Ξεσπά η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και καταγγέλλει την “εκκωφαντική σιωπή του κόσμου” για την κατάσταση στη Γάζα (βίντεο)

Η Βασίλισσα της Ιορδανίας Ράνια κατηγόρησε τους δυτικούς ηγέτες ότι δρουν με “Δύο μέτρα και δύο σταθμά” επειδή δεν καταδίκασαν τη δολοφονία Παλαιστινίων αμάχων από το Ισραήλ κατά τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Η Ράνια, γεννημένη από Παλαιστίνιους γονείς στο Κουβέιτ, αναφέρει σε συνέντευξή της στην Christiane Amanpour του CNN ότι είναι λάθος που στη δύση αντιτάχθηκαν σε μια γενική κατάπαυση του πυρός και είπε ότι η σιωπή τους έδινε την εντύπωση ότι ήταν «συνένοχοι» στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα.

Στο βίντεο που ακολουθεί η δημοσιογράφος απευθύνει την πρώτη της ερώτηση προς τη Βασίλισσα Ράνια λέγοντας “Θέλω να σας ρωτήσω, ως Αραβίδα, ως Παλαιστίνια, ως άνθρωπος και ως μητέρα, πως αισθάνεστε μετά την 7η Οκτωβρίου;” με τη Ράνια να απαντά συγκινημένη λέγοντας ότι δεν μπορεί να περιγράψει το μέγεθος της θλίψης, του πόνου και του σοκ που αισθάνονται στην Ιορδανία, όλοι ενωμένοι σ’ αυτόν τον πόνο, ανεξάρτητα από την καταγωγή που έχει ο καθένας και συνεχίζει λέγοντας ότι:

«Οι άνθρωποι σε όλη τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Ιορδανίας, είμαστε απλώς σοκαρισμένοι και απογοητευμένοι από την αντίδραση του κόσμου σε αυτήν την καταστροφή που εκτυλίσσεται. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες όμως , είδαμε με κραυγαλέο τρόπο ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά».

«Όταν συνέβη η 7η Οκτωβρίου, ο κόσμος αμέσως και απερίφραστα στάθηκε στο πλευρό του Ισραήλ και του δικαιώματός του να υπερασπιστεί τον εαυτό του και καταδίκασε την επίθεση», είπε για την ημέρα που οι στρατιώτες της Χαμάς ξεκίνησαν μια επίθεση που σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και απήγαγε περισσότεροι από 220 άλλοι, σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

«Αλλά αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βλέπουμε σιωπή στον κόσμο».

Το Ισραήλ απάντησε με ανελέητες αεροπορικές επιδρομές που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς έχουν σκοτώσει 6.546 ανθρώπους, κυρίως άμαχους και πολλούς από αυτούς παιδιά.

Έχει επίσης επιβάλει πλήρη πολιορκία στους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μια «καταστροφική» ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια, υπό την απειλή όπλου, αλλά είναι εντάξει να τους βομβαρδίσεις μέχρι θανάτου;» ρωτά η βασίλισσα Ράνια.

Πολλές δυτικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει επανειλημμένα και δημόσια την υποστήριξή τους στο Ισραήλ, ενώ το προέτρεψαν επίσης να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Η βασίλισσα Ράνια είπε σχετικά με την άρνηση της Δύσης να υποστηρίξει μια κατάπαυση του πυρός ότι «η σιωπή είναι εκκωφαντική και, για πολλούς στην περιοχή μας, κάνει τον δυτικό κόσμο συνένοχο μέσω της υποστήριξής τους και μέσω της κάλυψης που δίνουν στο Ισραήλ».

Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει τις εκκλήσεις για μια γενική κατάπαυση του πυρός, η οποία σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο θα ωφελήσει μόνο τη Χαμάς.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε την Τρίτη για «επικά δεινά» στη Γάζα και είπε ότι υπήρξαν «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου». Ο Γκουτέρες μάλιστα προκάλεσε έξαλλη αντίδραση από Ισραηλινούς διπλωμάτες όταν είπε ότι η επίθεση της Χαμάς «δεν έγινε στο κενό».

Αυτό το συναίσθημα συμμερίστηκε και η βασίλισσα Ράνια, η οποία είπε στο CNN ότι ήταν λάθος να πούμε ότι η σύγκρουση ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.

«Αυτή είναι μια ιστορία 75 ετών. μια ιστορία συντριπτικού θανάτου και εκτοπισμού στον παλαιστινιακό λαό. Είναι μια ιστορία κατοχής κάτω από ένα καθεστώς απαρτχάιντ», είπε.

Όταν πιέστηκε για αυτόν τον ισχυρισμό, η Ράνια επικαλέστηκε διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ για απαρτχάιντ.

Το Ισραήλ είχε απαντήσει σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας του 2022 που έλεγε ότι διαπράττει απαρτχάιντ αποκαλώντας την Αμνηστία «ριζοσπαστική οργάνωση» και λέγοντας ότι η χώρα είναι «μια δημοκρατία δεσμευμένη στο διεθνές δίκαιο».

Σχετικά άρθρα