Θα γίνει άραγε και στην Ελλάδα αυτό; – «Ο κανόνας της Μάρθας» θα εισαχθεί στα νοσοκομεία NHS, από τον Απρίλιο με αφορμή το μάταιο θάνατο της 13χρονης Μάρθας που πέθανε από σηψαιμία, επειδή τα συμπτώματά της δεν έγιναν αντιληπτά

Στα νοσοκομεία της Αγγλίας θα προσφερθεί χρηματοδότηση από τον Απρίλιο για την καθιέρωση του «κανόνα της Μάρθας», ανακοίνωσε το NHS.

Η κυβέρνηση υποστήριξε τα σχέδια για την ανάπτυξη ενός συστήματος που θα παρέχει στους βαριά πάσχοντες ασθενείς εύκολη πρόσβαση σε μια δεύτερη γνώμη, εάν η κατάστασή τους επιδεινωθεί.

Περίπου τα δύο τρίτα των νοσοκομείων -τουλάχιστον 100- θα μπορούν αρχικά να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο σύστημα.

Ακολουθεί μια εκστρατεία των γονέων της Μάρθα Μιλς, 13 ετών, η οποία πέθανε από σηψαιμία επειδή τα συμπτώματά της δεν έγιναν αντιληπτά.

Η μητέρα της Martha, Merope, δήλωσε στο BBC News ότι το νέο σύστημα θα σώσει ζωές και θα σημαίνει ότι η κόρη της δεν πέθανε «μάταια».

Η κ. Mills δήλωσε προηγουμένως ότι η ίδια και ο σύζυγός της, Paul Laity, είχαν αγνοηθεί όταν είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη φροντίδα της Martha και ζήτησαν να μεταφερθεί στην εντατική.

«Ταχεία επανεξέταση» της περίθαλψης

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, τα συμμετέχοντα νοσοκομεία θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση για αφίσες και φυλλάδια που θα ενημερώνουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους ότι μπορούν να ζητήσουν απευθείας από μια ομάδα ιατρών εντατικής θεραπείας μια «ταχεία επανεξέταση» της θεραπείας, δήλωσε το NHS England.

Οι αναθεωρήσεις θα πραγματοποιούνται από έναν ανώτερο γιατρό ή νοσηλευτή από άλλο σημείο του κτιρίου, ο οποίος ειδικεύεται στη φροντίδα ασθενών που επιδεινώνονται.

Οι γιατροί θα καταγράφουν επίσης επίσημα τις παρατηρήσεις των οικογενειών σχετικά με την κατάσταση ή τη συμπεριφορά ενός ασθενούς.

Το νοσοκομείο λέει ότι η τηλεφωνική γραμμή δεύτερης γνώμης σώζει ζωές

Ο Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος (BMA), ο οποίος εκπροσωπεί τους γιατρούς, δήλωσε ότι καλωσορίζει το σύστημα, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά προτού επεκταθεί πλήρως.

Ο Δρ Vishal Sharma, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής συμβούλων της BMA, δήλωσε: “Για να οδηγήσει αυτό σε βελτιώσεις για τους ασθενείς, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα κρίση του εργατικού δυναμικού, ώστε οι ομάδες εξωνοσοκομειακής φροντίδας εντατικής θεραπείας να διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζονται για την πραγματοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας”.

Το νέο σύστημα θα είχε σώσει τη ζωή της Μάρθας, δήλωσε η κ. Μιλς.

Η Μάρθα εισήχθη στο Νοσοκομείο King’s College του νότιου Λονδίνου το 2021, αφού τραυμάτισε το πάγκρεάς της γλιστρώντας στο τιμόνι του ποδηλάτου της, την ώρα που έκανε ποδήλατο.

Αργότερα εμφάνισε σηψαιμία – αλλά με καλύτερη φροντίδα θα μπορούσε να είχε επιβιώσει, όπως διαπίστωσε έρευνα.

Το νοσοκομείο ζήτησε συγγνώμη για τα λάθη του!

Η κ. Mills δήλωσε: “Το νοσοκομείο απολογήθηκε: “Είπαμε σε τρεις διαφορετικούς συμβούλους ότι ανησυχούσαμε γι’ αυτήν και μας είπαν ότι θα γίνει καλά και ότι επρόκειτο για μια φυσιολογική λοίμωξη που είχε.

“Και όταν είχα τις αμφιβολίες μου, ακόμα, δεν είχα πού να πάω. Δεν υπήρχε σχοινί για να τραβήξω. Έπρεπε απλώς να εμπιστευτώ τους γιατρούς”.

Οι ασθενείς έχουν ήδη το δικαίωμα να ζητήσουν μια δεύτερη γνώμη εάν η κατάστασή τους επιδεινωθεί – αλλά τα trusts λειτουργούν επί του παρόντος με διαφορετικά συστήματα.

Η αμφισβήτηση των γιατρών θα μπορούσε να είναι “δύσκολη”, δήλωσε η κ. Mills. Και χωρίς το νέο σύστημα, πολλοί ασθενείς και οι οικογένειές τους δεν θα ήξεραν πώς.

Η Amanda Pritchard, διευθύνουσα σύμβουλος του NHS England, δήλωσε: “Οι ομάδες του NHS έχουν δοκιμάσει πιλοτικά τρόπους για τον καλύτερο εντοπισμό και την καλύτερη ανταπόκριση σε αυτές τις περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, και η ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος που θα παρέχει στους ασθενείς και τις οικογένειες 24-7 πρόσβαση σε μια ταχεία κλινική επανεξέταση θα βοηθήσει τώρα να διασφαλιστεί ότι όσοι βιώνουν οξεία επιδείνωση μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν πολύ πιο γρήγορα.

“Η εισαγωγή του κανόνα της Μάρθας έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές στο μέλλον”.

Η υπουργός Υγείας Victoria Atkins δήλωσε στο BBC Breakfast ότι η υπηρεσία θα επεκταθεί σε όλη την Αγγλία “βήμα προς βήμα”.

“Αυτό είναι κάτι στο οποίο πιστεύω πολύ έντονα, και μάλιστα ολόκληρη η κυβέρνηση, και έτσι θα το αναπτύξουμε σε όλη την Αγγλία και θα υποστηρίξουμε τα νοσοκομεία για να διασφαλίσουμε ότι η υπηρεσία αυτή είναι όπως όλοι θα περιμέναμε να είναι.

“Δηλαδή είναι εκεί για να βοηθήσει να αποφευχθούν οι φρικτές συνθήκες που είδαμε να συμβαίνουν στη Μάρθα και [να διασφαλιστεί] ότι καμία άλλη οικογένεια δεν θα χρειαστεί να περάσει ό,τι πέρασε αυτή η οικογένεια”.

Η εξάπλωση του προγράμματος θα αξιολογηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Εξετάζονται επίσης προτάσεις για την προσαρμογή του σε κοινοτικά νοσοκομεία και ιδρύματα ψυχικής υγείας.

Σχετικά άρθρα