Τριτοκοσμικές εικόνες με μαστιγώματα και ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου στα σχολεία της Κένυας: Μια μαθήτρια δολοφονήθηκε γιατί δεν άρεσε στον υποδιευθυντή ο τρόπος που είχε χτενίσει τα μαλλιά της (Βίντεο)

Ο Caleb Mwangi είναι κι αυτός ένα από τα παιδιά που ξυλοκοπήθηκαν άγρια ​​στο σχολείο του στην Κένυα, γιατί πήρε επιπλέον φαγητό στο πρωινό που. Το παιδί κατέληξε να βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση για 11 ημέρες σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

“Όταν έφτασα εκεί, δεν μπορούσε να σηκωθεί απ’ το κρεβάτι του. Δεν μπορούσε να μιλήσει”, είπε ο πατέρας του Φρεντ Μουάνγκι στο BBC. Το περιστατικό συνέβη πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν ο Caleb ήταν 13 ετών. 

Ο έφηβος είναι γεμάτος οργή που μερικές φορές τον κάνει να χτυπά γροθιές στον τοίχο. Αυτή η οργή είναι αποτέλεσμα, λέει, του τραύματος που του προκλήθηκε επειδή έφτασε πολύ κοντά στον θάνατο.

Ο πατέρας του Caleb βάζει τον γιο του να σηκωθεί και να σηκώσει τα ρούχα του για να αποκαλύψει μια τεράστια ουλή, που καλύπτει σχεδόν όλη του την πλάτη. Λέει ότι τα τραύματα ήταν τόσο βαθιά που ο χειρουργός έπρεπε να αφαιρέσει μεγάλα κομμάτια δέρματος από τους μηρούς του για να τα χρησιμοποιήσει ως δερματικά μοσχεύματα.

Ο Φρεντ Μουάνγκι δείχνει τη σημαδεμένη πλάτη του γιου του Κάλεμπ
Ο ξυλοδαρμός του Caleb τον άφησε με σημάδια σε όλη την πλάτη και τα πόδια του

“Εδώ είναι στο νοσοκομείο”, λέει η μητέρα του Agnes Mutiri, δείχνοντας φωτογραφίες του Caleb στο κινητό της, πολύ σοκαριστικές για να τις δημοσιεύσει. Ξαπλωμένος μπρούμυτα στο κρεβάτι, με πληγές να καλύπτουν τα πόδια, την πλάτη και τα χέρια του, ακόμα και το πρόσωπό του. 

«Όλο του το σώμα ήταν έτσι».

Η σωματική τιμωρία στα σχολεία έχει μακρά ιστορία στην Κένυα, που χρονολογείται από την εποχή που ιεραπόστολοι και αποικιστές βασίζονταν σε αυτήν για να επιβάλουν την εξουσία τους. Το 2001, η κυβέρνηση της Κένυας απαγόρευσε την πρακτική αυτή στα σχολεία, αλλά ήταν πιο δύσκολο να αλλάξει η στάση των ανθρώπων.

Στοιχεία από την τελευταία έκθεση Βίας κατά των Παιδιών, μια εθνική έρευνα στα νοικοκυριά το 2019, αποκάλυψε ότι περισσότεροι από τους μισούς πολίτες από 18 έως 24 ετών στην Κένυα συμφώνησαν ότι ήταν απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία.

Ο Caleb λέει ότι στην περίπτωσή του ήταν η Nancy Gachewa, η διευθύντρια του Gremon Education Center – ένα σχολείο στην πόλη Bamburi κοντά στη Μομπάσα – που πρώτα τον χτύπησε και μετά διέταξε άλλους μαθητές να συνεχίσουν την τιμωρία. Η κα Gachewa αρνείται τις κατηγορίες και λέει ότι δεν ήταν στο σχολείο όταν συνέβη το συγκεκριμένο περιστατικό.

«Ήμουν τόσο πεινασμένος, πήρα πέντε chapatis και τα έφαγα με τσάι», λέει ο Caleb.

Η κυρία Gachewa και ένας μεγαλύτερος μαθητής, ο Idd Salim, συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για επίθεση και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης. Ο Salim καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών πέρυσι και, στο πλαίσιο συμφωνίας ένστασης, έχει καταθέσει κατά της κυρίας Gachewa στο δικαστήριο. Η δικογραφία εναντίον της είναι μακρά και συνεχίζεται.

