Οι γηραιότερες δίδυμες στη Βρετανία, ετών 104, απαρίθμησαν τα 4 μυστικά για τη μακροζωία και τη διατήρηση της νιότης

Δίδυμες ηλικίας 104 ετών, που πιστεύεται ότι είναι οι γηραιότερες στη Βρετανία, αποκάλυψαν το μυστικό τους για να μείνουν «για πάντα νέες» και να έχουν μακροζωία.

Η Έλμα Χάρις και η Θέλμα Μπάρατ, που γεννήθηκαν με διαφορά μισής ώρας στο Στόκπορτ τον Αύγουστο του 1919 και έχουν δει τη στέψη τριών μοναρχών, ζουν τώρα μαζί σε ένα οίκο ευγηρίας στο Λανκασάιρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι δύο αδερφές μοιράστηκαν το μυστικό τους για μακροζωία, λέγοντας ότι το κλειδί είναι η θετική προοπτική, το καλό φαγητό και ένα «τολμηρό» μπράντι και λεμονάδα κάθε βράδυ.

Οι δίδυμες, που γίνονται 105 τον Αύγουστο είπαν ότι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη ζωή στο έπακρο.

«Αν νιώθεις νέος, παραμένεις νέος», είπε η Έλμα. Η δίδυμη πρόσθεσε: «Κοιταζόμαστε και λέμε: “Ποιος θα πίστευε ότι θα ζούσαμε σε αυτήν την ηλικία;”. Η Θέλμα παραδέχτηκε: «Δεν το κάναμε, αλλά είμαστε ακόμα εδώ».

Η ζωή τους

Πηγή: BBC

Στην ηλικία των 14, οι δύο αδερφές άρχισαν να εργάζονται ως συσκευαστές πακέτων και ετικετών στο Smiths Crisps αφού ρώτησαν αν υπήρχαν δουλειές στο δρόμο για το σπίτι από το σχολείο.

Ήταν 19 όταν ξέσπασε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Θέλμα συνέχισε να εργάζεται στη εταιρία σνακ, αλλά η Έλμα κλήθηκε να εργαστεί στο κοντινό εργοστάσιο της Fairey Aviation που κατασκεύαζε ανταλλακτικά για τη RAF.

Η Θέλμα είπε: «Είχαμε τις βόμβες τη νύχτα να πέφτουν πάνω μας». Η Έλμα πρόσθεσε: «Αν και οι αεροπορικές επιδρομές γίνονταν τη νύχτα, έπρεπε να πάμε στη δουλειά την επόμενη μέρα. Όταν τελείωσε γιορτάσαμε, είχε πολύ χορό».

Σταμάτησαν τη δουλειά όταν παντρεύτηκαν στα 21, με διαφορά μόλις τριών μηνών. Η Έλμα παντρεύτηκε τον Μπιλ Χιούιτ, ξυλουργό και η Θέλμα παντρεύτηκε τον Τζόζεφ Μπάρατ, έναν καπελά.

Πηγή: BBC

«Δούλευε για το εμπόριο καπέλων και αν τον έπιαναν χωρίς το καπέλο του, του έβαζαν πρόστιμο μισής κορόνας», είπε για τον σύζυγό της.

Ο πρώτος σύζυγος της Έλμα, ο Μπιλ, πέθανε αμέσως μετά τον πόλεμο, ενώ ο σύζυγος της Θέλμα, Τζο, πιάστηκε στην Ιταλία και έγινε αιχμάλωτος πολέμου.

Οι αδερφές είπαν ότι απολάμβαναν πάντα μια καλή βραδινή έξοδο και συχνά πήγαιναν σε νυχτερινά κέντρα για να χορέψουν ενώ αναζητούσαν στην πόλη καινούργια φορέματα για να φορέσουν.

Πηγή: BBC

Βέβαια, εξομολογήθηκαν ότι δεν τα πήγαιναν πάντα καλά όπως τώρα, λέγοντας ότι ήταν κοντά στο να «βγάλουν τα μάτια η μία της άλλης μερικές φορές», στα νεανικά τους χρόνια.


Σχετικά άρθρα