Η ροζ σημαία της Γεωργίας Λαλέ φτιάχτηκε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών από την Ελλάδα που ξάπλωναν πάνω τους η τύλιγαν με αυτά τα βασανισμένα κορμιά τους

Μετά από βροχή αντιδράσεων το πολυσυζητημένο εικαστικό έργο της ροζ σημαίας της Γεωργίας Λαλέ κατέβηκε από τον τοίχο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, ύστερα από την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, και δυστυχώς έγινε γνωστό λόγω του σάλου που προκλήθηκε και όχι για την ιστορία που κρύβεται πίσω από το έργο και την προσπάθεια ευαισθητοποίησης για την βία κατά των γυναικών.

«Το έργο τέχνης δημιουργείται από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα. Αυτές οι γυναίκες έχουν φαινομενικά λίγα κοινά πράγματα, αλλά όλες έχουν ξαπλώσει σε αυτά τα σεντόνια απελπισμένες και φοβισμένες» αναφέρει η περιγραφή της έκθεσης.

Σε ανάρτησή της στο προσωπικό της προφίλ στο instagram η δημιουργός του έργου τέχνης ξεκαθαρίζει ότι η πρόθεσή της ήταν να φέρει στην επιφάνεια τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και τις περιπτώσεις εγκλημάτων κατά των γυναικών. Έτσι, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα προβλήματα που βιώνουν οι κακοποιημένες γυναίκες και στην Ελλάδα έφτιαξε μια σημαία που υφάνθηκε από σεντόνια κακοποιημένων γυναικών, οι οποίες ξάπλωναν πάνω τους ή τυλίγαν με αυτά τα βασανισμένα κορμιά τους.

Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης:

“Τα κομμάτια «Σημαία» και «Ενοχές της γειτονιάς» κατέβηκαν. Η «Σημαία» μετά τη λογοκρισία του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και η «Ενοχή της Γειτονιάς» λόγω των ανησυχιών μου για την ασφάλειά της.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους στέκονται δίπλα στην τέχνη μου και στο μήνυμά της. Και ιδιαίτερα την Πολιτιστική Επιτροπή και το προσωπικό του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη που πίστεψαν στη δουλειά μου και της έδωσαν χώρο.

Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή. Τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ηρωίδες της Ελλάδας και κάθε έθνους.

Το έργο «Ενοχή της γειτονιάς» έχει 22 σπίτια. Κάθε ένα για κάθε θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα το 2022. Κάθε σπίτι έχει σημειώσεις με τα ονόματά τους, την ηλικία, την τοποθεσία και την ημερομηνία θανάτου.

Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια, δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να ονειρεύονται έναν κόσμο όπου όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί να εκφράζονται χωρίς λογοκρισία.

Η υποστήριξή σας μας φέρνει πιο κοντά και σε ένα καλύτερο αύριο.”

Σχετικά άρθρα