Πώς το άγχος επηρεάζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και επιδεινώνει τα συμπτώματά της;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ) είναι μια φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος. Με τη ΡΑ, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στους ιστούς στις αρθρώσεις σας. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή, η οποία συνήθως προκαλεί επώδυνες, πρησμένες και δύσκαμπτες αρθρώσεις. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα μέρη του σώματός σας, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων και των ματιών.

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Λάβετε μέτρα για να μην συμβεί αυτό.

Πώς το άγχος επηρεάζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Το άγχος μπορεί να συμβάλει σε έξαρση ΡΑ. Μάθετε συμβουλές διαχείρισης του άγχους για να μην επιδεινώσετε τα συναισθήματά σας και οδηγηθείτε στην επιδείνωση της υγείας σας.

Εάν έχετε μια αυτοάνοση ασθένεια όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα (RA), που το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται σε υγιή ιστό στις αρθρώσεις σας και προκαλεί πόνο και φλεγμονή, γνωρίζετε πολύ καλά πώς το άγχος τροφοδοτεί τον πόνο και ο πόνος το άγχος. «Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αυξημένη φλεγμονώδη απόκριση στο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει ο Ai Mukai, M.D., φυσίατρος που ασκείται στο Texas Orthopedics Sports and Rehabilitation στο Austin.

Δεν είναι όλο το άγχος κακό: Μερικές φορές μπορεί να χρησιμεύσει ως θετική επιρροή που οδηγεί σε προσωπική ανάπτυξη και αλλαγή. Αλλά κυρίως, είτε αγχώνεστε για την ίδια τη ΡΑ είτε για άλλες πτυχές της ζωής σας, αυτά τα συναισθήματα μπορούν τελικά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της χρόνιας κατάστασής σας.

Στρες και ΡΑ: Ένας φαύλος κύκλος

Αν και οι συνέπειες του στρες ποικίλλουν, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, προβλήματα στον ύπνο, πονοκεφάλους, στομαχόπονους, υψηλή αρτηριακή πίεση και άγχος, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Εάν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ένα μοτίβο που οι πιο αγχωτικές μέρες σας είναι επίσης μερικές από τις πιο επώδυνες. Η έρευνα δείχνει ότι το σωματικό, διανοητικό και συναισθηματικό στρες εκτοξεύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δεδομένου ότι στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, ένα υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται σε υγιή ιστό στις αρθρώσεις σας, αυτό σημαίνει περισσότερη φλεγμονή και περισσότερο πόνο – κάτι που, φυσικά, οδηγεί σε περισσότερο στρες.

«Εξελικτικά, μια περίοδος άγχους ήταν μια καλή στιγμή για να έχουμε μια αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης – καταπολέμηση μιας μόλυνσης, θεραπεία από έναν τραυματισμό – αλλά στη σύγχρονη εποχή, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο πόνο και δυσλειτουργία», λέει ο Δρ Mukai. Σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα, εξηγεί ο Δρ Mukai, «το άγχος μπορεί να ενισχύσει την εμπειρία του πόνου, προκαλώντας διαταραχή ύπνου, διαταραχή της διάθεσης και έναν φαύλο κύκλο ύπνου-διάθεσης-πόνου».

Απελευθερώστε τα συναισθήματά σας

Η απελευθέρωση συναισθημάτων- βοηθά στη ρευματοειδή αρθρίτιδα; Η απελευθέρωση είναι κάτι περισσότερο από το να βγάλεις κάτι απογοητευτικό από το στήθος σου λέγοντας σε έναν φίλο σου για στρεσογόνα γεγονότα της ζωής, αν και αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα. Η επεξεργασία συναισθημάτων όπως η απογοήτευση, ο θυμός και ο φόβος μπορεί να σας εμποδίσει να εσωτερικεύσετε αυτά τα συναισθήματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνιο στρες.

Αυτοί είναι μερικοί τρόποι να απελευθερωθείτε που υποστηρίζονται από την επιστήμη:

Αν δεν μπορείτε να το πείτε γράψτε το

Όποτε νιώθετε την ανάγκη, γράψτε σε χαρτί οτιδήποτε σας προκαλεί άγχος ή απογοήτευση—ό,τι κι αν αντιμετωπίζετε, μερικές φορές βοηθάει απλώς να το βλέπετε γραμμένο.

Φίλοι και οικογένεια

Η υποστήριξη της οικογένειας και του συντρόφου παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των έξαρσης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, λέει ο Don L. Goldenberg, M.D. ρευματολόγος και ομότιμος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη, MA. Μπορεί επίσης να ισχύει και το αντίστροφο: Μια μελέτη στο Frontiers in Psychology διαπίστωσε ότι ένας αρνητικός ή υπερβολικά ανησυχητικός σύζυγος μπορεί να αυξήσει τον πόνο ενός ατόμου με ΡΑ. Βρείτε ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο που μπορεί να σας ακούσει και να σας προσφέρει σχόλια (αν θέλετε).

Μερικές φορές αρκεί απλώς να «φωνάζεις» ό,τι σε αγχώνει – μόλις οι σκέψεις σου φύγουν από το μυαλό, μπορεί να είναι πιο εύκολο να τις ξεπεράσεις. Εάν δεν είστε βέβαιοι ότι η οικογένειά σας μπορεί να προσφέρει την υποστήριξη που χρειάζεστε, σκεφτείτε να μιλήσετε με έναν επαγγελματία: Μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα προτείνει ότι η συζήτηση με κάποιον εκπαιδευμένο στις τεχνικές ενεργητικής ακρόασης μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα από ένα συμπαθητικό, αλλά μη εκπαιδευμένο αυτί.

