Συναγερμός για την υγεία των οστών: Μελέτη δείχνει 50% αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε χορτοφάγους

Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Λιντς αποκάλυψε ότι οι χορτοφάγοι έχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα του ισχίου σε σύγκριση με όσους τρώνε κρέας. Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερα από 400.000 άτομα, η έρευνα έδειξε επίσης ότι αυτός ο κίνδυνος υπάρχει τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Μια πρόσφατη μεγάλης κλίμακας μελέτη διαπίστωσε ότι οι χορτοφάγοι, ανεξαρτήτως φύλου, έχουν 50% υψηλότερο κίνδυνο για κατάγματα του ισχίου σε σχέση με τους κανονικούς κρεατοφάγους. Οι πιθανές αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν χαμηλό ΔΜΣ και ανεπαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών, ωστόσο τα οφέλη για την υγεία μιας χορτοφαγικής διατροφής θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους κινδύνους.

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή αντιμετωπίζουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου σε σύγκριση με άτομα που τρώνε τακτικά κρέας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μεγάλης κλίμακας ερευνητικής μελέτης.

Πριν από αυτή τη μελέτη, αναγνωρίστηκε ότι οι χορτοφάγοι γυναίκες διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, αλλά οι ακριβείς λόγοι παρέμεναν ασαφείς. Επιπλέον, προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τον αντίκτυπο της χορτοφαγίας στον κίνδυνο καταγμάτων των ανδρών ήταν μικρής κλίμακας και παρήγαγαν ασαφή αποτελέσματα.

Επισκόπηση Μελέτης
Διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, η πρόσφατη μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 413.914 άτομα, άνδρες και γυναίκες. Είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει ότι οι χορτοφάγοι άνδρες, όπως και οι γυναίκες ομολόγους τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος ισχίου από εκείνους που καταναλώνουν κρέας τακτικά. Η μελέτη προσπάθησε επίσης να εντοπίσει παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο σε —τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες— χορτοφάγους.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, οι οποίοι προσλήφθηκαν μεταξύ 2006 και 2010 ως μέρος του έργου UK Biobank, παρείχαν διατροφικές πληροφορίες. Κατηγοριοποιήθηκαν ως τακτικοί κρεατοφάγοι (καταναλώνουν κρέας πέντε ή περισσότερες φορές την εβδομάδα), περιστασιακά κρεατοφάγοι (καταναλώνουν κρέας λιγότερες από πέντε φορές την εβδομάδα), πεζοπόροι (καταναλώνουν ψάρι αλλά όχι κρέας) ή χορτοφάγοι (καταναλώνουν γαλακτοκομικά αλλά όχι ψάρια ή κρέας).

Τα δεδομένα των συμμετεχόντων συνδέθηκαν στη συνέχεια με τα νοσοκομειακά αρχεία τους για την τεκμηρίωση περιπτώσεων καταγμάτων ισχίου μέχρι το 2021.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό BMC Medicine με τον τίτλο «Κίνδυνος κατάγματος ισχίου σε κρεατοφάγους, πεσκατοφάγους και χορτοφάγους: μια προοπτική μελέτη κοόρτης 413.914 συμμετεχόντων στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου».

Ευρήματα Μελέτης
Από τους 413.914 συμμετέχοντες, υπήρχαν 3503 περιπτώσεις καταγμάτων ισχίου, που αντιπροσωπεύουν ένα συνολικό ποσοστό επίπτωσης μικρότερο από ένα τοις εκατό (0,8%).

Αν και ο γενικός κίνδυνος για κάταγμα ισχίου ήταν χαμηλός, ο σχετικός κίνδυνος για τους χορτοφάγους σε σύγκριση με τους τακτικούς κρεατοφάγους ήταν σημαντικός. Οι ερευνητές βρήκαν:

Οι χορτοφάγοι είχαν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο από τους κανονικούς κρεατοφάγους, ανεξαρτήτως φύλου.
Δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ περιστασιακών και τακτικών κρεατοφάγων.
Οι πεσκατάριοι είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο κίνδυνο (8%) από τους κανονικούς κρεατοφάγους, αλλά αυτή ήταν μια μη σημαντική διαφορά.
Σχετικοί κίνδυνοι και πραγματικές υποθέσεις
Οι επιστήμονες υπολόγισαν πώς αυτές οι σχετικές διαφορές μπορεί να μεταφραστούν σε πραγματικές περιπτώσεις.

Προέβλεψαν κατά μέσο όρο 6,5 τακτικά κρεατοφάγους και 6,5 περιστασιακά κρεατοφάγους θα παρουσίαζαν κάταγμα ισχίου, ενώ θα υπήρχαν 7 περιπτώσεις μεταξύ των πεσκατοφαγίων και 9,5 περιπτώσεις μεταξύ των χορτοφάγων.

Ο James Webster, διδακτορικός ερευνητής στη Σχολή Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής που ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Τα κατάγματα ισχίου είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα σε μια κοινωνία που γερνάει και μπορεί να προκαλέσει εξουθενωτικές καταστάσεις υγείας και απώλεια ποιότητας ζωής.

«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι, ενώ οι χορτοφάγοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου από τους κρεατοφάγους – στο 50% – αυτό μεταφράζεται σε μόλις 3 περισσότερα κατάγματα ισχίου ανά 1000 άτομα σε διάστημα 10 ετών. Τα οφέλη για την υγεία μιας χορτοφαγικής διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, μπορεί να εξακολουθούν να αντισταθμίζουν τυχόν αυξήσεις στον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου».

Πιθανές αιτίες και συστάσεις Ο Webster συνέχισε, «Η ανάλυσή μας δείχνει ότι ο χαμηλός ΔΜΣ μπορεί να είναι ένας βασικός παράγοντας για το γιατί ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. «Επιπλέον, οι χορτοφάγοι είχαν περίπου 17% λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθούν στις συστάσεις για πρωτεΐνες από τους κρεατοφάγους. Έτσι, σημαντικά μηνύματα από τη μελέτη μας είναι ότι οι χορτοφάγοι πρέπει να διασφαλίσουν ότι λαμβάνουν μια ισορροπημένη διατροφή με αρκετή πρωτεΐνη και να διατηρούν έναν υγιή ΔΜΣ. Αυτό θα βοηθήσει τους χορτοφάγους να διατηρήσουν υγιή οστά και μύες».

Η καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ, η οποία ηγείται της Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς και επέβλεψε την έρευνα, είπε: «Το κάταγμα του ισχίου είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας και η διατροφή μπορεί να παίζει ρόλο στην επίδραση του κινδύνου. «Αυτή η έρευνα, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη UK Biobank, επιβεβαιώνει την προηγούμενη εργασία μας, δείχνοντας ότι η χορτοφαγική διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος του ισχίου σε σύγκριση με όσους τρώνε τακτικά κρέας, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ενώ οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν οφέλη για την υγεία, η κατανόηση της ποιότητας της διατροφής και της ισορροπίας των βασικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου και στη βελτίωση της μελλοντικής υγείας των οστών».

Reference: “Risk of hip fracture in meat-eaters, pescatarians, and vegetarians: a prospective cohort study of 413,914 UK Biobank participants” by James Webster, Darren C. Greenwood and Janet E. Cade, 27 July 2023, BMC Medicine.

Σχετικά άρθρα