Πώς θα αποφύγετε τον κίνδυνο θερμοπληξίας, αφυδάτωσης και σοβαρών επιπλοκών από τον καύσωνα: Δείτε τα βηματα που πρέπει να ακολουθήσετε

Ακολουθεί ένα νέο γεγονός για την άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και μερικές φορές ακόμη και τον χειμώνα, τώρα που η κλιματική αλλαγή έχει θολώσει τα εποχιακά όρια: η έντονη ζέστη είναι καθ’ οδόν ή καλύπτει ήδη κάποια μέρη της χώρας μας.

Έκτακτο δελτίου καιρού ανακοίνωσε η ΕΜΥ:

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και τη Δυτική και Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται σταδιακά ανατολικότερα και προκαλεί συνθήκες καύσωνα από την Τετάρτη (12-7-2023) έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ο καύσωνας αυτός λαμβάνει την ονομασία ‘CLEON’ και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα με διάρκεια τουλάχιστον έξι ημερών με θερμότερες ημέρες την Παρασκευή (14-7-2023) και το Σάββατο (15-7-2023).

Πιο αναλυτικά:

  1. Την Τετάρτη (12-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει: α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου. β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου. γ. στη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 και στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 35 βαθμούς Κελσίου.
  2. Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
  3. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
  4. Το Σάββατο (15-7-2023) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν. α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου. β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 41 με 42 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου. γ. Στη νησιωτική χώρα τους 36 με 37 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.
  5. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αν και προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή (16-7-2023), οι συνθήκες καύσωνα θα διατηρηθούν έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται καθημερινά, ανά εικοσιτετράωρο.

Οδηγίες από την Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας για την προστασία από τον καύσωνα

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας, στο πλαίσιο των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες ημέρες, ενημερώνει τους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη.

Οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά́ προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική́ Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό́ άσθμα, καλό́ θα ήταν να βρίσκονται σε συνεχή́ επαφή́ με τον γιατρό́ τους και να λαμβάνουν την αγωγή́ τους συστηματικά́ σύμφωνα με τις οδηγίες του.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή́, ο βήχας ή η αποβολή́ πτυέλων θα πρέπει να αναφέρονται στον θεράποντα πνευμονολόγο.

Επιπρόσθετα, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή́ διατροφή́, ο ελαφρύς ρουχισμός, καθώς και η αποφυγή́ της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες, αποτελούν τους βασικούς κανόνες για την προστασία του οργανισμού́.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στρεσάρουν το σώμα

Οι υψηλές θερμοκρασίες στρεσάρουν το σώμα, οδηγώντας σε χιλιάδες ασθένειες και θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Η δημιουργία ενός προσωπικού σχεδίου για την διαχείριση των υψηλών θερμοκρασιών, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ασφαλείς όταν ο δείκτης θερμότητας εκτιναχθεί στα ύψη.

Ο Caleb Dresser, MD, είναι ο επικεφαλής λύσεων υγειονομικής περίθαλψης για το C-CHANGE, το Κέντρο Χάρβαρντ Τσαν για την Κλιματική Υγεία και το Παγκόσμιο Περιβάλλον και γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess που είναι συνδεδεμένο με το Χάρβαρντ. Παρακάτω θα βρείτε την συνέντευξή του για το ποιους, πώς και γιατί βλάπτει η ζέστη.

Ποιος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις υψηλές θερμοκρασίες;

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επηρεάσουν οποιονδήποτε. Αλλά μερικοί άνθρωποι – παιδιά, εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, έγκυες ή άτομα που έχουν προβλήματα υγείας ή αναπηρίες και ηλικιωμένοι – είναι πιο πιθανό να υποστούν βλάβη όταν αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Για παράδειγμα:

Τα μικρά παιδιά, ειδικά τα μωρά, έχουν λιγότερη φυσική ικανότητα να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι άνθρωποι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μην έχουν πρόσβαση στη σκιά και μπορεί να εκτελούν σωματικά εντατική εργασία. Χρειάζονται επαρκή ενυδάτωση, επαρκή διαλείμματα και πρόσβαση σε δροσερό χώρο κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.
Άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις, όπως νεφρική νόσο ή καρδιακή νόσο, μπορεί να δυσκολεύονται να προσαρμοστούν φυσιολογικά στον ζεστό καιρό ή μπορεί να είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις του στην υγεία.

