TB Joshua: Ανατριχιαζει η δράση του ηγέτη της Μεγαεκκλησίας της Νιγηρίας – Βασανιστήρια, μαστιγώματα, βιασμοί, αμβλώσεις και σκηνοθετημένες “θαυματουργές θεραπείες”

Στοιχεία εκτεταμένης κακοποίησης και βασανιστηρίων από τον ιδρυτή μιας από τις μεγαλύτερες χριστιανικές ευαγγελικές εκκλησίες στον κόσμο είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν ξεπερνούν και την πιο αρρωστημένη φαντασία.

Δεκάδες πρώην μέλη της Εκκλησίας της Συναγωγής όλων των Εθνών -πέντε εκ των οποίων είναι Βρετανοί- καταγγέλλουν φρικαλεότητες, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και αναγκαστικών αμβλώσεων, από τον αείμνηστο ΤΒ Τζόσουα, ηγέτη της Μεγαεκκλησίας της Νιγηρίας. Μάλιστα, οι ισχυρισμοί αυτοί εκτείνονται σε μια χρονική περίοδο που φτάνει τα 20 χρόνια.

Απίστευτη βία με βασανισμούς, βιασμούς και εκτρώσεις

Ο TB Joshua, ο οποίος πέθανε το 2021, ήταν ένας χαρισματικός και εξαιρετικά επιτυχημένος ιεροκήρυκας και τηλεευαγγελιστής που είχε τεράστιο παγκόσμιο κοινό. Η δράση του όμως μόνο θεάρεστη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού μετά από έρευνα δύο ετών το BBC ανακάλυψε ότι υπάρχουν:

  • Δεκάδες αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για σωματική βία ή βασανιστήρια που διεξήγαγε ο Τζόσουα, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων κακοποίησης παιδιών, μαστιγώσεις και αλυσοδέσεις.
  • Πολλές γυναίκες που λένε ότι δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση από τον Τζόσουα, με ορισμένες να ισχυρίζονται ότι βιάζονταν επανειλημμένα, και μάλιστα για χρόνια, μέσα στο συγκρότημα.
  • Πολλαπλές καταγγελίες για αναγκαστικές αμβλώσεις μέσα στην εκκλησία μετά τους υποτιθέμενους βιασμούς από τον Τζόσουα, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που λέει ότι είχε πέντε τερματισμούς μετά από εγκυμοσύνη.
  • Πολλαπλοί λογαριασμοί από πρώτο χέρι που περιγράφουν λεπτομερώς πώς ο Joshua προσποιήθηκε τις «θαυματουργές θεραπείες» του, οι οποίες μεταδόθηκαν σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, “πουλώντας” ψεύτικες ελπίδες και εξαπατώντας τους πιστούς.

Συγκλονίζει η μαρτυρία γυναίκας που νόμιζε ότι πήγε στον παράδεισο και συνάντησε την κόλαση

Ένα από τα θύματα, μια Βρετανίδα, που ονομάζεται Rae, ήταν 21 ετών όταν εγκατέλειψε το πτυχίο της στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον το 2002 και στρατολογήθηκε στην εκκλησία. Πέρασε τα επόμενα 12 χρόνια ως ένας από τους λεγόμενους «μαθητές» του Τζόσουα μέσα στο τσιμεντένιο συγκρότημα που μοιάζει με λαβύρινθο, στο Λάγος.

Εκεί βίωσε ένα συγκλονιστικό ταξίδι μέσα σ’ έναν λαβύρινθο χειραγώγησης και τρομακτικής κακοποίησης που διαπράχθηκε από μια από τις πιο ισχυρές θρησκευτικές προσωπικότητες του 21ου αιώνα, τον TB Joshua.