Αν και η περίπτωση του Caleb είναι φρικτή, δεν είναι καθόλου μοναδική. Ένας υπάλληλος στο Teachers Service Commission (TSC), έναν ανεξάρτητο οργανισμό που διαχειρίζεται όλες τις πτυχές του επαγγέλματος του εκπαιδευτικού στην Κένυα, μίλησε στο BBC υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο δάσκαλος του Beacon Robert Omwa διοργανώνει ένα εργαστήριο για δασκάλους στην Κένυα
Το TSC υποστηρίζει μια πρωτοβουλία που εκπαιδεύει τους δασκάλους να επιδίδουν πειθαρχία χωρίς να χρησιμοποιούν σωματική τιμωρία

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, τα τελευταία τρία χρόνια, οι αναφορές για σοβαρούς ξυλοδαρμούς στα σχολεία έχουν υπερτετραπλασιαστεί από επτά σε 29. Κι όμως, τα περισσότερα περιστατικά δεν αναφέρονται ποτέ.

“Είμαστε σε κρίση… νιώθουμε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Περιπτώσεις παιδιών που τραυματίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν. Ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις είχαν πολύ σοβαρές συνέπειες, ακόμη και θάνατο”, είπε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι περιπτώσεις ξυλοδαρμών στα σχολεία συχνά δεν φτάνουν στη δικαιοσύνη, προσθέτοντας ότι τα περιστατικά «αποσιωπούνται» και «δεν βλέπουν ποτέ το φως της δημοσιότητας».

“Τόσες φορές, μέχρι να φτάσει η υπόθεση σε εμάς, τόσα αποδεικτικά στοιχεία έχουν αλλοιωθεί. Μερικές φορές δεν μπορούμε καν να κρατήσουμε τους μάρτυρες.”

Η σκέψη ότι ένας μαθητής θα μπορούσε να πεθάνει στα χέρια των επαγγελματιών εκπαίδευσης που υποτίθεται ότι τον προστατεύουν είναι αδιανόητη για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια, περισσότεροι από 20 θάνατοι που συνδέονται με σχολικούς ξυλοδαρμούς έχουν αναφερθεί στα μέσα ενημέρωσης.

Μια φωτογραφία με κορνίζα της Ebbie Noelle Samuels κρεμασμένη σε έναν τοίχο
Μάρτυρες λένε ότι η Ebbie Noelle Samuels ξυλοκοπήθηκε λόγω του χτενίσματος της

Η δεκαπεντάχρονη Ebbie Noelle Samuels πιστεύεται ότι είναι ένας από αυτούς.

Η Ebbie ήταν οικότροφος στο δευτεροβάθμιο σχολείο Gatanga CCM στην κομητεία Murang’a, περίπου 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, Ναϊρόμπι. Στις 9 Μαρτίου 2019 η μητέρα της, Martha Wanjiro Samuels, έλαβε ειδοποίηση ότι η κόρη της δεν ήταν καλά και βρισκόταν στο νοσοκομείο. Όταν η μητέρα έφτασε εκεί, η Ebbie ήταν ήδη νεκρή.

Το σχολείο είπε ότι πέθανε στον ύπνο της, αλλά μάρτυρες λένε ότι χτυπήθηκε από τον υποδιευθυντή λόγω του τρόπου που είχε χτενίσει τα μαλλιά της!

“Η έκθεση της νεκροψίας αποκάλυψε ότι είχε σοβαρό τραύμα στο κεφάλι, αμβλύ τραύμα που προκλήθηκε από χρήση βίας. Συνεπώς, κάποιος την χτύπησε για να της προκαλέσει τέτοιου είδους τραυματισμό, που οδήγησε στον θάνατό της”, είπε η κυρία Samuels. Η γυναίκα έκανε εκστρατεία για τέσσερα χρόνια για να διερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της.

Martha Wanjiro Samuels

«Θα κάνω ό,τι πρέπει να κάνω όσο είμαι ζωντανή για να διασφαλίσω την απονομή δικαιοσύνης για το παιδί μου», είπε η κυρία Samuels, η οποία ακόμα περιμένει να ακούσει την έκβαση της υπόθεσης.

“Είπα στον εαυτό μου: “Δεν θα σιωπήσω. Δεν θα εγκαταλείψω τη μάχη”. Ίσως η μέρα που τα παρατάω να είναι η μέρα που θα έχω φύγει, όπως η κόρη μου, αλλά όσο αναπνέω δεν θα τα παρατήσω».

Το BBC Africa Eye ζήτησε συνέντευξη από το Υπουργείο Παιδείας της Κένυας, αλλά κανείς δεν ήταν πρόθυμος να μιλήσει.

Πηγή: BBC

Σχετικά άρθρα