Που οφείλεται το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά, ειδικά στους άντρες; Είναι η “μπυροκοιλιά” αποτέλεσμα μόνο του ποτού;

Το να κουβαλάς μερικά επιπλέον κιλά δεν είναι ασυνήθιστο, ειδικά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Αλλά αυτά τα κιλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το βάρος έχει τη μορφή συσσωρευμένου λίπους στην κοιλιά.

Το λίπος στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνο λίπος

Το πρόβλημα με το λίπος της κοιλιάς είναι ότι δεν περιορίζεται στο στρώμα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Αυτό λέγεται υποδόριο λίπος. Το κοιλιακό λίπος περιλαμβάνει επίσης το σπλαχνικό λίπος και αυτό βρίσκεται βαθιά μέσα στην κοιλιά και περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα.

Ανεξάρτητα από το συνολικό βάρος ενός ατόμου, η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας λίπους στην κοιλιά αυξάνει τον κίνδυνο:

  • Υψηλής πίεσης του αίματος.
  • Ανθυγιεινούς ποσότητας λίπους στο αίμα.
  • Υπνικής άπνοιας
  • Καρδιακών ασθενειών
  • Υψηλού σακχάρου στο αίμα και διαβήτη
  • Ορισμένων καρκίνων
  • Εγκεφαλικού
  • Λιπώδους διήθησης (λίπος στο συκώτι)
  • Πρώιμο θάνατο από οποιαδήποτε αιτία

Ο ρόλος της ηλικίας και της γενετικής

Το πόσο ζυγίζει ένα άτομο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τέσσερα πράγματα:

  • Τις θερμίδες που λαμβάνονται κάθε μέρα
  • Τις θερμίδες που καίγονται κάθε μέρα.
  • Την ηλικία
  • Τις γονιδιακές επιδράσεις

Οι άνθρωποι που τρώνε και πίνουν περισσότερες θερμίδες από όσες καίνε κάθε μέρα είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν επιπλέον βάρος, συμπεριλαμβανομένου του λίπους στην κοιλιά. Το να γερνάς κάνει επίσης τη διαφορά. Οι άνθρωποι χάνουν μυς καθώς γερνούν. Και το πρόβλημα είναι χειρότερο για όσους δεν είναι σωματικά δραστήριοι. Η απώλεια μυϊκής μάζας μειώνει το πόσο γρήγορα το σώμα χρησιμοποιεί τις θερμίδες. Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Για παράδειγμα, όταν οι άνδρες είναι στα 50 τους, χρειάζονται περίπου 200 θερμίδες λιγότερες την ημέρα από ό,τι όταν είναι στα 30 τους. Τα γονίδια μπορούν επίσης να συμβάλουν στις πιθανότητες ενός ατόμου να είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, όπως επίσης παίζει σημαντικό ρόλο το που το σώμα αποθηκεύει λίπος.

Αλκοόλ και λίπος στην κοιλιά

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυτό που μερικές φορές ονομάζεται “μπυροκοιλιά”, αλλά η μπύρα και γενικότερα το αλκοόλ από μόνα τους δε φταίνε. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οποιουδήποτε είδους μπορεί να μεγαλώσει σημαντικά το πρόβλημα. Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το μόνο με μέτρο. Για τους άνδρες, αυτό σημαίνει έως δύο ποτά την ημέρα. Όσο λιγότερα πίνει κάποιος, τόσο λιγότερες θερμίδες χρειάζεται να κάψει και τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να συσσωρευτεί λίπος στην κοιλιά, ειδικά με την πάροδο του χρόνου.

Βρείτε το μέγεθος της κοιλιάς σας

Για να δείτε εάν το λίπος στην κοιλιά σας ανησυχεί, μετρήστε τη μέση σας:

  • Σταθείτε και τοποθετήστε μια μεζούρα γύρω από το γυμνό στομάχι σας, ακριβώς πάνω από τον ισχίο σας.
  • Τραβήξτε τη μεζούρα μέχρι να εφαρμόζει σφιχτά, αλλά να μην πιέζετε στο δέρμα. Βεβαιωθείτε ότι η μεζούρα είναι επίπεδη.
  • Χαλαρώστε, εκπνεύστε και μετρήστε τη μέση σας. 

Για τους άνδρες, μια μέτρηση μέσης μεγαλύτερη από 102 εκατοστά σηματοδοτεί μια ανθυγιεινή ποσότητα λίπους στην κοιλιά και υψηλότερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας. Γενικά, όμως, όσο μεγαλύτερη είναι η μέτρηση της μέσης, τόσο υψηλότεροι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Λεπτύνετε τη μέση σας

Μπορείτε να ενισχύσετε και να τονώσετε τους κοιλιακούς μύες με ασκήσεις εστιασμένες στην κοιλιά σας. Αλλά οι ασκήσεις από μόνες τους δεν θα σας απαλλάξουν από το λίπος στην κοιλιά. Τα καλά νέα είναι ότι το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται στις ίδιες στρατηγικές δίαιτας και άσκησης που μπορούν να σας βοηθήσουν να διώξετε τα περιττά κιλά και να μειώσετε το συνολικό σωματικό λίπος. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά:

  • Καταναλώστε μια υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, περιορίστε τα επεξεργασμένα κρέατα, καθώς και τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως το τυρί και το βούτυρο και επιλέξτε μέτριες ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών. Βρίσκονται σε ψάρια, ξηρούς καρπούς και ορισμένα φυτικά έλαια.
  • Επιλέξτε τα μεγέθη των μερίδων με σύνεση. Ακόμη και όταν κάνετε υγιεινές επιλογές, οι θερμίδες συσσωρεύονται. Στο σπίτι, μειώστε τις μερίδες σας. Στα εστιατόρια, μοιραστείτε τα γεύματά σας ή φάτε μισό γεύμα και πάρτε το υπόλοιπο σπίτι.
  • Αντικαταστήστε τα ζαχαρούχα ποτά. Πίνετε νερό ή άλλα ποτά χωρίς ζάχαρη.
  • Γίνετε πιο δραστήριοι. Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, το Υπουργείο Υγείας συνιστά μέτρια αερόβια δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα, για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα ή έντονη αερόβια δραστηριότητα, όπως τζόκινγκ, για τουλάχιστον 75 λεπτά την εβδομάδα. Συνιστώνται ασκήσεις ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Εάν θέλετε να χάσετε βάρος ίσως χρειαστεί να ασκηθείτε περισσότερο. 

Η απώλεια λίπους στην κοιλιά απαιτεί προσπάθεια και υπομονή. Για να χάσετε το επιπλέον λίπος και να μην επανέλθει, στοχεύστε σε αργή και σταθερή απώλεια βάρους. Ζητήστε βοήθεια από τον γιατρό σας για να ξεκινήσετε και να παραμείνετε υγιείς.

Σχετικά άρθρα