Και μερικοί άνθρωποι που ζουν με αναπηρίες ή ορισμένες νευρολογικές παθήσεις μπορεί να έχουν δυσκολία στη θερμορύθμιση – δηλαδή στον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματός τους – ή μπορεί να μην είναι σε θέση να κάνουν ενέργειες που τους κρατούν ασφαλείς, όπως να αφαιρέσουν ζεστά ρούχα ή να μετακινηθούν σε μια δροσερή περιοχή.

Ποια καιρικά μοτίβα δημιουργούν επικίνδυνα επίπεδα ζέστης;

Η επικίνδυνη ζέστη είναι αποτέλεσμα τόσο των υψηλών θερμοκρασιών όσο και της υψηλής υγρασίας, που παρεμποδίζουν την ικανότητά μας να δροσιζόμαστε με την εφίδρωση. Σε ξηρές περιοχές, οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι επικίνδυνες από μόνες τους.

Οι επικίνδυνες ζώνες ποικίλλουν σε όλο τον κόσμο. Αλλά η χρήση των νοσοκομείων και οι θάνατοι αυξάνονται μόλις ξεπεράσουμε την κατώτερη θερμοκρασία που αντέχει το ανθρώπινο σώμα. Το όριο ποικίλλει σε διαφορετικά μέρη ανάλογα με το αν τα σώματα, οι πολιτισμοί και η αρχιτεκτονική είναι προσαρμοσμένα στη θερμότητα.

Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι (ιδιαίτερα εκείνοι με περιορισμένα μέσα) μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε κλιματισμό, και εκεί είναι που παρατηρούμε περισσότερα προβλήματα από τις υψηλές θερμοκρασίες ή ακόμα και θανάτους.

Πότε ο ζεστός καιρός γίνεται επικίνδυνος για την υγεία μας;

Ο κίνδυνος αυξάνεται όσο διαρκεί περισσότερο ο ζεστός καιρός. Μια ζεστή μέρα μπορεί να θέσει μερικούς ανθρώπους σε κίνδυνο. Μια σειρά από πολλές ζεστές μέρες στη σειρά κατά τη διάρκεια ενός κύματος καύσωνα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη επειδή μπορεί να κατακλύσει την ικανότητα προσαρμογής των ανθρώπων. Τελικά οι άνθρωποι εξαντλούνται από φυσιολογικά αποθέματα, οδηγώντας σε μεγαλύτερες βλάβες για την υγεία και μεγαλύτερη ανάγκη για ιατρική φροντίδα.

Παραδόξως, η άνοιξη και οι αρχές του καλοκαιριού είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες εποχές, επειδή οι άνθρωποι και οι οργανισμοί δεν είναι τόσο προετοιμασμένοι για τον ζεστό καιρό.

Πώς να προφυλαχτείτε από τις ζέστες του καλοκαιριού;

Πέντε βασικά σημεία που θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ένα προσωπικό σχέδιο θερμότητας είναι παρακάτω. Ο προγραμματισμός είναι σημαντικός επειδή η έντονη ζέστη εμφανίζεται πιο συχνά από ό, τι μπορούμε να φανταστούμε.

Μείνετε ενημερωμένοι

Ελέγξτε εφαρμογές, ιστότοπους, τηλεόραση ή ραδιόφωνο για ενημερώσεις σχετικά με τον καιρό σήμερα και τις επόμενες ημέρες. Εάν υπάρχουν διαθέσιμες τοπικές ειδοποιήσεις καιρού μέσω τηλεφώνου ή κειμένου, εγγραφείτε.

Ανακαλύψτε δροσερούς χώρους για να περάσετε την ημέρα σας

Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη, πρέπει να περνάτε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε δροσερούς χώρους. Σχεδιάστε επιλογές εάν το σπίτι σας είναι πιθανό να είναι πολύ ζεστό και μη ασφαλές για να μείνετε μέσα. Ίσως μπορείτε να μείνετε με έναν γείτονα ή ένα μέλος της οικογένειας που διαθέτει κλιματισμό μέχρι να περάσει ένα κύμα καύσωνα. Πολλές πόλεις διαθέτουν ειδικά κέντρα στις γειτονι΄ς τους για παιδιά, ηλικιωμένους και ευάλωτους, κλιματιζόμενες βιβλιοθήκες, δημόσια κτίρια ή κοινοτικά κέντρα για όλους — μερικές φορές ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το να περνάτε χρόνο σε κλιματιζόμενες επιχειρήσεις ή εμπορικά κέντρα ή σε έναν σκιερό χώρο πρασίνου όπως ένα πάρκο, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πιείτε άφθονα υγρά

Το νερό είναι η καλύτερη επιλογή. Παραλείψτε τα ζαχαρούχα ποτά και αποφύγετε την καφεΐνη ή το αλκοόλ.

