Zωντανό σκουλήκι 8 εκατοστών ζούσε στον εγκέφαλο γυναίκας: Τα ανεξήγητα συμπτώματα που είχε

Σε μια παγκόσμια πρωτιά, οι επιστήμονες λένε ότι ένα σκουλήκι 8 εκατοστών βρέθηκε ζωντανό στον εγκέφαλο μιας Αυστραλής γυναίκας.

Η «κατασκευή που μοιάζει με χορδή» τραβήχτηκε από τον κατεστραμμένο μετωπιαίο λοβό του ασθενούς κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην Καμπέρα πέρυσι.

Η γυναίκα υπέφερε από αυτό που οι γιατροί αποκαλούσαν έναν «ασυνήθιστο αστερισμό συμπτωμάτων» – πόνο στο στομάχι, βήχα και νυχτερινές εφιδρώσεις, που εξελίσσονταν σε αυξανόμενη λήθη και κατάθλιψη.

Το κόκκινο παράσιτο θα μπορούσε να είναι εκεί για έως και δύο μήνες

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η υπόθεση υπογραμμίζει τον αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και λοιμώξεων από τα ζώα στους ανθρώπους.

«Όλοι [σε] εκείνο το χειρουργείο έπαθαν το σοκ της ζωής τους όταν [ο χειρουργός] πήρε μερικές λαβίδες για να σηκώσει μια ανωμαλία και η ανωμαλία αποδείχθηκε ότι ήταν ένα ζωντανό, ανοιχτό κόκκινο σκουλήκι 8 εκατοστών», είπε ο Sanjaya Senanayake, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο της Καμπέρα.

“Ακόμα κι αν αφαιρέσετε τον παράγοντα yuck, αυτή είναι μια νέα μόλυνση που δεν έχει τεκμηριωθεί ποτέ πριν σε έναν άνθρωπο.”

Ο στρογγυλός σκώληκας Ophidascaris robertsi είναι κοινός στους πύθωνες χαλιών – μη δηλητηριώδη φίδια που βρίσκονται σε μεγάλο μέρος της Αυστραλίας.

Οι επιστήμονες λένε ότι η γυναίκα πιθανότατα έπιασε το στρογγυλό σκουλήκι αφού συνέλεξε ένα είδος γηγενούς χόρτου, το Warrigal greens, δίπλα σε μια λίμνη κοντά στο μέρος όπου ζούσε.

Γράφοντας στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases, ο Mehrab Hossain, Αυστραλός ειδικός στην παρασιτολογία, είπε ότι υποπτεύεται ότι η γυναίκα έγινε «τυχαία οικοδεσπότης» αφού χρησιμοποίησε τα κτηνοτροφικά φυτά – μολυσμένα από κόπρανα πύθωνα και αυγά παρασίτων – για μαγείρεμα.

Η ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο στα τέλη Ιανουαρίου 2021. Μια σάρωση αργότερα αποκάλυψε «μια άτυπη βλάβη στον δεξιό μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου». Η αιτία της κατάστασής της αποκαλύφθηκε μόνο από το μαχαίρι ενός χειρουργού κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας τον Ιούνιο του 2022.

Αναρρώνει καλά παρά το ιατρικό ιστορικό

«Η εισβολή στον εγκέφαλο από τις προνύμφες Ophidascaris δεν είχε αναφερθεί προηγουμένως», γράφει ο Δρ Hossain. «Η ανάπτυξη της προνύμφης τρίτου σταδίου στον ανθρώπινο ξενιστή είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι προηγούμενες πειραματικές μελέτες δεν έχουν δείξει ανάπτυξη προνυμφών σε εξημερωμένα ζώα, όπως πρόβατα, σκύλους και γάτες».

Ο Δρ Σενανάγιακε – ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) – είπε στο BBC ότι η υπόθεση είναι μια προειδοποίηση.

Η ομάδα ANU αναφέρει ότι 30 νέοι τύποι λοιμώξεων έχουν εμφανιστεί τα τελευταία 30 χρόνια. Τα τρία τέταρτα είναι ζωονόσοι – μολυσματικές ασθένειες που έχουν μεταπηδήσει από τα ζώα στους ανθρώπους.

“Απλώς φαίνεται καθώς ο ανθρώπινος πληθυσμός μεγαλώνει, πλησιάζουμε και καταπατούμε τα ενδιαιτήματα των ζώων. Αυτό είναι ένα θέμα που βλέπουμε ξανά και ξανά, είτε πρόκειται για τον ιό Nipah που έχει περάσει από άγριες νυχτερίδες σε οικόσιτους χοίρους και μετά σε ανθρώπους, είτε πρόκειται για κορωνοϊό όπως ο Sars ή ο Mers που έχει πηδήξει από νυχτερίδες σε πιθανώς δευτερεύον ζώο και μετά σε ανθρώπους».

«Αν και ο Covid εξαφανίζεται σιγά σιγά, είναι πραγματικά σημαντικό για τους επιδημιολόγους… και τις κυβερνήσεις να βεβαιωθούν ότι έχουν καλή επιτήρηση μολυσματικών ασθενειών».

Πηγή: BBC

Σχετικά άρθρα