«Όλοι νομίζαμε ότι ήμασταν στον παράδεισο, αλλά ήμασταν στην κόλαση και στην κόλαση συμβαίνουν τρομερά πράγματα», είπε στο BBC η Rae και συνέχισε λέγοντας ότι δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από τον Τζόσουα και υποβλήθηκε σε μια μορφή απομόνωσης για δύο χρόνια. Η κακοποίηση ήταν τόσο συγκλονιστική, που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει πολλές φορές μέσα στο συγκρότημα.

Τεράστιο το δίκτυο ενημέρωσης της Εκκλησίας της Συναγωγής

Η Εκκλησία της Συναγωγής όλων των Εθνών έχει ακόλουθους σε όλο τον κόσμο, ενώ λειτουργεί και ένα χριστιανικό τηλεοπτικό κανάλι που ονομάζεται Emmanuel TV και δίκτυα μέσων κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια θεατές. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική ταξίδεψαν στη Νιγηρία, συνεπαρμένοι από τη δράση του ιεροκήρυκα Τζόσουα, τον οποίο επιθυμούσαν να δουν να κάνει «θεραπευτικά θαύματα». Τουλάχιστον 150 επισκέπτες ζούσαν μαζί του ως μαθητές στο συγκρότημα του στο Λάγος, μερικές φορές για δεκαετίες.

Rae
Η Rae πέρασε 12 χρόνια στο συγκρότημα του Τζόσουα

Δεκάδες οι μαρτυρίες ανθρώπων οι έζησαν την κόλαση στα χέρια του αρρωστημένου ιεροκήρυκα

Περισσότεροι από 25 πρώην «μαθητές» μίλησαν στο BBC – από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νιγηρία, τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Γκάνα, τη Ναμίμπια και τη Γερμανία – δίνοντας ισχυρή επιβεβαιωτική μαρτυρία για τις εμπειρίες τους μέσα στην εκκλησία, με τις πιο πρόσφατες εμπειρίες το 2019. Πολλά θύματα ήταν στην εφηβεία τους όταν εντάχθηκαν για πρώτη φορά. Σε ορισμένες από τις περιπτώσεις Βρετανών, η μεταφορά τους στο Λάγος πληρώθηκε από τον Τζόσουα, σε συντονισμό με άλλες εκκλησίες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Rae και πολλοί άλλοι συνεντευξιαζόμενοι συνέκριναν τις εμπειρίες τους με το να ανήκουν σε μια λατρεία. Η Jessica Kaimu, από τη Ναμίμπια, ανέφερε ότι η δοκιμασία της κράτησε περισσότερα από πέντε χρόνια. Λέει ότι ήταν 17 ετών όταν ο Τζόσουα τη βίασε για πρώτη φορά και ότι οι επόμενες περιπτώσεις βιασμού από τον ΤΒ Τζόσουα την οδήγησαν σε πέντε αναγκαστικές εκτρώσεις ενώ βρισκόταν ακόμη εκεί. Παραδέχεται μάλιστα ότι θα μπορούσε να είχε πεθάνει.

Άλλοι συνεντευξιαζόμενοι λένε ότι τους έγδυσαν και τους ξυλοκόπησαν με ηλεκτρικά καλώδια και μαστίγια αλόγων, και τους αρνήθηκαν συστηματικά τον ύπνο.

Μετά τον θάνατό του τον Ιούνιο του 2021, ο ΤΒ Τζόσουα χαιρετίστηκε ως ένας από τους πάστορες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην αφρικανική ιστορία. Έχοντας ξεφύγει μέσα από τη φτώχεια, έχτισε μια ευαγγελική αυτοκρατορία που αριθμούσε δεκάδες πολιτικούς ηγέτες, διασημότητες και διεθνείς ποδοσφαιριστές μεταξύ των συνεργατών του.

