Η Μισέλ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στη γυναίκα που διεκδίκησε τις ίσες αμοιβές αντρών και γυναικών

Η Μισέλ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στο είδωλο του τένις Μπίλι Τζιν Κινγκ σε ομιλία της στο US Open, καθώς παρευρέθηκε με τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Δευτέρας.

Η πρώην πρώτη κυρία τίμησε την King, 79 ετών πλέον, την εναρκτήρια βραδιά του πρωταθλήματος τένις για το ιστορικό επίτευγμα της τελευταίας στον αγώνα για ίση αμοιβή για τις γυναίκες στο τένις στην 50ή επέτειο του ίσου χρηματικού έπαθλου στο US Open.

«Η Billie Jean μας διδάσκει ότι όταν τα πράγματα βρίσκονται σε ισορροπία, όλοι έχουμε μια επιλογή να κάνουμε», είπε η Michelle, 59 ετών, σε ένα βίντεο που έλαβε το Sky Sports στο αφιέρωμα της, το οποίο έλαβε χώρα μετά τον νικηφόρο αγώνα της Coco Gauff εναντίον της Γερμανίδας παίκτριας Laura Siegemund.

«Μπορούμε είτε να περιμένουμε και να δεχτούμε αυτό που μας δίνεται. Μπορούμε να καθίσουμε σιωπηλοί και να ελπίζουμε ότι κάποιος άλλος θα δώσει τις μάχες μας. Ή μπορούμε να κάνουμε τη δική μας στάση», συνέχισε η Μισέλ. «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιες πλατφόρμες έχουμε για να μιλήσουμε και να παλέψουμε για να προστατεύσουμε την πρόοδο που έχουμε σημειώσει και να ισοπεδώσουμε τους όρους παιχνιδιού για όλες τις κόρες μας».

Το 1973, η King κέρδισε την κορυφαία τενίστρια στον κόσμο Bobby Riggs στον αγώνα Battle of the Sexes και έλαβε 25.000 $ για τη νίκη της — το ίδιο ποσό που καταβλήθηκε σε έναν άνδρα που κέρδισε τον τίτλο για πρώτη φορά σε μια καθοριστική στιγμή της καριέρας της.

Η Κινγκ είχε απειλήσει να μην παίξει ξανά ένα χρόνο πριν, αφού κέρδισε το US Open και έλαβε $10.000 — $15.000 λιγότερα από ό,τι αν ένας άντρας κέρδιζε τον ίδιο τίτλο. Συσπείρωσε γυναίκες παίκτριες μαζί της για να αγωνιστούν για ίσες αμοιβές και την επόμενη χρονιά, το US Open συμφώνησε να πληρώνει τις γυναίκες το ίδιο με τους άνδρες στα τουρνουά, και έγινε το πρώτο αθλητικό γεγονός που το έκανε.

Μετά από 34 χρόνια, όλες οι διοργανώσεις Grand Slam ακολούθησαν το παράδειγμά τους πληρώνοντας εξίσου άνδρες και γυναίκες παίκτες. (Φέτος, οι νικητές του US Open θα λάβουν ο καθένας μια πληρωμή 3 εκατομμυρίων $.)

«Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά τουρνουά εκεί έξω που πρέπει να δίνουν ίσες αμοιβές στις γυναίκες», συνέχισε η Μισέλ στην ομιλία της τη Δευτέρα. «Ας θυμηθούμε ότι όλα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα από το μεροκάματο ενός πρωταθλητή – πρόκειται για το πώς βλέπονται και εκτιμώνται οι γυναίκες σε αυτόν τον κόσμο».

«Δυστυχώς, είδαμε πόσο γρήγορα μπορεί να αφαιρεθεί μια τέτοια πρόοδος αν δεν είμαστε προσεκτικοί και σε εγρήγορση», πρόσθεσε.

Η King σηκώθηκε στη σκηνή μετά το αφιέρωμα της πρώην πρώτης κυρίας για να μοιραστεί λίγη σοφία με τους παίκτες που παρακολουθούσαν την αρένα του Arthur Ashe Stadium.

«Ενώ γιορτάζουμε σήμερα, η δουλειά μας απέχει πολύ από το να έχει γίνει», είπε η θρύλος του αθλητισμού στη δική της ομιλία, σύμφωνα με το ABC News.
Στη συνέχεια επανέλαβε μια φράση από την Coretta Scott King: “Ο αγώνας είναι μια ατέρμονη διαδικασία. Η ελευθερία ποτέ δεν κερδίζεται πραγματικά. Την κερδίζεις και την κερδίζεις σε κάθε γενιά.” ”

Η πολλά υποσχόμενη παίκτρια στο τουρνουά Gauff, 19 ετών, μοιράστηκε πώς γνώρισε τη Michelle μετά τη νίκη της στο US Open τη Δευτέρα. Η δευτεραθλήτρια του French Open του 2022 υπενθύμισε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ο συγγραφέας του Becoming «είπε ότι είναι καλό να μιλήσω για τον εαυτό μου».
«Νομίζω ότι ήταν χαρούμενη που μίλησα για τον εαυτό μου σήμερα», συνέχισε η Gauff, καθώς αναφέρθηκε στην έκκληση της αντιπάλου της Siegmund επειδή πήρε επιπλέον χρόνο μεταξύ των πόντων στον διαιτητή της καρέκλας.

Πηγή: people

Σχετικά άρθρα