Χρησιμοποιήστε σωστά τους ανεμιστήρες

Οι ανεμιστήρες βοηθούν εάν ο περιβάλλοντα αέρας είναι σχετικά δροσερός. Εάν οι θερμοκρασίες του αέρα είναι πολύ υψηλές, είναι σημαντικό να βρέξετε τα ρούχα ή το δέρμα σας για να μην υπερθερμανθεί το σώμα σας και να μετακινηθείτε σε πιο δροσερό μέρος, αν είναι δυνατόν.
Γνωρίστε τους κινδύνους και τα σημάδια ασθένειας που σχετίζονται με τη ζέστη

Εάν έχετε προβλήματα υγείας ή αναπηρίες ή παίρνετε ορισμένα φάρμακα όπως διουρητικά, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημάδια ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, οι οποίες κυμαίνονται από θερμικό εξάνθημα και ηλιακό έγκαυμα μέχρι θερμικές κράμπες, θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.

Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες ασθένειες και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε;

Θερμοπληξία

Η θερμοπληξία είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη. Εμφανίζεται όταν το σώμα δεν μπορεί πλέον να ελέγξει τη θερμοκρασία του: η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται γρήγορα, ο μηχανισμός εφίδρωσης αποτυγχάνει και το σώμα δεν μπορεί να κρυώσει. Όταν συμβεί θερμοπληξία, η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξηθεί στους 41 βαθμούς Κελσίου ή υψηλότερα μέσα σε 10 έως 15 λεπτά. Η θερμοπληξία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αναπηρία ή θάνατο εάν το άτομο δεν λάβει επείγουσα θεραπεία.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν:

  • Σύγχυση, αλλοιωμένη ψυχική κατάσταση, μπερδεμένη ομιλία
  • Απώλεια συνείδησης (κώμα)
  • Ζεστό, ξηρό δέρμα ή άφθονη εφίδρωση
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Πολύ υψηλή θερμοκρασία σώματος
  • Θάνατο εάν καθυστερήσει η θεραπεία

Πρώτες βοήθειες

  • Καλέστε το 166 για επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
  • Μείνετε με τον εργαζόμενο μέχρι να φτάσουν οι επείγουσες ιατρικές υπηρεσίες.
  • Μετακινήστε τον εργαζόμενο σε μια σκιερή, δροσερή περιοχή και αφαιρέστε τα εξωτερικά ρούχα.
  • Ρίξτε την θερμοκρασία του γρήγορα, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες μεθόδους:
  • Με κρύο νερό ή λουτρό πάγου, αν είναι δυνατόν
  • Βρέξτε το δέρμα
  • Τοποθετήστε κρύα υγρά πανιά στο δέρμα
  • Μουσκέψτε τα ρούχα με δροσερό νερό
  • Κυκλοφορήστε τον αέρα γύρω από τον εργαζόμενο για να επιταχύνετε την ψύξη.
  • Τοποθετήστε κρύα υγρά πανιά ή πάγο στο κεφάλι, το λαιμό, τις μασχάλες και τη βουβωνική χώρα.

Θερμική εξάντληση

Η θερμική εξάντληση είναι η αντίδραση του σώματος σε υπερβολική απώλεια νερού και αλατιού, συνήθως μέσω υπερβολικής εφίδρωσης. Η θερμική εξάντληση είναι πιο πιθανό να επηρεάσει:

  • Ηλικιωμένους
  • Άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Όσους εργάζονται σε ζεστό περιβάλλον

Συμπτώματα

  • Πονοκέφαλο
  • Ναυτία
  • Ζάλη
  • Αδυναμία
  • Ευερέθιστο
  • Δίψα
  • Έντονη εφίδρωση
  • Αυξημένη θερμοκρασία σώματος
  • Μειωμένη παραγωγή ούρων

Πρώτες βοήθειες

Αντιμετωπίστε ένα άτομο που έχει θερμική εξάντληση κάνοντας τα εξής:

  • Πάρτε το άτομο σε κλινική ή δωμάτιο έκτακτης ανάγκης για ιατρική αξιολόγηση και θεραπεία.
  • Καλέστε το 166 εάν δεν υπάρχει διαθέσιμη ιατρική φροντίδα.
  • Ζητήστε από κάποιον να μείνει με το άτομο μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
  • Απομακρύνετε το άτομο από την ζεστή περιοχή και δώστε άφθονα υγρά
  • Αφαιρέστε τα περιττά ρούχα, συμπεριλαμβανομένων των παπουτσιών και των κάλτσων.
  • Ρίξτε την θερμοκρασία με κρύες κομπρέσες ή αφήστε το άτομο να πλύνει το κεφάλι, το πρόσωπο και το λαιμό του με κρύο νερό.
  • Ενθαρρύνετε τις συχνές γουλιές δροσερού νερού

