Πλαστογράφησαν έγγραφα για να πάρουν πτώματα από νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας έναντι αμοιβής 1200€ και συνελήφθησαν

Οι ιδιοκτήτες ενός γραφείου τελετών στην Ισπανία καθώς και δυο υπάλληλοί του συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι πουλούσαν πτώματα σε πανεπιστημιακές σχολές Ιατρικής, έναντι 1.200 ευρώ. 

Τα τέσσερα άτομα, που συνελήφθησαν στη Βαλένθια, «πλαστογράφησαν έγγραφα για να πάρουν πτώματα από νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας, προκειμένου κατόπιν να τα πουλήσουν σε πανεπιστήμια για ερευνητικούς σκοπούς, έναντι 1.200 ευρώ», ανακοίνωσε η ισπανική αστυνομία. 

Τουλάχιστον 11 πτώματα πουλήθηκαν παράνομα στην ισπανική μητρόπολη. Επιπροσθέτως, οι τέσσερις ύποπτοι πληρώνονταν από πανεπιστημιακές σχολές για να τις βοηθήσουν να απαλλαγούν από πτώματα που είχαν μελετηθεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αποτέφρωναν τα πτώματα ή τοποθετούσαν τα τεμαχισμένα μέλη τους σε φέρετρα άλλων ανθρώπων που θα αποτεφρώνονταν.

Στην ίδια ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρεται επίσης, πως οι τέσσερις συλληφθέντες χρέωσαν «5.040 ευρώ σε πανεπιστήμιο για 11 αποτεφρώσεις πτωμάτων που μελετήθηκαν, οι οποίες δεν εμφανίζονται σε κανένα τιμολόγιο των κρεματόριων της πόλης».

Η αστυνομία πρόσθεσε πως οι τέσσερις ύποπτοι αναζητούσαν «θανόντες χωρίς άλλα μέλη οικογένειας στη ζωή» και «κατά προτίμηση αλλοδαπούς».

Η σχετική έρευνα ξεκίνησε στις αρχές του 2023, όταν αστυνομικοί διαπίστωσαν τότε πως οι δυο υπάλληλοι του γραφείου τελετών είχαν πλαστογραφήσει έγγραφα προκειμένου να πουλήσουν σε πανεπιστήμιο ένα πτώμα που βρισκόταν στο νεκροτομείο νοσοκομείου, αντί να το κηδέψουν. Ειδικότερα, ο θανών θεωρητικά έπρεπε να είχε ενταφιαστεί στον τόπο κατοικίας του, με έξοδα του δήμου, ωστόσο το πτώμα του πωλήθηκε σε πανεπιστήμιο για ερευνητικούς σκοπούς, χωρίς να είχε συναινέσει ο εκλιπών, όσο ήταν εν ζωή, ή οποιοσδήποτε άλλος.

Επίσης, είχαν εξασφαλίσει τη συναίνεση γηραιού άνδρα, που δεν είχε πλέον πλήρη συνείδηση, για να δωριστεί το πτώμα του στην επιστήμη μετά τον θάνατό του. Το εν λόγω έγγραφο της δωρεάς που υπέγραψε προέβλεπε «ότι το πτώμα θα παραδιδόταν σε συγκεκριμένη σχολή ιατρικής, όμως τελικά εστάλη σε άλλη», επειδή απλούστατα «πλήρωνε περισσότερα», τόνισε η ισπανική αστυνομία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα