Όλα όσα θέλατε να ξέρετε για τις φερομόνες και τα αρώματα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να προσελκύσουν ερωτικά το αντικείμενο του πόθου σας

Οι φερομόνες είναι μια συναρπαστική σειρά χημικών ουσιών που παράγονται από ζώα και φυτά. Έρευνες αναφέρουν ότι οι φερομόνες μπορεί να υπάρχουν και στους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, ενώ ίσως έχετε συναντήσει αρώματα φερομόνης που ισχυρίζονται ότι μπορούν να σαγηνεύσουν και να προσελκύσουν ερωτικά το αντίθετο φύλο, η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την λειτουργία της φερομόνης στη ζωή μας.

Τι είναι οι φερομόνες;

Με επίσημη ονομασία από το 1959, οι φερομόνες είναι χημικές ουσίες που εκκρίνονται έξω από το σώμα σε υγρά όπως τα ούρα και ο ιδρώτας. Ουσιαστικά, οι φερομόνες είναι αόρατοι χημικοί αγγελιαφόροι που επηρεάζουν την ανθρώπινη συμπεριφορά, στέλνοντας σήματα από το ένα άτομο στο άλλο του ίδιου είδους. 

Έχουν όλοι φερομόνες;

Ενώ έχουν ανακαλυφθεί φερομόνες σε άλλα είδη ζώων, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι αν υπάρχουν στον άνθρωπο. Μελέτες στη δεκαετία του 1970 δημοσίευσαν ευρήματα σύμφωνα με τα οποία οι λεγόμενες φερομόνες εμπλέκονται στον «συγχρονισμό περιόδου» των γυναικών – την ιδέα ότι οι άνθρωποι που ζουν μαζί ή περνούν πολύ χρόνο μαζί αρχίζουν να έχουν έμμηνο ρύση την ίδια στιγμή.

Και από τότε, η έρευνα επικεντρώθηκε κυρίως στο εάν οι φερομόνες έχουν επίδραση στην ανθρώπινη έλξη και αναπαραγωγή. Αλλά πολλές από αυτές τις μελέτες έχουν αμφισβητηθεί και χαρακτηριστεί ως «αδύναμες» από ορισμένους ερευνητές.

Παρόλα αυτά, κάποιοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να έχουν φερομόνες ενώ άλλοι θεωρούν ότι οι άνθρωποι μπορεί να μην ανταποκρίνονται πλέον σε αυτές με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα ζώα.

Ωστόσο, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν φερομόνες στους ανθρώπους, είναι πιθανό ότι κάθε άτομο θα τις έχεισε εκκρίσεις, όπως ούρα, ιδρώτας, σπέρμα και μητρικό γάλα — όπως κάθε άλλο μέλος του ζωικού βασιλείου.

Έχουν άλλα θηλαστικά φερομόνες;

Φερομόνες υπάρχουν σε μια ποικιλία ζωικών ειδών, συμπεριλαμβανομένων των θηλαστικών και των εντόμων. Μάλιστα, οι φερομόνες έχουν συνδεθεί με λειτουργίες όπως η προσέλκυση συντρόφων, η περιχάραξη μιας περιοχής, ακόμη και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ενός ζώου που γεννά και των απογόνων του.

Μάλιστα, η πρώτη φερομόνη ανακαλύφθηκε σε έναν τύπο σκόρου. Αργότερα έρευνες ανακάλυψαν αυτά τα χημικά σήματα σε ποντίκια, γουρούνια, και κατσίκες.

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι φερομονών; 

Μέχρι στιγμής, οι φερομόνες έχουν κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις τύπους:

  • Απελευθερωτές
  • Σηματοδότες
  • Διαμορφωτές
  • Primers

Οι φερομόνες απελευθέρωσης βραχείας δράσης τείνουν να προκαλούν μια στιγμιαία και συγκεκριμένη εκδήλωση συμπεριφοράς, όπως η έλξη προς έναν πιθανό σύντροφο.

Οι φερομόνες σήμανσης είναι πιο κοινωνικής φύσης, στέλνοντας πληροφορίες για ένα ζώο όπως η γενική του υγεία, η πρόσφατη διατροφή και η θέση του σε μια ιεραρχία.

Οι διαμορφωτές φερομόνες είναι ακόμη πιο λεπτές, επηρεάζοντας τη διάθεση και τα συναισθήματα.

Τέλος, οι primer φερομόνες επηρεάζουν τα αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά συστήματα, όπως η εφηβεία και η έμμηνος ρύση.

Πώς λειτουργούν οι φερομόνες;

Τα θηλαστικά (εκτός των ανθρώπων) μαζί με τα ερπετά και τα αμφίβια έχουν έναν ιστό που μπορεί να ανιχνεύσει φερομόνες και ονομάζεται vomeronasal organ (VNO).

Οι άνθρωποι, παρόλο που έχουν επίσης ένα VNO, δεν θεωρείται ότι είναι λειτουργικό. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν και να ανταποκρίνονται στις φερομόνες, όπως τα κουνέλια και τα πρόβατα, χρησιμοποιούν το κύριο οσφρητικό τους σύστημα για να το κάνουν, όμως δεν υπάρχουν ακόμα αδιάσειστα στοιχεία ότι οι άνθρωποι έχουν φερομόνες.

Παίζουν ρόλο οι φερομόνες στην έλξη;

Δύο στενά συνδεδεμένα στεροειδή – η ανδροστενόνη και η ανδροσταδιενόνη – έχουν αποτελέσει το κύριο ενδιαφέρον σε αυτόν τον τομέα. Πιστεύεται ότι έχουν φερομονικές επιδράσεις, σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές.

Μάλιστα, και τα δύο στοιχεία έχει βρεθεί ότι έχουν θετική επίδραση στη διάθεση μιας γυναίκας. Η ανδροσταδιενόνη μπορεί επίσης να χρησιμεύσει στην τόνωση της σεξουαλικής επιθυμίας των γυναικών και να προκαλέσει διέγερση σε συγκεκριμένες συνθήκες, όπως όταν υπάρχει ένα αρσενικό.

Λειτουργούν πράγματι τα αρώματα φερομόνης;

Παρά τα αδύναμα στοιχεία, ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν να κεφαλαιοποιήσουν τις λεγόμενες ανθρώπινες φερομόνες, προσθέτοντάς τες στις συνθέσεις αρωμάτων και ισχυριζόμενοι ότι μπορούν να ενισχύσουν τα πάντα, από τη σεξουαλική έλξη μέχρι τη λίμπιντο. Συχνά εμφανίζονται εκκρίσεις που συνδέονται με τη συμπεριφορά ζευγαρώματος σε άλλα είδη, όπως η προαναφερθείσα ανδροστενόνη.

Υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τις φερομόνες σας;

Στο Διαδίκτυο, θα βρείτε πολλές συμβουλές για την ενίσχυση των επιπέδων φερομόνης, από την τακτική άσκηση για την παραγωγή ιδρώτα έως τη λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων για την αύξηση της τεστοστερόνης.

Σχετικά άρθρα