Μεγαλώνοντας δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε και αυτό μας κάνει να κουραζόμαστε περισσότερο – Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να έχετε έναν ήρεμο βραδινό ύπνο

Έχετε παρατηρήσει ότι όσο μεγαλώνετε τόσο πιο δύσκολο γίνεται να κοιμηθείτε, όταν πέφτετε στο κρεβάτι. Κι όταν τελικά τα καταφέρετε μπορεί να έχετε διακεκομμένο ύπνο, να ξυπνάτε δηλαδή ανά διαστήματα μέσα στη νύχτα και πολλές φορές να περνάτε αρκετή ώρα μέχρι να σας ξαναπάρει ο ύπνος.

Σύμφωνα με έρευνες, η γήρανση του σώματός μας συνδέεται με τον κακό ύπνο, που μπορεί να συμβάλει στο να αισθανόμαστε κουρασμένοι, μειώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής μας.

Γιατί η ηλικία μας επηρεάζει τον ύπνο μας;

Είναι σύνηθες για τους άντρες μεγαλύτερης ηλικίας να βιώνουν αλλαγές στην ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου τους. Πολλές από αυτές τις αλλαγές συμβαίνουν λόγω αλλαγών στο εσωτερικό ρολόι του σώματος. Αυτό βρίσκεται σε ένα μέρος του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος και αποτελείται από περίπου 20.000 κύτταρα.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, ο ύπνος τους αλλάζει λόγω των επιπτώσεων μιας γήρανσης. Η επιδείνωση της λειτουργίας του βιολογικού μας ρολογιού μπορεί να διαταράξει τους ρυθμούς μας, επηρεάζοντας άμεσα τον ύπνο μας.

Επίσης, οι αλλαγές στην παραγωγή ορμονών, όπως η μελατονίνη και η κορτιζόλη, μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στη διαταραχή του ύπνου σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το σώμα εκκρίνει λιγότερη μελατονίνη, η οποία φυσιολογικά παράγεται ως απόκριση στο σκοτάδι και βοηθά στην προώθηση του ύπνου, συντονίζοντας τους ρυθμούς της καρδιάς μας.

Συνθήκες υγείας και ύπνος 

Οι ψυχικές και σωματικές συνθήκες υγείας μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Οι καταστάσεις που επηρεάζουν συνήθως τον ύπνο σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, το άγχος, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και καταστάσεις που προκαλούν δυσφορία και πόνο, όπως είναι η αρθρίτιδα.

Τα προβλήματα ύπνου μπορεί επίσης να σχετίζονται με τις παρενέργειες των φαρμάκων. Σχεδόν το 40% των ενηλίκων άνω των 65 λαμβάνουν πέντε ή περισσότερα φάρμακα καθημερινά. Πολλά φάρμακα, είτε χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή είτε είναι συνταγογραφούμενα μπορούν να συμβάλουν στα προβλήματα ύπνου. Μάλιστα η αλληλεπίδραση πολλαπλών φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις στον ύπνο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ηλικιωμένοι μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν τον ύπνο τους. Αυτά τα βήματα συχνά περιλαμβάνουν την εστίαση στη βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και την ανάπτυξη συνηθειών που ενθαρρύνουν τον ποιοτικό ύπνο. 

Τι πρέπει να κάνω για να έχω καλύτερο ύπνο;

  • Άσκηση : Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ασκούνται τακτικά κοιμούνται πιο γρήγορα, κοιμούνται περισσότερο και αναφέρουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Η άσκηση είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας.
  • Μειώστε τους περισπασμούς της κρεβατοκάμαρας: Οι τηλεοράσεις, τα smartphone και τα έντονα φώτα μπορούν να κάνουν πιο δύσκολο τον ύπνο. Κρατήστε την τηλεόραση σε άλλο δωμάτιο και προσπαθήστε να μην κοιμηθείτε με ανοιχτή. Μετακινήστε όλα τα ηλεκτρονικά μηχανήματα μακριά από την κρεβατοκάμαρα και κρατήστε την μόνο για ύπνο και σεξ.
  • Αποφύγετε ουσίες που αποθαρρύνουν τον ύπνο: Ουσίες όπως το αλκοόλ, ο καπνός, η καφεΐνη, ακόμα και τα μεγάλα γεύματα αργά το βράδυ, μπορούν να κάνουν τον ύπνο πιο δύσκολο. Σκεφτείτε να σταματήσετε το κάπνισμα, να μειώσετε την πρόσληψη καφεΐνης και να φάτε το δείπνο σας τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο.
  • Διατηρήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Η γήρανση μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την ανάκτηση από τον χαμένο ύπνο, γιατί η ενέργειά μας δεν βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με παλιότερα. Αποφύγετε τις ξαφνικές αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου σας. Αυτό σημαίνει να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να προσέχετε να μην κάνετε απότομες αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σας.
  • Αναπτύξτε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο : Βρείτε δραστηριότητες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Πολλά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας απολαμβάνουν να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να διαβάζουν ή να βρίσκουν λίγο ήσυχο χρόνο πριν πέσουν στο κρεβάτι.

Σχετικά άρθρα