Αυξημένος ο κίνδυνος για καρδιακές νόσους σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Θέλετε μια πιο υγιή καρδιά; Σκεφτείτε σοβαρά να παραλείψετε τα ποτά! Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς λέει ότι ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βλάπτει την καρδιαγγειακή υγεία σας.

Το κόκκινο κρασί στην πραγματικότητα δεν είναι καλό για την καρδιά σας

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας διαφημίζουν το κόκκινο κρασί (με μέτρο) ως ένα υγιεινό ρόφημα για την καρδιά. Όμως, μια σύντομη ενημέρωση για την πολιτική του Ιανουαρίου 2022 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (WHF) στοχεύει να ξεπεράσει το ρεκόρ. Κανένα είδος αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένου του κρασιού – δεν είναι φίλος της καρδιάς σας.

«Το αλκοόλ φαίνεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε σχεδόν κάθε μορφή καρδιακής νόσου», λέει η Δρ JoAnn Manson, ο Michael and Lee Bell καθηγητής Γυναικείας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Στην πραγματικότητα αυξάνει τον κίνδυνο για:

  • υπέρταση
  • συγκοπή
  • Εγκεφαλικό
  • μυοκαρδιοπάθεια (ασθένεια του καρδιακού μυός)
  • αορτικό ανεύρυσμα (επικίνδυνη διόγκωση στο τοίχωμα της αορτής)
  • κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός).
  • Μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στη στεφανιαία νόσο, λέει ο Δρ Manson. Αλλά τα στοιχεία για αυτό είναι λιγότερο σαφή.

«Οι άνθρωποι πρέπει να κατανοήσουν ξεκάθαρα ότι το αλκοόλ συνδέεται με διάφορους κινδύνους που σχετίζονται με την καρδιά», λέει. «Το μήνυμα που μπορεί να έχουν ακούσει ότι το αλκοόλ κάνει καλό στην καρδιά έχει καταρριφθεί• είναι μύθος».

Το αλκοόλ και η καρδιά μας με αριθμούς

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς συμπεριέλαβε ορισμένα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το αλκοόλ και την υγεία στην πολιτική σύνοψη του Ιανουαρίου 2022, «Ο αντίκτυπος της κατανάλωσης αλκοόλ στην καρδιαγγειακή υγεία: Μύθοι και μέτρα».

Εδώ είναι μερικά από τα κυριότερα σημεία:

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χρήση αλκοόλ συνέβαλε σε 2,4 εκατομμύρια θανάτους το 2019 – στο 4,3%, δηλαδή όλων των θανάτων.
  • Περίπου 230 ασθένειες συνδέονται με τη χρήση αλκοόλ.
  • Το αλκοόλ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου για καρκίνους του στόματος, του λαιμού και του ήπατος, μεταξύ άλλων.
  • Οι άνθρωποι που πίνουν μέτρια έχουν περίπου 14% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου, και επίσης 15% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο ανεύρυσμα αορτής.
  • Η χρήση αλκοόλ συνδέεται με στένωση των καρωτιδικών αρτηριών και των στεφανιαίων αρτηριών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή.

Αλλαγή συμβουλών: Ίσως αναρωτιέστε τι άλλαξε;

Γιατί οι ειδικοί είπαν ότι το αλκοόλ είναι καλό για την καρδιά, αν δεν συμβαίνει αυτό; Ένας λόγος για τη μετατόπιση είναι ότι οι ερευνητές γνωρίζουν πλέον ότι υπήρχαν κάποια διαδικαστικά ελαττώματα σε παλαιότερες έρευνες, λέει ο Δρ Μάνσον. Προηγούμενες μελέτες συχνά συνέκριναν άτομα που έπιναν αλκοόλ με ομάδες ατόμων που δεν έπιναν καθόλου. Παρόλο που μερικοί από τους ανθρώπους στην ομάδα που δεν έπιναν, δεν είχαν πιει ποτέ δεν αλκοόλ, ενώ κάποιοι είχαν σταματήσει να πίνουν επειδή ανέρρωσαν από διαταραχές χρήσης αλκοόλ και ήταν βαρείς πότες για χρόνια πριν το κόψουν. Άλλοι είχαν εγκαταλείψει το αλκοόλ λόγω προβλημάτων υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτη, ή επειδή έπαιρναν φάρμακα που αλληλεπιδρούσαν με το αλκοόλ, λέει ο Δρ Μάνσον.

«Όταν οι μελέτες απέκλεισαν πρώην πότες και άτομα με υποκείμενα προβλήματα υγείας, δεν έδειξαν τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη που σχετίζονται με το αλκοόλ», λέει ο Δρ Μάνσον. Επιπλέον, το WHF σημείωσε ότι μεγάλο μέρος της προηγούμενης έρευνας για το αλκοόλ και την υγεία της καρδιάς συνίστατο σε μελέτες παρατήρησης – όχι στις πιο αξιόπιστες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές.
Όταν διεξήχθησαν τυχαιοποιημένες δοκιμές, δεν κατάφεραν να βρουν όφελος για την καρδιά από την κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, μερικές από τις πιο ευνοϊκές επιδράσεις του αλκοόλ είχαν βρεθεί σε μελέτες που πληρώθηκαν από τη βιομηχανία οινοπνεύματος, οι οποίες αύξησαν τη δυνατότητα μεροληψίας.

