Διάκριση για τον Γιώργο Σταμάτη-Βραβεύτηκε για τις πολιτικές που εφάρμοσε για τη στέγαση και την εργασία των αστέγων

Σημαντική διάκριση για τη χώρα μας στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υποψηφίου Βουλευτή Επικρατείας της Ν.Δ. Γιώργου Σταμάτη, ο οποίος βρέθηκε σε ειδική εκδήλωση στην Πολωνία. Εκεί του απονεμήθηκε το βραβείο καινοτομίας για τις πολιτικές που εφάρμοσε για τη στέγαση και την εργασία των αστέγων, από το Innovation in Politics Institute της Αυστρίας μετά από ψηφοφορία ευρωπαίων πολιτών που κλήθηκαν να αξιολογήσουν πολιτικές και δράσεις που αφορούσαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΑΣΤΕΓΩΝ

Το πρόγραμμα «Στέγαση και εργασία για τους αστέγους» αποτελεί την πρώτη πολιτική που καθοδηγείται από τη δημόσια στέγαση στην Ελλάδα, παρακάμπτοντας τα παραδοσιακά μοντέλα και αντ’ αυτού στοχεύει στην επαναστέγαση ατόμων που βιώνουν έλλειψη στέγης ή να ενεργεί προληπτικά για να υποστηρίξει νοικοκυριά που απειλούνται από την έλλειψη στέγης. Ενοποιεί τις υπηρεσίες στέγασης, κοινωνικής υποστήριξης και εργασίας κάτω από μια ομπρέλα, περιορίζοντας τον κατακερματισμό των υπηρεσιών και δημιουργώντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τους δικαιούχους.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά το 2014, υλοποιείται κάθε δύο χρόνια από δήμους σε συνεργασία με πιστοποιημένες ΜΚΟ, παρέχοντας στήριξη σε 600 νοικοκυριά. Οι μορφές στήριξης περιλαμβάνουν επιδότηση ενοικίου για περίοδο 24 μηνών, επιδόματα για πρόσθετες δαπάνες στέγασης (προμήθειες νοικοκυριού/λογαριασμοί), επιδότηση εργασίας (πλήρης κατώτατος μισθός) για περίοδο 12 μηνών, επιδότηση για μη μισθολογικά έξοδα για περίοδος 12 μηνών, εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμβουλευτική και κοινωνική υποστήριξη. Το πρόγραμμα παρέχει επίσης σύνδεση με συμπληρωματικές κοινωνικές υπηρεσίες και επιδόματα (ειδικά το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και το Επίδομα Στέγασης). Το Επίδομα Στέγασης στοχεύει να παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο στέγασης για μια τετραετία, με το ποσό του επιδόματος να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

ΘΕΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΣΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΙΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

Το πρόγραμμα αποτελεί σημαντική απόκλιση από τις παραδοσιακές πολιτικές για τους αστέγους στην Ελλάδα, οι οποίες συχνά επικεντρώνονται στη διαχείριση και όχι στην επίλυση του προβλήματος. Δίνει προτεραιότητα στην παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτής στέγασης σε ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, των LGBTQI+ ατόμων, των προσφύγων και των μεταναστών, των ατόμων που εγκαταλείπουν ιδρύματα (φυλακές, κέντρα αποκατάστασης και καταφύγια ανηλίκων), ηλικιωμένους και μονογονεϊκές οικογένειες. Βοηθά επίσης τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις ΜΚΟ να αναπτύξουν τεχνογνωσία και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ τοπικών οργανώσεων, ιδιοκτητών και εργοδοτών. Με την τρίτη φάση του έργου να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της δεύτερης φάσης του προγράμματος δείχνουν ότι τουλάχιστον το 85% των νοικοκυριών που έχουν αποχωρήσει από το πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει στο σπίτι τους, λαμβάνοντας το Στεγαστικό Επίδομα. Λόγω της επιτυχίας του, το πρόγραμμα αποτελεί μόνιμη δημόσια κρατική πολιτική από το 2020.

Πηγή: Τhe Innovation In Politics Institute

Σχετικά άρθρα