Ζευγάρι εγκατέλειψε τη ζωή στο διαμέρισμα – Δείτε πού επέλεξαν να ζήσουν, χωρίς ανέσεις πολυτέλειας και πώς κατέληξαν εκεί – Η ζωή τους «άλλαξε προς το καλύτερο»

Πρόκειται για ένα ζευγάρι από τον Καναδά που αποφάσισε να εγκαταλείψει την ζωή του στο διαμέρισμα και να μετακομίσει σε μια γιούρτα (μια μεγάλη κυκλική σκηνή). Μάλλον έκαναν τη σωστή κίνηση, γιατί όπως είπαν, η ζωή τους έχει «αλλάξει προς το καλύτερο».

Ο Τζόε και η Λία Χιντερμπέργκερ, σε συνέντευξη που έδωσαν, ξεναγούν στο YouTube τους θεατές στο μικρό στρογγυλό σπιτάκι που ζουν παρέα με τα κατοικίδιά τους, δύο γάτες, Πίκο και Λίλι.
Στο ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, αποκαλύπτουν πώς ζουν στη νέα τους κατοικία εδώ και πέντε μήνες και πως τους κόστισε πολύ λιγότερο από ένα συμβατικό σπίτι, μόλις 18.000 δολάρια.

Χωρίς τρεχούμενο νερό – Πού κάνουν μπάνιο

Η Λία δήλωσε πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν είναι πως δεν έχουν τρεχούμενο νερό ή εσωτερικές υδραυλικές εγκαταστάσεις, οπότε πρέπει να είναι «πολύ προσεκτικοί» με την κατανάλωση του νερού.

Ένα άλλο μειονέκτημα είναι πως η τουαλέτα τους βρίσκεται έξω και το να βγαίνουν έξω στη μέση της νύχτας με το θερμόμετρο να δείχνει μηδέν βαθμούς, «μπορεί να είναι μια πρόκληση». Επίσης, το χειμώνα που οι σωλήνες του υπαίθριου ντους τους παγώνουν, προκειμένου να κάνουν μπάνιο πηγαίνουν σε ένα τοπικό γυμναστήριο.

Τα θετικά της ζωής σε ένα τέτοιο σπιτάκι

Ωστόσο, όπως λέει η Λία, όλα αυτά είναι πταίσματα και υπάρχουν περισσότερα θετικά από τη ζωή τους στη γιούρτα παρά αρνητικά. Εξήγησε: «Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, μερικά από τα πράγματα που αγαπάμε περισσότερο στη ζωή στη γιούρτα μας είναι το πόσο κοντά στη φύση βρίσκεσαι. Έχουμε περίεργα ζωάκια που σταματούν για να δουν τι κάνουμε. Αλλά η βροχή είναι το αγαπημένο μου από όλα – ο ήχος της που χορεύει στην τέντα είναι τόσο χαλαρωτικός».

Παράλληλα, όπως λέει: «Είναι ένας μικρός χώρος που μπορεί να καθαριστεί γρήγορα, αλλά η οργάνωση είναι πολύ σημαντική».

Πώς κατέληξαν στη ζωή σε μια 6μετρη γιούρτα

Ο Τζόε και η Λία μετακόμισαν στην νέα τους κατοικία τον Ιούνιο του 2023 όταν βρήκαν νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή που ζουν τώρα. Ο Τζόε εργάζεται ως μηχανικός φορτηγών ενώ η Λία στο First Nation Reserve όπου βρίσκεται η γιούρτα τους.

Πριν μετακομίσουν στην μεγάλη αυτή σκηνή, ζούσαν σε ένα σχολικό λεωφορείο που το είχαν μετατρέψει σε σπίτι. Ωστόσο, η Λία δήλωσε πως το ανακαινισμένο όχημα «ήταν λίγο στενόχωρο, οπότε αρχίσαμε να ψάχνουμε για εναλλακτικές λύσεις».

Εξηγώντας πώς κατέληξαν σε γιούρτα, η Λία είπε: «Αφότου αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε το σχολικό λεωφορείο, άρχισα να ψάχνω για κάτι που θα ταίριαζε στις προτεραιότητές μας, τις μινιμαλιστικές και φιλικές προς το περιβάλλον επιλογές. Και τότε είδα τις γιούρτες. Ο Τζόε συμφώνησε και επικοινωνήσαμε με μία εταιρεία για να μας ξεναγήσουν στις εγκαταστάσεις τους. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, ερωτευτήκαμε την φυσική ξύλινη γιούρτα διαμέτρου 6 μέτρων που είχαν στην έκθεση. Την παραγγείλαμε εκείνη μόλις την ημέρα και την παραλάβαμε μερικές εβδομάδες αργότερα.