Γίνετε μέλος μιας Ομάδας Υποστήριξης

Το να ζεις με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να σε κάνει να νιώθεις ότι κανείς δεν καταλαβαίνει τον πόνο σου, αλλά υπάρχουν άνθρωποι που το καταλαβαίνουν. Βρείτε μια ομάδα υποστήριξης στην περιοχή σας και να είστε σίγουροι πως τα άτομα στην ομάδα υποστήριξής σας θα μπορούν να επικυρώσουν και να σας βοηθήσουν να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας σε ένα ασφαλές, ενθαρρυντικό περιβάλλον.

Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας

Απλοποιήστε τη ζωή σας εξισορροπώντας τις χρονικές σας υποχρεώσεις, ελέγχοντας την υπερφόρτωση πληροφοριών και προγραμματίζοντας χρόνο για να ακολουθήσετε δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός, η άσκηση, η ανάγνωση ενός βιβλίου, η εκμάθηση ενός νέου χόμπι ή ακόμα και το αφρόλουτρο.

Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία

Λοιπόν, απευθυνθήκατε σε έναν πρόθυμο ενεργό ακροατή, σε μια ομάδα υποστήριξης, στο ημερολόγιό σας και ίσως ακόμη και να ουρλιάξετε σε ένα ή δύο μαξιλάρια. Σε ποιον άλλον μπορείτε όμως να απευθυνθείτε για να ηρεμήσετε και να αποσυμπιέσετε τα συναισθήματά σας ; Ώρα να καλέσετε τους επαγγελματίες.

«Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη σε άτομα με σημαντική δυσλειτουργία και καλή διορατικότητα», λέει ο Δρ Mukai. «Έχω δει [γνωστική συμπεριφορική θεραπεία] να βοηθά σχετικά γρήγορα με συγκεκριμένα βήματα για το πώς να ξεφύγουμε από τον κύκλο άγχους-ύπνου-διάθεσης-πόνου» για άτομα με ΡΑ.

Δραστηριότητα

Η άσκηση έχει καθιερωθεί ως καταπολεμητής του στρες και της φλεγμονής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, καθώς και να μειώσει τη φλεγμονή με διάφορους τρόπους. Το να σκέφτεστε την άσκηση και να το κάνετε πραγματικά είναι εντελώς διαφορετικά, ειδικά όταν είστε αγχωμένοι και πονάτε από έξαρση ΡΑ, αλλά μπορείτε να ξεκινήσετε ελαφριές και με δραστηριότητες που είναι εύκολες για τις αρθρώσεις σας.

«Υποστηρίζω την άσκηση και κάθε τεχνική χαλάρωσης/κίνησης όπως η γιόγκα και το τάι τσι», λέει ο Δρ Γκόλντενμπεργκ. Μια μετα-ανάλυση στο Frontiers in Medicine δείχνει ότι τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που κάνουν γιόγκα έχουν μεγαλύτερη σωματική λειτουργία και χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας της νόσου από τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα που δεν το κάνουν.

Ο Δρ. Μουκάι προτείνει επίσης γιόγκα και τάι τσι σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα και προσθέτει το κολύμπι και το περπάτημα ως ευεργετικές ασκήσεις που δεν θα καταπονήσουν πολύ τις αρθρώσεις σας. Αυτές οι τεχνικές αναπνοής για το στρες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Εκπαίδευση

Η γνώση είναι δύναμη, ειδικά όταν πρόκειται για την κατάρριψη των ξεπερασμένων στερεοτύπων για το τι σημαίνει να έχεις ΡΑ. «Η μεγαλύτερη ανησυχία πολλών ασθενών είναι ότι θα καταλήξουν σαν ένα μέλος της οικογένειας που είχε [ΡΑ] και σχετικά σοβαρά συμπτώματα», λέει ο Δρ Mukai. «Υπάρχουν επίσης ανησυχίες σχετικά με τα θεραπευτικά φάρμακα και τις παρενέργειές τους».

Μπορείτε να αφαιρέσετε ένα κομμάτι αυτού του στρες από τους ώμους σας εκπαιδεύοντας τον εαυτό σας σχετικά με τις σημερινές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και πώς είναι πραγματικά η ζωή με ΡΑ. «Η θεραπεία οποιασδήποτε χρόνιας πάθησης επιφέρει μεγαλύτερη αβεβαιότητα, αλλά με τη δραματική βελτίωση της έκβασης των ασθενών τα τελευταία 20 χρόνια», λέει ο Δρ Γκόλντενμπεργκ. «Οι ρευματολόγοι μπορούν να είναι καθησυχαστικοί ότι η πλειοψηφία των ασθενών θα τα πάει πολύ καλά».

Στο τέλος της ημέρας, η διάγνωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν πρόκειται ποτέ να είναι χωρίς άγχος. Αναγνωρίζοντας τα εμπόδια που αντιμετωπίζετε με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και βρίσκοντας τρόπους αποσυμπίεσης, θα είστε σε θέση να ελέγξετε τις επιπτώσεις του στρες στη ρευματοειδή αρθρίτιδα σας – και στη συνέχεια, τις επιπτώσεις της ΡΑ στην υπόλοιπη ζωή.

Πηγή: HealthCentral

Σχετικά άρθρα