Ραβδομυόλυση

Η ραβδομυόλυση (ραβδόλυση) είναι μια ιατρική κατάσταση που σχετίζεται με το θερμικό στρες και την παρατεταμένη σωματική καταπόνηση και προκαλεί την ταχεία κατάρρευση, ρήξη και θάνατο των μυών. Όταν ο μυϊκός ιστός πεθαίνει, ηλεκτρολύτες και μεγάλες πρωτεΐνες απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς ρυθμούς, επιληπτικές κρίσεις και βλάβη στα νεφρά.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκές κράμπες/πόνος
  • Ασυνήθιστα σκούρα (τσαγιού ή χρώματος κόλα) ούρα
  • Αδυναμία
  • Αδυναμία άσκησης
  • Ασυμπτωματικά
  • Πρώτες βοήθειες

Πρώτες βοήθειες

  • Σταματήστε οποιαδήποτε δραστηριότητα
  • Πίνετε περισσότερα υγρά (κατά προτίμηση νερό)
  • Ζητήστε άμεση φροντίδα στην πλησιέστερη ιατρική μονάδα.
  • Ζητήστε να γίνει έλεγχος για ραβδομυόλυση (δηλαδή, δείγμα αίματος που αναλύθηκε για κινάση κρεατίνης).

Θερμική συγκοπή

Η θερμική συγκοπή είναι ένα επεισόδιο λιποθυμίας (συγκοπής) ή ζάλη που εμφανίζεται συνήθως όταν στέκεστε για πολύ ώρα ή ξαφνικά σηκώνεστε όρθιος μετά από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στη συγκοπή της θερμότητας περιλαμβάνουν την αφυδάτωση και την έλλειψη εγκλιματισμού.

Συμπτώματα

  • Λιποθυμία (μικρής διάρκειας)
  • Ζάλη Ζαλάδα από παρατεταμένη ορθοστασία ή ξαφνική ανύψωση από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση

Πρώτες βοήθειες

  • Καθίστε ή ξαπλώστε σε δροσερό μέρος
  • Πιείτε αργά νερό ή χυμό

Θερμικές κράμπες

Οι θερμικές κράμπες συνήθως επηρεάζουν τα άτομα που ιδρώνουν πολύ κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Αυτή η εφίδρωση καταστρέφει τα επίπεδα αλατιού και υγρασίας του σώματος. Τα χαμηλά επίπεδα αλατιού στους μύες προκαλούν επώδυνες κράμπες. Οι θερμικές κράμπες μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα θερμικής εξάντλησης.

Συμπτώματα

  • Μυϊκές κράμπες
  • πόνος ή σπασμοί στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια

Πρώτες βοήθειες

  • Πίνετε νερό ή ένα ποτό που αντικαθιστά τους υδατάνθρακες και τους ηλεκτρολύτες (όπως αθλητικά ποτά) κάθε 15 με 20 λεπτά
  • Αποφύγετε το αλάτι

Πρέπει να ληφθεί ιατρική βοήθεια εάν το άτομο:

  • Έχει καρδιακά προβλήματα
  • Είναι σε δίαιτα χαμηλή σε νάτριο
  • Έχει κράμπες που δεν υποχωρούν μέσα σε 1 ώρα

Θερμικό εξάνθημα

Το εξάνθημα λόγω θερμότητας είναι ένας ερεθισμός του δέρματος που προκαλείται από υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια ζεστού και υγρού καιρού.

Συμπτώματα

Κόκκινες συστάδες από σπυράκια ή μικρές φουσκάλες. Συνήθως εμφανίζεται στο λαιμό, στο πάνω μέρος του θώρακα, στη βουβωνική χώρα, κάτω από τους μαστούς και στις πτυχές του αγκώνα

Πρώτες βοήθειες

  • Εργαστείτε σε πιο δροσερό, λιγότερο υγρό περιβάλλον, εάν είναι δυνατόν.
  • Κρατήστε την περιοχή του εξανθήματος στεγνή.
  • Μην χρησιμοποιείτε αλοιφές και κρέμες.

Πηγή: Harvard Health και The National Institute for Occupational Safety and Health

Σχετικά άρθρα