«Ο ύπνος είναι το φάρμακο της φύσης»: Τα 4 οφέλη του σύντομου ύπνου και τι λένε οι ειδικοί γι’ αυτό

Πολλοί από εμάς αρνούμαστε να πάρουμε έναν υπνάκο, σκεπτόμενοι ότι μπορεί να επηρεάσει έναν καλό ύπνο αργότερα. Στην πραγματικότητα, όμως, μπορεί να μας κάνει καλό.

Σε πολλούς πολιτισμούς, ο απογευματινός ύπνος αποτελεί καθημερινή ιεροτελεστία. Για παράδειγμα, οι Ισπανοί είναι γνωστό ότι απολαμβάνουν μια καθημερινή σιέστα και ορισμένοι Ιάπωνες εργαζόμενοι επιδίδονται σε έναν μεσημεριανό ύπνο, γνωστό ως «hirune», ή «απογευματινό ύπνο».

Τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google, η Samsung και το Facebook διαθέτουν όλα κάψουλες ύπνου στα γραφεία τους, επιτρέποντας στους εργαζόμενους να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

άνθρωπος παίρνει έναν υπνάκο

Ο σύντομος ύπνος, είναι μια αυξανόμενη τάση παγκοσμίως.

Αλλά ένας γρήγορος υπνάκος κατά τη διάρκεια της ημέρας λειτουργεί πραγματικά; Σας αφήνει να αισθάνεστε αναζωογονημένοι και γεμάτοι ενέργεια ή καταλήγετε να αισθάνεστε πιο κουρασμένοι από ό,τι ήσασταν στην αρχή; Πόση ώρα πρέπει να διαρκεί ένας υπνάκος; Και ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να τον κάνετε;

Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό ο μεσημεριανός ύπνος να μην γίνει υποκατάστατο του καλού βραδινού ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο οργανισμός επιδιορθώνει και αναγεννά τους ιστούς, χτίζει μυς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι σημαντικός για την εδραίωση της μακροπρόθεσμης μνήμης, καθώς και για την επεξεργασία των νεοαποκτηθέντων πληροφοριών.

«Ο ύπνος είναι το φάρμακο της φύσης»

«Είμαστε ιδιαίτερα εξελιγμένοι σαν όντα και χρειαζόμαστε πολλή εγκεφαλική δύναμη. Γι’ αυτό και χρειαζόμαστε πολύ ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Colin Espie, καθηγητής ιατρικής με ειδίκευση στον ύπνο, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να κοιμηθούν αρκετά τη νύχτα, όπως οι γονείς μικρών παιδιών ή οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, είναι πολύ πιθανό ότι θα επωφεληθούν από μια περίοδο πειθαρχημένου ύπνου κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Kevin Morgan, καθηγητής ψυχολογίας και ειδικός σε θέματα ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Loughborough στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πόση ώρα πρέπει να κοιμάστε;

Ο συγχρονισμός είναι το κλειδί!

Αν πρόκειται να πάρετε έναν υπνάκο, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε στα μέσα του απογεύματος και προσπαθήστε να μην τον αφήσετε να διαρκέσει περισσότερο από 20 λεπτά, γιατί «μετά από 30 λεπτά παρασύρεστε σε ύπνο αργών κυμάτων, γνωστό και ως βαθύ ύπνο, από τον οποίο είναι δύσκολο να ξυπνήσετε», εξηγεί o Morgan.

Σύμφωνα με τον Morgan, μεταξύ 14:00 και 16:00 υπάρχει μια πτώση στον κιρκάδιο ρυθμό και η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει. Οπότε, οι ώρες αυτές ενδείκνυνται για να πάρει κάποιος έναν σύντομο υπνάκο.

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ
Κοιμόμαστε σε κύκλους, καθένας από τους οποίους διαρκεί περίπου 90 λεπτά. Κάθε κύκλος αποτελείται από τέσσερα στάδια. Στο πρώτο και στο δεύτερο στάδιο, οι μύες σας αρχίζουν να χαλαρώνουν, η εγκεφαλική δραστηριότητα αρχίζει να επιβραδύνεται και η θερμοκρασία του σώματος και ο καρδιακός σας ρυθμός αρχίζουν να πέφτουν. Στη συνέχεια εισέρχεστε στο στάδιο τρία, που ονομάζεται ύπνος αργών κυμάτων ή βαθύς ύπνος, πριν μεταβείτε στον ύπνο REM, κατά τον οποίο ονειρεύεστε.

Ένας σύντομος ύπνος διάρκειας 5 έως 15 λεπτών μπορεί να βελτιώσει άμεσα τις διανοητικές μας επιδόσεις

Συμπερασματικά, τα 4 οφέλη του γρήγορου υπνάκου είναι:

α) Αυξημένη εγρήγορση και παραγωγικότητα

Το αίσθημα ατονίας ή υποτονικότητας στη μέση της ημέρας είναι μια κοινή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους. Ένας ενδυναμωτικός υπνάκος μπορεί να χρησιμεύσει ως φυσικό ενισχυτικό ενέργειας, βοηθώντας στην καταπολέμηση της απογευματινής ύφεσης. Ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να επαναφορτίσει τις μπαταρίες σας, κάνοντάς σας πιο προσεκτικούς, συγκεντρωμένους και έτοιμους να αντιμετωπίσετε τις εργασίες με περισσότερη ενέργεια και όρεξη.

β) Μείωση του στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία. Οι power naps δρουν ως ένα φυσικό αγχολυτικό που συμβάλλει στη χαλάρωση και μειώνει την ένταση. Κατά τη διάρκεια ενός υπνάκου, το σώμα έχει την ευκαιρία να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που σχετίζεται με το στρες. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα που εντάσσουν τους power naps στη ρουτίνα τους μπορεί να βιώσουν βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη διαχείριση του στρες.

γ) Βελτίωση της διάθεσης

Ο ανεπαρκής ύπνος συνδέεται συχνά με ευερεθιστότητα και διακυμάνσεις της διάθεσης. Οι power naps μπορούν να λειτουργήσουν ως ενισχυτής της διάθεσης παρέχοντας μια γρήγορη επαναφορά για το μυαλό. Η σύντομη διάρκεια αυτών των μεσημεριανών ύπνων εμποδίζει τα άτομα να εισέλθουν σε βαθύ κύκλο ύπνου, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο αδιαθεσίας κατά το ξύπνημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αναζωογονημένη και ανεβασμένη διάθεση, συμβάλλοντας σε μια πιο θετική προοπτική για την ημέρα.

δ) Βελτιωμένη σωματική υγεία

Εκτός από τα διανοητικά και συναισθηματικά οφέλη, οι power naps μπορούν να έχουν θετικές επιπτώσεις και στη σωματική υγεία. Η επαρκής ανάπαυση έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων και η εφαρμογή σύντομων υπνάκων στη ρουτίνα σας μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη συνολική υγεία της καρδιάς. Επιπλέον, η βελτιωμένη διάθεση και τα μειωμένα επίπεδα άγχους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, υποστηρίζοντας περαιτέρω την ικανότητα του σώματός σας να αποκρούει τις ασθένειες.

«Ο γρήγορος και δυναμωτικός ύπνος δεν είναι επιλογή, είναι συνήθεια»

«Μόλις αποκτήσετε τη συνήθεια, ο εγκέφαλός σας σάς βοηθάει να τη διατηρήσετε», λέει ο Espie.

Σχετικά άρθρα