Γιατί οι γυναίκες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο;

Αν και περισσότεροι άνδρες παρά γυναίκες πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένων των ατυχημάτων και της ηπατικής νόσου), οι γυναίκες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες από τους άνδρες σε διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από το αλκοόλ, λέει ο Δρ Manson.

«Οι γυναίκες μεταβολίζουν το αλκοόλ πιο αργά από τους άνδρες και, γενικά, μπορούν να ανεχθούν μόνο το μισό περίπου αλκοόλ από τους άνδρες πριν εμφανίσουν δυσμενείς επιπτώσεις».

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου για καρδιακά προβλήματα και ηπατικές παθήσεις, η χρήση αλκοόλ έχει επίσης συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου και του ήπατος. Επιπλέον, η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, λέει ο Δρ Μάνσον.

Το αλκοόλ αυξάνει επίσης τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, η οποία είναι πιο επικίνδυνη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. «Οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν εγκεφαλικό αν έχουν κολπική μαρμαρυγή και οι γυναίκες που έχουν εγκεφαλικό έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο εγκεφαλικό», λέει ο Δρ Μάνσον.

Πώς να περιορίσετε το ποτό;

Ενώ η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς λέει ότι δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ για την καρδιά σας, η μέτρια χρήση ορίζεται συνήθως ως όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες. Μια γυναίκα θεωρείται ότι πίνει πολύ, αν πίνει οκτώ ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα, ή χωρίς μέτρο αν πίνει περισσότερα από τέσσερα ποτά σε μια συνάντηση.


Εάν θέλετε να μειώσετε το ποτό σας, η Υπηρεσία Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των ΗΠΑ για την κατάχρηση ουσιών και την ψυχική υγεία προσφέρει μερικές συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Θέστε ένα όριο στον αριθμό των ποτών που θα καταναλώνετε κάθε μέρα και κάθε εβδομάδα και παρακολουθήστε την πρόσληψη.
  • Πίνετε αργά, όχι περισσότερο από ένα ποτό την ώρα.
  • Αποφύγετε καταστάσεις που σας κάνουν να θέλετε να πιείτε.
  • Επιστρατεύστε έναν φίλο για υποστήριξη για να τηρήσετε το πρόγραμμα με το αλκοόλ σας.
  • Μιλήστε με το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη διαχείριση της χρήσης αλκοόλ.
  • Μπορεί να είναι σε θέση να σας βοηθήσει να βρείτε πόρους στην περιοχή σας που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Να πιεις ή να μην πιεις;

Έχοντας αυτό κατά νου, ίσως είναι καιρός να επανεξετάσετε τις συνήθειές σας στο ποτό. «Δεν νομίζω ότι όλοι όσοι πίνουν, ακόμη και με μέτρο, πρέπει να σταματήσουν να πίνουν επειγόντως», λέει ο Δρ Μάνσον. Αλλά αν πίνετε τακτικά, ίσως είναι καλή ιδέα να το περιορίσετε. Επίσης, εάν πίνετε ρητά επειδή σας έχουν πει ότι προστατεύει την καρδιά σας, θα πρέπει να σταματήσετε. «Συχνά εκπλήσσομαι όταν ακούω τους ανθρώπους να λένε: «Δεν έπινα μέχρι που άκουσα ότι ήταν καλό για την υγεία μου, οπότε προσπαθώ να πίνω τουλάχιστον ένα ποτό την ημέρα», λέει ο Δρ Μάνσον.

Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με το αλκοόλ εάν έχετε υπέρταση ή άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή ή καρδιακή ανεπάρκεια ή εάν διατρέχετε υψηλό κίνδυνο για καρκίνο. Αυτό περιλαμβάνει γυναίκες που είχαν ήδη καρκίνο του μαστού ή που έχουν ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, λέει. Είναι επίσης καιρός να αποσυρθεί η ιδέα ότι υπάρχει ένας «ασφαλής» τύπος αλκοόλ.

“Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται πάντα για το εάν ορισμένα είδη αλκοόλ είναι καλύτερα από άλλα – είναι το κόκκινο ή το λευκό κρασί ή οποιοδήποτε κρασί καλύτερο από άλλες μορφές αλκοόλ;” λέει ο Δρ Μάνσον.

Η απάντηση είναι ότι κανένα είδος αλκοόλ δεν είναι καλό για την καρδιά ή την υγεία σας. «Η διαφορά με το κρασί είναι ότι καταναλώνεται συχνά με τα γεύματα». Όταν πίνετε αλκοόλ με το φαγητό, το σύστημά σας είναι πιθανό να το απορροφήσει πιο αργά. Είναι επίσης πιο πιθανό να πίνετε με μέτρο ενώ τρώτε παρά αν είστε έξω σε ένα μπαρ όπου το ποτό είναι το κύριο αξιοθέατο. «Νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένοι τύποι αλκοόλ που οι άνθρωποι μπορεί να είναι πιο πιθανό να καταναλώσουν υπερβολικά, κάτι που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές», λέει ο Δρ Μάνσον.

Πηγή: HarvardHealth

Σχετικά άρθρα