίνω μάρτυρας της ελευθερίας με το ένα μάτι», έγραψε. Κανείς δεν ξέρει πόσοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί έτσι σε όλο το Ιράν. Ήταν τέτοιος ο φόβος σύλληψης στο νοσοκομείο, μερικοί διαδηλωτές φοβήθηκαν πολύ για να ζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Θυσιάζουν τα μάτια τους για την ελευθερία των ανθρώπων

Οι New York Times διαπίστωσαν ότι 500 άτομα με παρόμοια τραύματα αναζήτησαν θεραπεία σε τρία νοσοκομεία της Τεχεράνης μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου του περασμένου έτους. Ο Μοχάμεντ Φαρζί, 32 ετών, καλλιτέχνης δρόμου με έδρα την Τεχεράνη, πυροβολήθηκε τον Σεπτέμβριο στο μάτι του. «Δεν το μετανιώνω», λέει. «Είμαι περήφανος που θυσίασα το μάτι μου για την ελευθερία των ανθρώπων».

Πήγε στο νοσοκομείο παρά τους κινδύνους και το μάτι του μπορεί να σωθεί. Όμως έχει ξεμείνει από χρήματα και αναγκάστηκε να σταματήσει τη θεραπεία πριν από την τρίτη του επέμβαση. «Το κύριο ζήτημα είναι η υποστήριξη, οικονομική, ψυχολογική και ιατρική», λέει ο Μοχάμεντ. Υπολογίζεται ότι έχει ξοδέψει περισσότερα από $2.500 (£2.000) σε νοσοκομειακά έξοδα.

Ο Δρ Mohammad Jafar Ghaempanah είναι ένας από τους σχεδόν 400 οφθαλμίατρους, που έχουν υπογράψει επίσημη επιστολή, καλώντας τις αρχές να παράσχουν περισσότερη υποστήριξη στους τραυματίες. Λέει ότι οι τυφλωμένοι διαδηλωτές θα σημαδευτούν για πάντα στην κοινωνία.

«Μέχρι το τέλος της ζωής του, αυτός ο νεαρός θα είναι ζωντανή απόδειξη της καταστολής του Ιράν», είπε σε ένα βίντεο που έχει επίσης γίνει viral.
Ο Μοχάμεντ ήταν αποφασισμένος ότι η διαδικτυακή υποστήριξη που θα λάμβανε θα έπρεπε να περάσει σε πραγματικές φιλίες.

Μαζί με μια τραυματισμένη γυναίκα, την Kosar Eftekhari, ταξίδεψε σχεδόν 900 χιλιόμετρα (560 μίλια) για να δει την Elahe στο νοσοκομείο πριν από μια μεγάλη εγχείρηση. «Είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε», λέει. «Ξέρουμε τον πόνο, την αγωνία και πρέπει να είμαστε δίπλα ο ένας για τον άλλον».

Μοιράστηκαν μια φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – όλοι τραυματίες αλλά έκαναν το σημάδι της νίκης. Παρά τον πόνο, η Ελάχε έκανε ανάρτηση στο Instagram μετά την επέμβαση της. Ευχαρίστησε τον πατέρα της, Μοχάμαντ που ήταν εκεί για εκείνη.

«Η ελπίδα ανθίζει από την πληγή μου», έγραψε.

Πηγή: ΒBC

Σχετικά άρθρα