Προσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί μπιφτέκι και σουβλάκι κοτόπουλο- Τι προκαλεί η σαλμονέλα στον οργανισμό;

Μπιφτέκι κοτόπουλου χωρίς γλουτένη και σουβλάκι κοτόπουλο ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων καθώς ανιχνεύτηκε παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένων παρασκευασμάτων κρέατος με τα στοιχεία: 1) ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ με ημερομηνία ανάλωσης 06/08/2024 και ημερομηνία παραγωγής / κατάψυξης 14/04/2023 και 2) ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, με ημερομηνία ανάλωσης 31/08/2024 και ημερομηνία παραγωγής / κατάψυξης 09/05/2023 που παράγονται από την εταιρεία «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Α. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ Α.Ε. – Κοτόπουλα Καραγιαννάκη Χαλκιδικής».

Σε συνέχεια εργαστηριακών αναλύσεων στο εργαστήριο της Δ/νσης Κτηνιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp. στα ανωτέρω δείγματα.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα εν λόγω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν.

Η λοίμωξη από σαλμονέλα (σαλμονέλωση) είναι μια κοινή βακτηριακή ασθένεια που επηρεάζει τον εντερικό σωλήνα. Τα βακτήρια της σαλμονέλας ζουν συνήθως στα έντερα των ζώων και των ανθρώπων και αποβάλλονται μέσω των κοπράνων. Οι άνθρωποι μολύνονται συχνότερα μέσω μολυσμένου νερού ή τροφής. H συχνότερη και πιο γνωστή πηγή σαλμονέλας που γνωρίζουμε είναι το κοτόπουλο.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Ο κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα είναι υψηλότερος όταν ταξιδεύετε σε χώρες χωρίς καθαρό πόσιμο νερό και σωστή διάθεση λυμάτων.
Συμπτώματα
Η μόλυνση από σαλμονέλα προκαλείται συνήθως από την κατανάλωση ωμού ή μη μαγειρεμένου κρέατος, πουλερικών και αυγών ή προϊόντων αυγών ή από την κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος. Η περίοδος επώασης – ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της ασθένειας – μπορεί να είναι από 6 ώρες έως 6 ημέρες. Συχνά, τα άτομα που έχουν λοίμωξη από σαλμονέλα πιστεύουν ότι έχουν γρίπη του στομάχου.

Πιθανά σημεία και συμπτώματα μόλυνσης από σαλμονέλα περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά).
  • Πυρετός
  • Ναυτία
  • Εμετός
  • Κρυάδα
  • Πονοκέφαλο
  • Αίμα στα κόπρανα

Τα σημεία και τα συμπτώματα της λοίμωξης από σαλμονέλα διαρκούν γενικά από μερικές ημέρες έως μία εβδομάδα. Η διάρροια μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες, αλλά μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες πριν τα έντερα επιστρέψουν στις συνήθεις συνήθειες των κοπράνων.

Μερικές ποικιλίες βακτηρίων σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια που είναι πιο κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια για λοίμωξη από σαλμονέλα, επειδή υποχωρεί από μόνη της μέσα σε λίγες ημέρες.

Ωστόσο, εάν το προσβεβλημένο άτομο είναι βρέφος, μικρό παιδί, μεγαλύτερος ενήλικας ή κάποιος με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καλέστε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν έχετε κάτι από τα παρακάτω:

  • Tα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες
  • Έχετε υψηλό πυρετό ή αιματηρά κόπρανα
  • Έχετε αφυδάτωση, με συμπτώματα όπως ούρηση λιγότερο από το συνηθισμένο, σκουρόχρωμα ούρα και ξηροστομία

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, MayoClinic

Σχετικά άρθρα