Γιούλια Ναβάλναγια: «Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα…όσα έκανε στον Αλεξέι» – «Ο Αλεξέι δεν θα ζήσει να δει πώς θα είναι η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος, αλλά εμείς πρέπει να την δούμε»

Η Γιούλια Ναβάλναγια, η χήρα του δολοφονημένου Ρώσου ακτιβιστή, Αλεξέι Ναβάλνι, μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Καλωσορίζοντας την Γιούλια Ναβάλναγια στην αίθουσα, ο πρόεδρος του ΕΚ κ. Μετσόλα δήλωσε ότι «για πολλούς στη Ρωσία και εκτός αυτής, ο Αλεξέι Ναβάλνι αντιπροσώπευε την ελπίδα. Την ελπίδα σε καλύτερες μέρες. Ελπίδα σε μια ελεύθερη Ρωσία. Ελπίδα στο μέλλον».

Τόνισε ότι «αν η ιστορία μας διδάσκει κάτι, αυτό είναι ότι οι πυλώνες της απολυταρχίας, στο τέλος, πάντα μα πάντα καταρρέουν υπό το βάρος της δικής τους διαφθοράς και της εγγενούς επιθυμίας των ανθρώπων να ζήσουν ελεύθερα. Και όταν αναπόφευκτα το κάνουν, θα είναι χάρη σε αυτό που έκανε ο Αλεξέι και η οικογένειά σας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Navalnaya περιέγραψε το Στρασβούργο ως μία από τις αγαπημένες πόλεις της ίδιας και του Navalny και περιέγραψε ένα ταξίδι που έκαναν με τα παιδιά τους πριν από τρία χρόνια. «Επιστρέφω στο Στρασβούργο», αλλά χωρίς την οικογένειά της, είπε.

Είπε ότι πίστευε ότι θα είχε τον χρόνο να προετοιμάσει την ομιλία της προς τους Ευρωπαίους νομοθέτες, αλλά στις δώδεκα ημέρες από τον θάνατο του συζύγου της, ήταν απασχολημένη με τον αγώνα για να αποκτήσει πρόσβαση στη σορό του Ναβάλνι.

Σχετικά με την προγραμματισμένη κηδεία του εκλιπόντος συζύγου της, η Ναβάλνια δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρη αν θα είναι «ειρηνική ή αν η αστυνομία θα συλλάβει όσους πρέπει να αποχαιρετήσουν τον σύζυγό μου».

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, ανακοίνωσε ότι η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής στη Μόσχα.

Η κηδεία θα γίνει σε εκκλησία στη νοτιοανατολική περιοχή Μαρίνο της Μόσχας. Η ταφή θα γίνει σε κοντινό νεκροταφείο.

Στην ομιλία της, η κ. Navalnaya κατηγόρησε τις ρωσικές αρχές, με επικεφαλής τον πρόεδρο Vladimir Putin, ότι σχεδίασαν τη δολοφονία του κ. Navalny.

Είπε ότι η δημόσια δολοφονία έδειξε για άλλη μια φορά σε όλους ότι «ο Πούτιν είναι ικανός για όλα και ότι δεν μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του». Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της ότι κανένα από τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ δεν έχει πραγματικά σταματήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Για το σκοπό αυτό, η κ. Navalnaya ζήτησε πιο καινοτόμες ιδέες για να νικηθεί το καθεστώς του Πούτιν, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στις ενέργειές του προς τους γείτονές του.

Συνέχισε λέγοντας ότι, σε αυτή την περίπτωση, το να είσαι πολιτικά καινοτόμος σημαίνει να καταπολεμάς το οργανωμένο έγκλημα και όχι τον πολιτικό ανταγωνισμό.

«Όχι διπλωματικά σημειώματα, αλλά έρευνες για τις οικονομικές μηχανορραφίες. Όχι δηλώσεις ανησυχίας, αλλά έρευνα για τους συνεργάτες της μαφίας στις χώρες σας, για τους διακριτικούς δικηγόρους και χρηματοδότες που βοηθούν τον Πούτιν και τους φίλους του να κρύψουν χρήματα».

Επισήμανε επίσης ότι «σε αυτόν τον αγώνα έχετε αξιόπιστους συμμάχους – υπάρχουν δεκάδες εκατομμύρια Ρώσοι που είναι κατά του Πούτιν, κατά του πολέμου, κατά του κακού που φέρνει», πριν καταλήξει:

«Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έχει κάνει στη χώρα μου. Ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για ό,τι έκανε σε μια γειτονική ειρηνική χώρα. Και ο Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει για όλα όσα έκανε στον Αλεξέι».

Ο Ναβάλνι ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους

Ο Ναβάλνι είχε νέες ιδέες για τα πάντα, αλλά κυρίως στην πολιτική και στον αγώνα της ρωσικής αντιπολίτευσης να σφυρηλατηθεί ως κόμμα της αντιπολίτευσης, είπε η Ναβάλνι στην ομιλία της. Αλλά ο Πούτιν κατέστειλε την αντιπολίτευση, με τη Ναβάλνια να προσθέτει: «Καλώς ήρθατε στη Ρωσία του Πούτιν».

Όμως, παρά την καταστολή του ρωσικού κράτους, ο Ναβάλνι «κατάφερε να εμπνεύσει εκατομμύρια ανθρώπους με τις ιδέες του», είπε η Ναβάλναγια. Κατάφερε να περάσει ιδέες που «θα έκαναν το Κρεμλίνο να πανικοβληθεί».

Είπε ότι ο σύζυγός της δεν θα ζήσει για να δει πώς θα είναι «η όμορφη Ρωσία του μέλλοντος, αλλά εμείς πρέπει να τη δούμε».

Μετά την ομιλία της, το λόγο έλαβαν επίσης εκπρόσωποι των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Το βίντεο με την ομιλία της Γιούλια Ναβάλναγια:

Πηγή: Europian Parliament, D.W.com

Σχετικά άρθρα