«Το πρώτο Όσκαρ στην ιστορία» για την Ουκρανία, με το ντοκιμαντέρ «20 ημέρες στη Μαριούπολη» που αφηγείται την πολιορκία της από το ρωσικό στρατό – Συγκίνησε ο σκηνοθέτης, Μστισλάβ Τσερνόφ: «Eύχομαι να μη χρειαζόταν ποτέ να κάνω αυτή την ταινία…»

Η Ουκρανία χαιρέτισε σήμερα το πρώτο της Όσκαρ για την ταινία «20 ημέρες στη Μαριούπολη», ένα μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ με θέμα την πολιορκία αυτής της ουκρανικής πόλης την άνοιξη του 2022 από το ρωσικό στρατό, υπογραμμίζοντας πως η επιτυχία της αυτή είναι «σημαντική» για να αναδειχθούν «τα εγκλήματα της Ρωσίας» σε μια στιγμή αβεβαιότητας σχετικά με την αμερικανική βοήθεια προς το Κίεβο.

«Το πρώτο Όσκαρ στην ιστορία. Και πόσο σημαντικό είναι αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης Αντρίι Γερμάκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X. «Ο κόσμος είδε την αλήθεια για τα εγκλήματα της Ρωσίας. Η δικαιοσύνη κερδίζει», πρόσθεσε.

Η ταινία που κέρδισε χθες, Κυριακή, το Όσκαρ Μεγάλου Μήκους Ντοκιμαντέρ, δημιουργήθηκε από ουκρανούς δημοσιογράφους -τον Μστισλάβ Τσερνόφ, τον Εβγκένι Μαλολέτκα και την Βασιλίσα Στεπανένκο-, οι οποίοι εργάζονται για το πρακτορείο Associated Press. Τις τελευταίες εβδομάδες η ταινία είχε ήδη τιμηθεί με σειρά διεθνών διακρίσεων, μεταξύ των οποίων τα βραβεία Πούλιτζερ και Bafta.

Η επιτυχία της στο Λος Άντζελες προκάλεσε ένα κύμα συγκίνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία.

«Γεγονός ιστορικό και θλιβερό ταυτόχρονα», σχολίασε στο Facebook μια φιλοδυτική βουλευτής της αντιπολίτευσης, η Ιρίνα Γκεραστσένκο. «Ευχαριστούμε τους δημιουργούς αυτής της φρικιαστικής ταινίας», πρόσθεσε.

Το ντοκιμαντέρ περιγράφει την αγωνία αυτής της πόλης, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Ουκρανία και αποτέλεσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα της εισβολής στις 22 Φεβρουαρίου 2022 και καταλήφθηκε από αυτές 86 ημέρες αργότερα, με τίμημα χιλιάδες νεκρούς και μια σχεδόν πλήρη καταστροφή.

Οι δημοσιογράφοι του Associated Press, οι οποίοι πέρασαν τρεις εβδομάδες μέσα στην πολιορκημένη πόλη, κατάφεραν να επιβιώσουν και να βγάλουν στο εξωτερικό τις εικόνες τους.

Τι είπε σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ

«Είμαι ίσως ο πρώτος σκηνοθέτης πάνω σ’ αυτό το βήμα που λέει πως θα προτιμούσε να μην είχε κάνει ποτέ αυτή την ταινία, αν σε αντάλλαγμα η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία ούτε καταλάβει τις πόλεις μας», είπε ο Μστισλάβ Τσερνόφ, ο σκηνοθέτης, στη διάρκεια της τελετής που οργανώθηκε στο Λος Άντζελες.

«Δεν μπορώ να αλλάξω την ιστορία. Δεν μπορώ να αλλάξω το παρελθόν», είπε.

«Αλλά όλοι μαζί, εσείς – μερικοί από τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους στον κόσμο – μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το ιστορικό αρχείο θα διορθωθεί, η αλήθεια θα επικρατήσει και ότι ο λαός της Μαριούπολης και όσοι έχασαν τη ζωή τους δεν θα ξεχαστούν ποτέ».

«Επειδή ο κινηματογράφος διαμορφώνει μνήμες και οι μνήμες διαμορφώνουν ιστορία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskiy, δήλωσε ότι είναι ευγνώμων στην ομάδα για τη δημιουργία της ταινίας και επικρότησε το βραβείο ως «σημαντικό για ολόκληρη τη χώρα μας». Είπε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Μαριούπολη παραμένει άγνωστος, αλλά οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν χιλιάδες και χιλιάδες τάφους.

«Η φρίκη της Μαριούπολης δεν πρέπει ποτέ να ξεχαστεί», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Όλος ο κόσμος πρέπει να δει και να θυμηθεί τι έφερε η απάνθρωπη ρωσική εισβολή στο λαό μας. Πόλεις και χωριά καταστράφηκαν, σπίτια κάηκαν και ολόκληρες οικογένειες σκοτώθηκαν από τις ρωσικές οβίδες και θάφτηκαν στις ίδιες τους τις αυλές».

Ο επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Dmytro Lubinets, επαίνεσε το ντοκιμαντέρ επειδή δείχνει την αλήθεια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η βράβευση αυτή έρχεται τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο ενώ η δυτική βοήθεια καταρρέει. Στις ΗΠΑ, το σημαντικότερο στρατιωτικό σύμμαχο του Κιέβου έναντι της Ρωσίας, μια βοήθεια 60 δισεκ. δολαρίων έχει μπλοκαριστεί εδώ και μήνες στο Κογκρέσο με φόντο διαφωνίες ανάμεσα στους ρεμπουμπλικάνους και τους δημοκρατικούς.

Σχετικά άρθρα