Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή για να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά;

Το να πίνετε νερό και να αλλάξετε τη διατροφή σας είναι μόνο μερικοί τρόποι για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά. Αν είχατε ποτέ πέτρα στα νεφρά, σίγουρα το θυμάστε. Ο πόνος μπορεί να είναι αφόρητος, να έρχεται κατά κύματα έως ότου η μικροσκοπική πέτρα περάσει μέσα από τα “υδραυλικά σας” και βγει από το σώμα.

Οι πέτρες στα νεφρά που ονομάζονται επίσης νεφρικοί λίθοι, νεφρολιθίαση ή ουρολιθίαση, είναι σκληρές αποθέσεις μετάλλων και αλάτων που σχηματίζονται μέσα στα νεφρά σας.

Για πολλούς, οι πέτρες στα νεφρά δεν είναι κάτι που συμβαίνει μία φορά: στους μισούς περίπου από τους ανθρώπους που έχουν μια, μια άλλη εμφανίζεται μέσα στα επτά χρόνια εάν δεν λάβουν προληπτικά μέτρα. Η πρόληψη των λίθων στα νεφρά δεν είναι περίπλοκη, αλλά χρειάζεται κάποια αποφασιστικότητα.

Τι προκαλεί τις πέτρες στα νεφρά;

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται όταν ορισμένες ουσίες, όπως το ασβέστιο, το οξαλικό ή το ουρικό οξύ, συγκεντρώνονται αρκετά ώστε να σχηματίσουν κρυστάλλους στα νεφρά σας. Οι περισσότερες πέτρες εμφανίζονται όταν το ασβέστιο συνδυάζεται με το οξαλικό οξύ. Οι πέτρες μπορούν επίσης να σχηματιστούν από το ουρικό οξύ.

Οι κρύσταλλοι μεγαλώνουν σε μεγαλύτερες μάζες (πέτρες), οι οποίες μπορούν να περάσουν από το ουροποιητικό σύστημα. Εάν η πέτρα κολλήσει κάπου και μπλοκάρει τη ροή των ούρων, προκαλεί πόνο, μερικές φορές με αίμα στα ούρα, ναυτία και έμετο. Καθώς οι πέτρες περνούν από τον ουρητήρα προς την ουροδόχο κύστη, μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία, πίεση της ουροδόχου κύστης ή πόνο στη βουβωνική χώρα.

Πώς να αποτρέψετε τις πέτρες στα νεφρά

Κάνοντας προσαρμογές στη διατροφή σας μπορεί να βοηθηθείτε να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά. Οι ακόλουθες προσπάθειες διατροφής μπορεί να είναι χρήσιμες:

Πίνετε άφθονο νερό. Η κατανάλωση επιπλέον νερού αραιώνει τις ουσίες στα ούρα που οδηγούν σε πέτρες. Προσπαθήστε να πίνετε αρκετά υγρά για να περάσετε 2 λίτρα ούρων την ημέρα. Μπορεί να σας βοηθήσει να συμπεριλάβετε στην διατροφή σας ορισμένα ποτά εσπεριδοειδών, όπως λεμονάδα και χυμό πορτοκαλιού. Το κιτρικό άλας σε αυτά τα ροφήματα βοηθά στην παρεμπόδιση του σχηματισμού λίθων.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Το διαιτητικό ασβέστιο συνδέεται με το οξαλικό οξύ στα έντερά σας και έτσι μειώνει την ποσότητα του οξαλικού οξέος που απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και στη συνέχεια απεκκρίνεται από τα νεφρά. Αυτό μειώνει τη συγκέντρωση του οξαλικού στα ούρα, επομένως υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να συνδεθεί με το ασβέστιο των ούρων. Αυτό οδηγεί σε μειωμένο κίνδυνο για σχηματισμό πέτρας στα νεφρά.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν

  • γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι
  • φυλλώδη, πράσινα λαχανικά
  • ψάρια με μαλακά κόκαλα που τρώτε, όπως σαρδέλες και σολομό
  • τρόφιμα εμπλουτισμένα σε ασβέστιο, όπως δημητριακά πρωινού, χυμοί φρούτων, ροφήματα σόγιας και ρυζιού και τόφου.

Μειώστε το νάτριο

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά επειδή αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα σας. Έτσι, μια δίαιτα χαμηλή σε νάτριο συνιστάται για τους επιρρεπείς στις πέτρες. Οι τρέχουσες οδηγίες προτείνουν περιορισμό της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης νατρίου στα 2.300 mg. Εάν το νάτριο έχει συμβάλει στο παρελθόν στις πέτρες στα νεφρά, προσπαθήστε να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη στα 1.500 mg. Αυτό θα είναι επίσης καλό για την αρτηριακή πίεση και την καρδιά σας.

Αυτά τα τρόφιμα είναι πλούσια σε νάτριο. Αναζητήστε εναλλακτικές λύσεις χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο:

  • επεξεργασμένα κρέατα, όπως αλλαντικά (συμπεριλαμβανομένης της γαλοπούλας), λουκάνικα και πεπερόνι,
  • σάλτσες και καρυκεύματα
  • στιγμιαία αρωματισμένα τρόφιμα, όπως αρωματισμένο ρύζι και ζυμαρικά.

Περιορίστε τη ζωική πρωτεΐνη

Η κατανάλωση πολλών ζωικών πρωτεϊνών, όπως κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρας στα νεφρά. Εάν είστε επιρρεπείς στις πέτρες, περιορίστε την ημερήσια πρόσληψη κρέατος σε ποσότητα που δεν είναι μεγαλύτερη από ένα πακέτο τραπουλόχαρτα. Αυτή είναι επίσης μια μερίδα υγιεινή για την καρδιά.

Αποφύγετε τροφές που σχηματίζουν πέτρες

Τα παντζάρια, η σοκολάτα, το σπανάκι, το ραβέντι, το τσάι και οι περισσότεροι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε οξαλικό οξύ. Τα άτομα που σχηματίζουν πέτρες οξαλικού ασβεστίου θα πρέπει να περιορίσουν αυτές τις τροφές. Το επιπλέον οξαλικό απεκκρίνεται στα ούρα, όπου και μπορεί να συνδυαστεί με το ασβέστιο των ούρων. Εάν υποφέρετε από πέτρες οξαλικού ασβεστίου, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε αυτές τις τροφές ή να τις καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες. Για όλους τους άλλους, συγκεκριμένα τρόφιμα και ποτά είναι απίθανο να προκαλέσουν πέτρες στα νεφρά, εκτός εάν καταναλωθούν σε εξαιρετικά υψηλές ποσότητες.

Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που λαμβάνουν υψηλές δόσεις βιταμίνης C με τη μορφή συμπληρωμάτων διατρέχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα μπορεί να μετατρέψει τη βιταμίνη C σε οξαλικό οξύ.
Πηγή: ΗarvardHealth

Σχετικά άρθρα