«Η γιούρτα ήταν εξαιρετικά άνετη για εμάς, επειδή αγαπάμε πολύ το κάμπινγκ. Είναι σαν μια πολύ μεγάλη σκηνή από φυσικό υλικό και εισήχθη από τη Μογγολία».

Μια σκηνή που τα έχει όλα εκτός από ένα

Στο Exploring Alternatives στο YouTube, ο Τζόε και η Λία παρουσιάζουν μερικούς από τους χώρους του ανοιχτού σπιτιού τους, όπως την κουζίνα, την τραπεζαρία, την ανοιχτή ντουλάπα, τη σόμπα και το κρεβάτι τους.

Σύμφωνα με την Λία, το να ζεις σε κάτι στρογγυλό είναι «σίγουρα διαφορετικό» και μπορεί να δυσκολευτείς να βρεις έπιπλα που ταιριάζουν.

Ο Τζόε κατασκεύασε την κουζίνα τους από το μηδέν, ώστε να ταιριάζει στις δικές τους ανάγκες και τοποθέτησε το αγαπημένου του «αντικείμενο πολυτελείας», μια μηχανή εσπρέσο. Προχωρώντας προς τα έξω, υπάρχει ένας χώρος μπάρμπεκιου όπου το ζευγάρι κάνει το μεγαλύτερο μέρος του μαγειρέματος για να μην μυρίζει η γιούρτα, ενώ ακόμη εκτός της σκηνής υπάρχουν μια αποθήκη για κούτσουρα, το αποχωρητήριο και το ντους.

Όσον αφορά τη θέρμανση της γιούρτας, το ζευγάρι βασίζεται σε μια σόμπα με ξύλα, αλλά αν εκείνοι λείπουν, χρησιμοποιούν ένα καλοριφέρ πετρελαίου για να κρατά ζεστές τις γάτες τους.

Ποια είναι τα έξοδά τους – Η συμβουλή τους σε όσους σκέφτονται μια εναλλακτική ζωή

Αναφερόμενη στα έξοδα διαβίωσης, η Λία λέει ότι δεν πληρώνουν πλέον δάνειο και τα μόνα έξοδα που έχουν είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, οι προμήθειες τροφίμων, η ασφάλιση, τα κινητά τηλέφωνα, η συνδρομή στο γυμναστήριο και τα καύσιμα για τα αυτοκίνητά τους.

Για όσους σκέφτονται να ζήσουν σε μια μεγάλη σκηνή, η Λία αναφέρει: «Η ζωή σε μια γιούρτα δεν είναι για όλους και νομίζω ότι πρέπει να είστε πραγματικά ανοιχτόμυαλοι και συντονισμένοι με τις δικές σας δυνατότητες και περιορισμούς. Χαρίσαμε τα περισσότερα από τα υπάρχοντά μας και κρατήσαμε μόνο τα πράγματα που χρειαζόμασταν για να τα βγάλουμε πέρα. Κάποιοι θα έλεγαν ότι αυτή δεν είναι μια πολυτελής ζωή, αλλά συνειδητοποιείς πόσα λίγα χρειάζεσαι για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος. Διαπιστώσαμε ότι η αποσύνδεση από την προσκόλληση σε προσωπικά αντικείμενα αποκάλυψε μια ζωή με λιγότερο άγχος, επειδή δεν ανησυχείς ότι θα χάσεις πράγματα, ότι θα τα σπάσεις ή ότι θα σου τα πάρουν» .

Όσο για το μέλλον τους, η Λία λέει: «Προσπαθούμε να είμαστε ευγενικοί με τον πλανήτη μας. Ο στόχος μας για το μέλλον ήταν να χτίσουμε μια ξύλινη καλύβα, αλλά από τότε που μετακομίσαμε στη γιούρτα μας, πραγματικά δεν έχουμε σχέδιο για το πότε θα γίνει αυτό και αν θα γίνει ποτέ».

Σχετικά άρθρα