Ωστόσο, προσέλκυσε και κάποιες διαμάχες κατά τη διάρκεια της ζωής του, όταν ένας ξενώνας για προσκυνητές της εκκλησίας κατέρρευσε το 2014, σκοτώνοντας τουλάχιστον 116 άτομα. Ο Τζόσουα ισχυριζόταν ότι “έπεσε” κάποιο μυστήριο αεροπλάνο στο κτίριο που κατέρρευσε και οδήγησε στον θάνατο τα 116 άτομα όμως οι ισχυρισμοί του απείχαν πάρα πολύ από την αλήθεια.

Ορισμένες μαρτυρίες ανθρώπων από τη Νιγηρία αναφέρουν ότι δέχθηκαν σωματική επίθεση και σε μία περίπτωση πυροβολήθηκαν, αφού προηγουμένως μίλησαν κατά της κακοποίησης και δημοσίευσαν βίντεο που περιέχουν τους ισχυρισμούς τους στο YouTube.

Συγκλονιστική είναι και η περιγραφή από ένα συνεργείο του BBC που προσπάθησε να πάρει πλάνα του συγκροτήματος της εκκλησίας στο Λάγος από δημόσιο δρόμο τον Μάρτιο του 2022 και πυροβολήθηκε επίσης από την ασφάλεια της εκκλησίας ενώ κρατήθηκε για αρκετές ώρες.

Τέσσερις από τους Βρετανούς πολίτες που μίλησαν για τα όσα έζησαν από τον Τζόσουα μέσα στην Μεγαεκκλησία αναφέρουν ότι ανέφεραν την κακοποίηση στις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου αφού διέφυγαν από την εκκλησία. Ισχυρίζονται όμως ότι δεν έγιναν περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, ένας Βρετανός και η σύζυγός του έστειλαν με email μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων της δοκιμασίας τους και τεκμήρια βίντεο – συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων υπό την απειλή όπλου από άνδρες που περιγράφουν τους εαυτούς τους ως αστυνομικούς που είναι επίσης μέλη της Μεγαεκκλησίας – στη βρετανική Ύπατη Αρμοστεία στη Νιγηρία τον Μάρτιο του 2010, φεύγοντας από την εκκλησία. Στο email του, ο άνδρας είπε ότι η σύζυγός του είχε δεχτεί επανειλημμένα σεξουαλική επίθεση και βιασμό από τον Τζόσουα. Προειδοποίησε την επιτροπή ότι άλλοι Βρετανοί υπήκοοι εξακολουθούσαν να βρίσκονται μέσα στο συγκρότημα αντιμετωπίζοντας φρικαλεότητες. Λέει επίσης ότι δεν έγινε καμία ενέργεια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου δεν απάντησε σε αυτούς τους ισχυρισμούς, αλλά είπε ότι λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη όλες τις αναφορές εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης και της βίας κατά Βρετανών υπηκόων στο εξωτερικό.

Παρ’ όλα αυτά η Μεγαεκκλησία συνεχίζει να ευδοκιμεί σήμερα, υπό την ηγεσία της χήρας του Joshua, Evelyn. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2023, ηγήθηκε μιας περιοδείας στην Ισπανία.

Αννέκα τώρα
Η Anneka λέει ότι πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά θύματα που δεν έχουν μιλήσει ακόμη

Η Anneka, μια ακόμη γυναίκα που έφυγε από το Derby στο Ηνωμένο Βασίλειο για να ενταχθεί στη Μεγαεκκλησία σε ηλικία 17 ετών, είπε στο BBC ότι πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά άλλα θύματα που δεν έχουν ακόμη μιλήσει. Ελπίζει ότι θα γίνουν περαιτέρω βήματα για να αποκαλυφθούν οι ενέργειες του Τζόσουα ενώ είπε ότι: «Πιστεύω ότι η Εκκλησία της Συναγωγής όλων των Εθνών χρειάζεται μια διεξοδική έρευνα για το γιατί αυτός ο άνθρωπος μπόρεσε να λειτουργήσει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με τον τρόπο που λειτουργούσε».

Πηγή: BBC

Σχετικά άρθρα